Udostępnienie internetu mobilnego z sieci Play.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sygszyb
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie internetu mobilnego z sieci Play.

Post autor: sygszyb »

Witam. Mam problem z udostępnieniem internetu mobilnego z sieci Play przez PC na router Netgar WiFi. Internet z Playa w ustawieniach udostępniłem. Jest problem z konfiguracją udostępnienia łącza internetowego. Jak ustawić kartę sieciową w komputerze stacjonarnym, IP, Maska, Brama, DNS. Oraz jak ustawić Router. Po ustawieniu udostępnienia moje Połączenie lokalne dla karty LAN RJ-45
automatycznie otrzymało adres IP 192.168.137.1, ale co dalej? System Windows 8,1.
Za pomoc krok po kroku serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnienie internetu mobilnego z sieci Play.

Post autor: YaHooo »

sygszyb poczytaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> Jak będziesz miał problemy to pisz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sygszyb

Niestety nie daję rady. Opracowania są dopracowane :ok: ale pomocne dla połączeń komputer - komputer. Ja proszę o pomoc (wg. schematu) w połączeniu- modem przez komp. stacjonarny skrętką na router Netgar WGR614v7, aby "ciągnąć" internet na laptopa czy telefonu po WiFi. :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sygszyb pisze:dla połączeń komputer - komputer
Router to to samo co komputer, opisz w którym miejscu masz problem. Najważniejsze to zmienić IP routera po stronie LAN na np. 192.168.0.2 i wyłączenie w nim serwera DHCP po stronie LAN.
Nie pomagam na PW!
sygszyb

Dalej nic. :( . Ustawiłem we właściwościach LAN komputera stacjonarnego IP 192.168.0.1 oraz Maskę 255.255.255.0 tak jak w poradniku. Modem z Playa ma włączone udostępnianie. W Routerze wyłączyłem DHCP, oraz przypisałem IP 192.168.0.2 Maska 255.255.255.0. Nie wiem jakie DNSy? (w routerze w ustawieniach LAN IP Setup nie ma takiej opcji). Porażka.
PS. Oczywiście kabel Rj45 to skrętka skrosowana. Załączam zrzuty z Routera. Na koniec ustawienia Lapka po wifi IP 192.168.0.3 Maska 255.255.255.0 Brama 192.168.0.1 Dns 192.168.0.1?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sygszyb pisze:Ustawiłem we właściwościach LAN komputera stacjonarnego
To powinien <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ustawić automatycznie.
sygszyb pisze:Oczywiście kabel Rj45 to skrętka skrosowana.
Dlaczego oczywiście? Łączysz LAN z kartą sieciową, kabel prosty jest wskazany/konieczny.
sygszyb pisze:Nie wiem jakie DNSy?
Na każdym kompie który ma się połączyć wpisujesz powiedzmy 8.8.8.8
sygszyb pisze:Załączam zrzuty z Routera
Daj linki do jakiegoś serwera zdjęć/obrazków/plików a nie takie coś, szkoda mi oczu na oglądanie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sygszyb jeszcze sprawdź czy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> na bramę, to jest 192.168.0.1 idzie. Jeśli tak, to znaczy, że masz problem z DNS'ami. Możesz również spróbować zapingować 8.8.8.8 Jeśli nie idzie to problem jest gdzieś głębiej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sygszyb

Witam ponownie. Udostępniłem to samo połączenie (PLAY) z laptopa z systemem XP, na Router i odebrałem sieć po WiFi na telefonie. Wszystko działa bez zarzutu.
Niestety przy tych samych ustawieniach udostępnienie poł. internetowego na stacjonarnym, gdzie jest WINDOWS 8!!! nie działa. Nie mam pojęcia co jest grane?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Bo mieszasz w adresacji IP.
Modem z włączonym udostępnianiem.
PC 192.168.0.1
Router 192.168.0.10
Na routerze brame ustawiasz na 192.168.0.1, a nie jak jest domyślnie na IP routera.
PC z routerem spięty w port lan, nie wan.
To wszystko.
Wszystko co podepniesz dostanie z DHCP, które zmieniłeś co trzeba. Zakres powiedzmy 50-100 żeby 1 i 10 było zdala :)
ODPOWIEDZ