Czy warto kupować antenę?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Czy warto kupować antenę?

Post autor: jackuss81 »

Witam. Mam pytanie jak w temacie. Czy warto inwestować w antenę kiedy moc sygnału umts2100 według programu Topnetinfo oscyluje mi między -75 a -85 dBm? Z UMTS900 jest podobnie. Tyle że moc sygnału sprawdzałem w telefonie za pomocą netmonitora. Na moim terenie działa Networks. I jak na razie LTE jest tylko z Plusa i Playa. T-mobile/Orange u mnie nie świadczy tej usługi.
Ostatnio zmieniony 2014-08-06, 15:46 przez jackuss81, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Czy warto kupować antenę?

Post autor: Andrzejz78 »

Antena na pewno poprawi poziom sygnału Możliwe że też i parametry internetu
Podjedź sobie pod BTS i sprawdź jak to chodzi na obu pasmach przy pełnym sygnale Wtedy będzie Ci łatwiej zadecydować
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

Andrzejz78 pisze:Antena na pewno poprawi poziom sygnału
To bez wątpienia
Andrzejz78 pisze:Podjedź sobie pod BTS
Byłem ostatnio na spacerku nie daleko tego nadajnika i siła sygnału jaką pokazywał netmonitor była na poziomie 65 dBm transfer uzyskiwałem max 11 Mb/s.
Z laptopem nie byłem bo go nawet nie mam. Cały czas jadę na pc. A modem podpięty mam przez usb hub. Modem to muzealny e122 który downoad ma na poziomie 7.2Mb/s a upload 5.76Mb/s
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

jackuss81, trochę Cię nie rozumiem Pytasz o antenę bo masz średni sygnał No i to jest zrozumiałe Ale co Ci da antena skoro najsłabszym ogniwem jest E122?
Zainwestuj najpierw w coś co obsługuje minimum DC Może się okazać że prędkości bez anteny będą satysfakcjonujące
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jackuss81 przy tak dobrym zasięgu raczej nie spodziewałbym się wielkiej poprawy. Tak jak pisze Andrzejz78 może lepiej zmienić modem na lepszy. Jednak antena może się Tobie przydać jeśli często zrywa Ci połączenie. Wtedy antena powinna poprawić stabilność i przy okazji może prędkości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