Zte mf28d Antena LTE z dużym zyskiem ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gohst5
Początkujący użytkownik forum

Zte mf28d Antena LTE z dużym zyskiem ?

Post autor: gohst5 »

Siemka ponieważ ostatnio trwają jakieś prace u mnie i praktycznie od dwóch tygodni nie ma internetu z plusa wieczorem (umts) wczoraj z nudów wpadłem na pomysł że spróbuję podłączyć antenę z routera który został z neostrady licząc że coś się poprawi,i wuala udało złapać zasięg LTE na poziomie 2kresek. I tak jestem w szoku że przy tak małej antenie udało się złapać sygnal lte według mapy na stronie plusa nie jestem w zasięgu LTE. Lecz zasię po około 15minutach zanika i przeskakuje na umts.. Bez zresetowania modemu sam nie wskoczy na lte..
Tak więc skoro tak mała antena daje rade złapać lte przez spory las i nadajnik w zasięgu około 6km złapać sygnał LTE chcę w przyszłym tygodniu zakupić antenę zewnętrzną którą zamontuję np na kominie domu. Tylko pytanie jaką ? dookólną/kierunkową? jakiej firmy ?
Liczę na konkretną pomoc..;)
Siła sygnału na chwilę obecną -83dBm
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Zte mf28d Antena LTE z dużym zyskiem ?

Post autor: onken »

Cybertech Dual 5 dBi :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
gohst5

5dBi ? nie za mało ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

gohst5 w zasadzie tego nie wiadomo. Domyślam się, że antena będzie na dachu? Trzeba by się tam wdrapać i sprawdzić jaki zasięg będzie miał sam modem bez podłączenia żadnej anteny w miejscu gdzie będzie się znajdować antena. Oczywiście moc w dBm.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Przepraszam ,miało być 15 dBi, ucięło mi jedynkę :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
gohst5

Będzie wystarczająca ? i czym się różni antena dualna od kierunkowej ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Skąd dokładnie jesteś? Antena DUAL to dwie anteny kierunkowe , z reguły panelowe na 1800MHz ustawione pod kątem prostym ,zamknięte w jednej obudowie. Jeśli jesteś z lubelskiego to nie prace pozbawiły cię internetu w Plusie tylko "efekt tropo" z Ukrainy zakłóca BTS-y UMTS900 Aero2, z których korzystasz w 3G Plusa. Jeśli masz zasięg LTE1800 Mobylandu to kupuj antenę i przesiadaj się na LTE.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

onken pisze:Przepraszam ,miało być 15 dBi, ucięło mi jedynkę :)
A to co innego. Ale w takim przypadku można łatwo przesterować końcówkę mocy i będzie jeszcze gorzej. Dlatego warto zmierzyć zasięg w miejscu gdzie będzie antena zamocowana.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gohst5

matek451 pisze:Skąd dokładnie jesteś? Antena DUAL to dwie anteny kierunkowe , z reguły panelowe na 1800MHz ustawione pod kątem prostym ,zamknięte w jednej obudowie. Jeśli jesteś z lubelskiego to nie prace pozbawiły cię internetu w Plusie tylko "efekt tropo" z Ukrainy zakłóca BTS-y UMTS900 Aero2, z których korzystasz w 3G Plusa. Jeśli masz zasięg LTE1800 Mobylandu to kupuj antenę i przesiadaj się na LTE.
Tak jestem z lubelskiego,ale czemu dzieje się tak tylko i wyłącznie wieczorem ? w dzień wszystko jest lux..
YaHooo pisze:A to co innego. Ale w takim przypadku można łatwo przesterować końcówkę mocy i będzie jeszcze gorzej. Dlatego warto zmierzyć zasięg w miejscu gdzie będzie antena zamocowana.
możesz to jakoś rozwinąć? ponieważ jestem zielony..?

