Internet mobilny i problem z IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet mobilny i problem z IP
Witam.
Mój problem polega na tym że jakiś czas temu zainstalowałem hamachi i i (chyba nie jestem pewny) coś zepsuło się z moim IP zewnętrznym.Wszystko co używa portów twierdzi że moje są zamknięte. Moje IP gdy łączę się z internetem teraz wygląda np. tak 10.210.224.224 a kiedyś wyglądało np. tak 31.61.136.69. Kilka razy próbowałem do skutku łączyć się z internetem aż pojawi się takie IP i się udało ale chyba po godzinie prób ale programy działały normalnie a porty nie były zablokowane ale po rozłączeniu sie z internetem znów miałem inne IP.
Posiadam modem huawei e3131 i używam topnet info.
Prosze o pomoc jak to naprawić.
A i zapomniałem dodać strony internetowe podają inny adres IP (31.61.136.69) niż ten na komputerze (10.210.224.224)
Mój problem polega na tym że jakiś czas temu zainstalowałem hamachi i i (chyba nie jestem pewny) coś zepsuło się z moim IP zewnętrznym.Wszystko co używa portów twierdzi że moje są zamknięte. Moje IP gdy łączę się z internetem teraz wygląda np. tak 10.210.224.224 a kiedyś wyglądało np. tak 31.61.136.69. Kilka razy próbowałem do skutku łączyć się z internetem aż pojawi się takie IP i się udało ale chyba po godzinie prób ale programy działały normalnie a porty nie były zablokowane ale po rozłączeniu sie z internetem znów miałem inne IP.
Posiadam modem huawei e3131 i używam topnet info.
Prosze o pomoc jak to naprawić.
A i zapomniałem dodać strony internetowe podają inny adres IP (31.61.136.69) niż ten na komputerze (10.210.224.224)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet mobilny i problem z IP
Pinkman343 ten adres 10.210.224.224 to jest adres prywatny. Karta sieciowa dostaje go jeśli jesteś za NATem/routerem.
Natomiast adres 31.61.136.69 to jest właśnie adres od Orange. Z tego co kojarzę, to w Orange powinieneś mieć zewnętrzny adres IP. Nie wykluczone, że hiamachi zmieniło konfigurację i cały Twój ruch internetowy leci przez wirtualną kartę sieciową. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wywalenie tego i już.
Dodatkowe pytania:
- modem działa jako router, czy modem?
- ile masz kart sieciowych widocznych w Połączeniach Sieciowych w Panelu Sterowania.
Natomiast adres 31.61.136.69 to jest właśnie adres od Orange. Z tego co kojarzę, to w Orange powinieneś mieć zewnętrzny adres IP. Nie wykluczone, że hiamachi zmieniło konfigurację i cały Twój ruch internetowy leci przez wirtualną kartę sieciową. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wywalenie tego i już.
Dodatkowe pytania:
- modem działa jako router, czy modem?
- ile masz kart sieciowych widocznych w Połączeniach Sieciowych w Panelu Sterowania.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Już dawno to wywaliłem z dysku, usuwałem połączenie przez które się łącze z internetem z topnetinfo i dalej nic. Niekiedy udaje mi się połączyć z "normalnym" IP ale to bardzo bardzo rzadko.YaHooo pisze:Pinkman343 Najlepszym rozwiązaniem byłoby wywalenie tego i już.
Jak to sprawdzić ?YaHooo pisze:Pinkman343- modem działa jako router, czy modem?
1.Internet (przez który łącze się z internetem)YaHooo pisze:Pinkman343 ile masz kart sieciowych widocznych w Połączeniach Sieciowych w Panelu Sterowania.
2.Połączenie lokalne
3.Połączenie lokalne 3
4.Tunngle
Dodałbym załącznik ze screenem ale nie moge tego zrobić na tym forum.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A nie pamiętasz jakie wcześniej miałeś IP na karcie?Pinkman343 pisze:Niekiedy udaje mi się połączyć z "normalnym" IP ale to bardzo bardzo rzadko.
To zależy czy modem jest widoczny jako karta sieciowa czy modem. Możesz spojrzeć w Menadżer urządzeń.Pinkman343 pisze: Jak to sprawdzić ?
Czyli podejrzewam, że modem działa w trybie NDIS.Pinkman343 pisze:1.Internet (przez który łącze się z internetem)
Masz dwie karty LAN w komputerze?Pinkman343 pisze:2.Połączenie lokalne
3.Połączenie lokalne 3
To jest kolejne narzędzie typu VPN które może mieszać w połączeniach sieciowych.Pinkman343 pisze: 4.Tunngle
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Dokładnie nie pamiętam ale wiem że zaczynało się na 36 lub 37.YaHooo pisze:A nie pamiętasz jakie wcześniej miałeś IP na karcie?
Przyjrzałem się temu i komputer widzi jako modem i karta sieciowa.YaHooo pisze: To zależy czy modem jest widoczny jako karta sieciowa czy modem. Możesz spojrzeć w Menadżer urządzeń.
Nie, sprawdziłem w Topnet info i jest w trybie RAS.YaHooo pisze:1.Czyli podejrzewam, że modem działa w trybie NDIS.
Tak jadna to HUAWEI Mobile Connect - Network Adapter #2, a druga Kontroler sieci NVIDIA nForce.YaHooo pisze:Masz dwie karty LAN w komputerze?
Raczej nie bo Tunngle instalowałem zaraz po instalacji systemu i miałem normalny internet cały czas.YaHooo pisze: To jest kolejne narzędzie typu VPN które może mieszać w połączeniach sieciowych.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli z tego wniosek, że operator mógł coś pozmieniać w adresacji i dostajesz po prostu prywatny adres IP.Pinkman343 pisze: Dokładnie nie pamiętam ale wiem że zaczynało się na 36 lub 37.
A używałeś Mobile Partner i próbowałeś może łączyć się w trybie NDIS?Pinkman343 pisze: Nie, sprawdziłem w Topnet info i jest w trybie RAS.
Czyli nic podejrzanego.Pinkman343 pisze: Tak jadna to HUAWEI Mobile Connect - Network Adapter #2, a druga Kontroler sieci NVIDIA nForce.
W takim razie ja bym jeszcze próbował sprawdzić na innym komputerze. Wtedy będzie na 100% wiadomo czy wina leży po stronie systemu, czy operatora. Ewentualnie możesz napisać do operatora i może powiedzą czy nie zmieniali czegoś.Pinkman343 pisze: Raczej nie bo Tunngle instalowałem zaraz po instalacji systemu i miałem normalny internet cały czas.
Pozdrawiam YaHooo