Witajcie,
niedawno przeprowadziłem się z rejony wiejskie (okolice Wrocławia i Oleśnicy). Liczyłem na internet na kabelku, ale odpowiedź z Netii i z Orange była jednoznaczna - brak możliwości technicznych. Będę temat z nimi drążył, ale nie o tym tu.
Na tą chwilę pozostaje internet mobilny. Mam abonament tel. w PLAY, dokupiłem też starter Red Bulla, z neta korzystam robiąc ze swojego HTC Desire Z hotspot. Jeśli telefon leży w odpowiednim miejscu w domu, to jest nawet nieźle, od czasu do czasu rwie, ale strony się otwierają w miarę szybko.
Chciałbym jednak zakupić jakiś modem i antenę do powieszenia na komin, żeby mieć bardziej stabilne łącze. Otwartym pozostaje też pytanie, czy kupując odpowiednią antenę byłbym w stanie załapać się na LTE.
W załączeniu mapka z oznaczonym miejscem zamieszkania, jak widać w okolicy są nadajniki LTE, ale w odległości jakiś 5km w linii prostej.
Patrząc na mapkę, jak myślicie - w co najlepiej by było pójść - jaka technologia i wtedy jaka antena, ewentualnie jaki modem.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam,
Paweł
ps. Jeśli to pomoże, to miejscowość to Mydlice, Raków, gm. Długołęka.
Prośba o poradę w wyborze oferty - internet mobilny (LTE?)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o poradę w wyborze oferty - internet mobilny (LTE?)
Zasadniczo możesz korzystać z LTE w Orange, T-Mobile. Zasięg LTE na ich mapach jest w Mydlicach. Najbliższe BTS-y LTE1800 Orange to Kiełczów i Długołęka, Wrocławska 4c.T-Mobile w Borowej i Długołęce. Trzeba by zrobić testy na ich kartach w pobliżu tych BTS-ów dysponując modemem/routerem MiFi lub telefonem z LTE. Jeśli wypadną pomyślnie to docelowo proponuję router stacjonarny LTE B-593s-22 i do niego antenę DUAL LTE 15dBi.Jeśli chodzi o Plus/CP to wg.ich mapy jest szczątkowy zasięg LTE. Prawdopodobnie z BTS-a LTE1800 Mobylandu w Borowej lub Chrząstawy Wielkiej. Tu też wskazane testy. Proponuję wziąć router MiFi E-5372 z Plusa/CP na 7 dni lub Play i przetestować wszystkich operatorów. Na koniec Play.Zasięg LTE wg.ich mapy kończy się w Bielawie. BTS LTE1800Play w Mirkowie. Długołęka i Krzeczyn to tylko pozwolenia.Możliwe, że wkrótce uruchomią. Możesz oczywiście zrobić też testy na karcie RBM i wymienionym wcześniej sprzęcie. Ogólnie nowa oferta internetu Play jest atrakcyjna, warto brać bez sprzętu. W Plusie/CP jest teraz promocja SmartDom dla abonentów CP i użytkowników Plusa- rabat 50% na Power LTE, u nich warto brać ze sprzętem( B-593s-22). Obydwaj operatorzy wprowadzili oferty no-limit ( warto zapoznać się z ich regulaminami.)