Prośba o poradę w wyborze oferty - internet mobilny (LTE?)

Pomoc w wyborze operatora oraz porównania ofert, cen, limitów, zasięgu i warunków umów. Tematy dotyczące jednego operatora zamieszczaj w jego dziale.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kazinex
Początkujący użytkownik forum

Prośba o poradę w wyborze oferty - internet mobilny (LTE?)

Post autor: kazinex »

Witajcie,

niedawno przeprowadziłem się z rejony wiejskie (okolice Wrocławia i Oleśnicy). Liczyłem na internet na kabelku, ale odpowiedź z Netii i z Orange była jednoznaczna - brak możliwości technicznych. Będę temat z nimi drążył, ale nie o tym tu.

Na tą chwilę pozostaje internet mobilny. Mam abonament tel. w PLAY, dokupiłem też starter Red Bulla, z neta korzystam robiąc ze swojego HTC Desire Z hotspot. Jeśli telefon leży w odpowiednim miejscu w domu, to jest nawet nieźle, od czasu do czasu rwie, ale strony się otwierają w miarę szybko.

Chciałbym jednak zakupić jakiś modem i antenę do powieszenia na komin, żeby mieć bardziej stabilne łącze. Otwartym pozostaje też pytanie, czy kupując odpowiednią antenę byłbym w stanie załapać się na LTE.

W załączeniu mapka z oznaczonym miejscem zamieszkania, jak widać w okolicy są nadajniki LTE, ale w odległości jakiś 5km w linii prostej.

Patrząc na mapkę, jak myślicie - w co najlepiej by było pójść - jaka technologia i wtedy jaka antena, ewentualnie jaki modem.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam,
Paweł

ps. Jeśli to pomoże, to miejscowość to Mydlice, Raków, gm. Długołęka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o poradę w wyborze oferty - internet mobilny (LTE?)

Post autor: matek451 »

Zasadniczo możesz korzystać z LTE w Orange, T-Mobile. Zasięg LTE na ich mapach jest w Mydlicach. Najbliższe BTS-y LTE1800 Orange to Kiełczów i Długołęka, Wrocławska 4c.T-Mobile w Borowej i Długołęce. Trzeba by zrobić testy na ich kartach w pobliżu tych BTS-ów dysponując modemem/routerem MiFi lub telefonem z LTE. Jeśli wypadną pomyślnie to docelowo proponuję router stacjonarny LTE B-593s-22 i do niego antenę DUAL LTE 15dBi.Jeśli chodzi o Plus/CP to wg.ich mapy jest szczątkowy zasięg LTE. Prawdopodobnie z BTS-a LTE1800 Mobylandu w Borowej lub Chrząstawy Wielkiej. Tu też wskazane testy. Proponuję wziąć router MiFi E-5372 z Plusa/CP na 7 dni lub Play i przetestować wszystkich operatorów. Na koniec Play.Zasięg LTE wg.ich mapy kończy się w Bielawie. BTS LTE1800Play w Mirkowie. Długołęka i Krzeczyn to tylko pozwolenia.Możliwe, że wkrótce uruchomią. Możesz oczywiście zrobić też testy na karcie RBM i wymienionym wcześniej sprzęcie. Ogólnie nowa oferta internetu Play jest atrakcyjna, warto brać bez sprzętu. W Plusie/CP jest teraz promocja SmartDom dla abonentów CP i użytkowników Plusa- rabat 50% na Power LTE, u nich warto brać ze sprzętem( B-593s-22). Obydwaj operatorzy wprowadzili oferty no-limit ( warto zapoznać się z ich regulaminami.)
ODPOWIEDZ