I czy antena z zyskiem 15dBi wystarczy ? na allegro są dostępne nie które co mają po 17..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-08-04, 19:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-04, 18:38 przez gohst5, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

"Efekt tropo" dotyczy wschodnich rejonów Polski.Sieć UMTS900 Aero2 jest zakłócana przez CDMA900 z Ukrainy, które nadają z dużą mocą. Przy takiej pogodzie nasila się szczególnie, operator wie otym i sam sygnalizuje te problemy. Zresztą jak masz LTE Mobylandu to przejdź na nią. Jak daleko masz do BTS-a, przesterowanie raczej ci nie grozi. Na Allegro ludzie sprzedają różne anteny a często ich zysk wyssany z palca. podaj lokalizację to zobaczymy jak masz daleko do BTS-a i jaką potrzebujesz antenę.
gohst5

Miejscowość to niewielka wieś Kaznów/Kaznów Kolonia obok Ostrowa Lubelskiego gdzie jest nadajnik.

[ Dodano: 2014-08-03, 20:41 ]
i oco chodzi z tym niebieskim guzikiem z tyłu modemu ? facetka w plusie siostrze powiedziała że po naciśnięciu tego guzika nie będzie wgl internetu..i osobiscie po podłączeniu anteny go nie ruszałem..
matek451
Guru bezprzewodowy

Wg. mapy zasięgu Plusa/CP faktycznie twoja miejscowość jest poza LTE. Ale jak pokazały testy jest to możliwe.Do BTS-a LTE1800Mobylandu masz faktycznie około 6 km.Ostrów Lubelski, ujęcie wody.Trochę lasu po drodze. Można spróbować korzystając z http://allegro.pl/mocna-antena-lte-dual ... 40263.html
gohst5

http://images67.fotosik.pl/53/2a73cefc1503751a.jpg
No jak widać jednak można,dzięki tej 1kresce moge napisać teraz post ;p

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-08-03, 21:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-03, 20:34 przez gohst5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gohst5 pisze: możesz to jakoś rozwinąć? ponieważ jestem zielony..?
O to chodzi, że jak sygnał docierający do wejścia modemu będzie za silny to spowoduje on przesterowanie wzmacniacza. To z kolei zdegraduje jakość sygnału i modem będzie działać wolniej. Pomimo, że będzie miał większy zasięg. Tak więc antenę pod względem zysku trzeba dobierać rozważnie, tak aby nie przekroczyć maksymalnego zasięgu przy jakim sygnał nie będzie zniekształcony. Dlatego poradziłem aby sprawdzić jaki masz zasięg tam gdzie będzie antena. Bo jeśli to będzie -60dBm a dołożysz antenę, to można się spodziewać (z pewnym przybliżeniem oraz pomijając tłumienie kabli złączek), że będziesz miał zasięg:
- 60dBm + 15dBi = -45dBm
A to może być za dużo. Bo górna granica jaką modem poda Ci, to jest -51dBm. Ja bym dążył aby modem pokazywał nawet mniej czyli np. -55dBm. To jest w pełni wystarczający zasięg aby móc uzyskiwać bardzo dobre osiągi. Oczywiście jeśli sieć nie jest obciążona.
gohst5

No i panowie jest problem niebieski przycisk z tyłu modemu to oczywiście przełącznik anteny wewnętrznej na zewnętrzną i z moją antenką po przełączeniu na zewnętrzną mam --[/b]85dBm :dobani:
na wewnętrznej -83
Byłem w przekonaniu że antena zewnętrzna będzie tylko wspierać antenę wewnętrzną ale przy tak małej antenie ciężko to stwierdzić czy z wyłączoną ona działa..bo po każdym restarcie modemu wynik jest różny..
matek451
Guru bezprzewodowy

Jaką antenką,chłopie robisz eksperymenty z LTE1800MHz używając anteny od WiFi 2,4GHz. Na pewno nie poprawisz sobie w ten sposób sygnału co najwyżej uwalisz router.Dostałeś linka i kup porządną antenę bo eksperymenty do niczego prawidłowego nie doprowadzą.
gohst5

Tylko co jeżeli pomysł z anteną nie wypali i antena będzie bez użyteczna ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gohst5 pisze:Tylko co jeżeli pomysł z anteną nie wypali i antena będzie bez użyteczna ?
Jak kupisz antenę przez internet to możesz ją w przeciągu 10 dni zwrócić. Tylko nie może mieć śladów użytkowania.
ODPOWIEDZ