co z tonerami?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
co z tonerami?
Moja młoda firma sporo drukuje i przez to mamy sporo zużytych tonerów. Chciałabym dowiedzieć się co z nimi robić? Do pojemnika w np. Tesco to jakoś tak szkoda, bo tonery jednak trochę kosztowały. Co proponujecie - może jakaś umowa ze sklepem, gdzie kupujemy?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: co z tonerami?
kompmaniak, ochrona środowiska będzie pewnie cię sprawdzać za jakiś czas co robisz z tonerami. Jeżeli wyjdzie im, że kupujesz, a nie masz dokumentów utylizacji będziesz miał problem. Toner u nas jest kwalifikowany jako odpad niebezpieczny.
Zrób to co napisał key, poszukaj firmy, która zajmuje się recyklingiem. Musisz mieć kartę przekazania odpadów. Firmy recyklingowi będą wiedziały o co chodzi.
Zrób to co napisał key, poszukaj firmy, która zajmuje się recyklingiem. Musisz mieć kartę przekazania odpadów. Firmy recyklingowi będą wiedziały o co chodzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko jest taka ciekawa sprawa. Nie wiem jak w innych częściach Polski. Ale jak ja kilka razy oddawałem zużyte odpady typu stare komputery, tonery i inne w imieniu firmy w której pracuję to trzeba było zapłacić i otrzymałem w zamian wyżej wspomnianą kartę. A jak oddawałem takie rzeczy jako osoba prywatna nie chcieli kasy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak stanowi ustawa o "śmieciach", to zupełnie normalne.YaHooo pisze:A jak oddawałem takie rzeczy jako osoba prywatna nie chcieli kasy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To akurat zależy od spółek, które odbierają te odpady. Ostatnio szukałem takich firm dla jednej osoby z rodziny i wyszło, że opłatę pobierali jedni, a drudzy nie. Trzeba dzwonić.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo należy rozróżnić odbiór odpadów od osób prywatnych mających umowę z gminą na odbiór śmieci i to nie tylko komunalnych ale i pozostałych, zwykle za darmo w gminnym punkcie odbioru odpadów (np. dziś wywiozłem przepracowany olej silnikowy i kilka pustych baniek po oleju, kleju i jeszcze czymś). Tak samo można oddać elektrośmieci czy inne odpady (popiół, skoszoną trawę itp.)ja.michal pisze:To akurat zależy od spółek, które odbierają te odpady.
Oczywiście mogą działać w okolicy firmy które działają niezależnie od umowy z gminą i wtedy odbiór odpadów będzie płatny, zresztą z tym jest niezłe zamieszanie, opłaca się rozbić TV kineskopowy żeby sprzedać na złomie odzyskany z niego metal i same płytki elektroniczne a resztę w komunalne wrzucić.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, pisałem w kontekście prowadzenia przedsiębiorstwa, o co pytał kolega kompmaniak.
Niektóre spółki odbierają śmieci za darmo i wystawiają kartę przekazania odpadów za darmo. Niektóre odbierają odpady za darmo, protokół przekazania odpadów za darmo, ale za kartę trzeba płacić.
Jak napisałem - trzeba dzwonić i pytać.
Niektóre spółki odbierają śmieci za darmo i wystawiają kartę przekazania odpadów za darmo. Niektóre odbierają odpady za darmo, protokół przekazania odpadów za darmo, ale za kartę trzeba płacić.
Jak napisałem - trzeba dzwonić i pytać.
-
ciekawy temat poruszyliście. moja siostra ma biuro rachunkowe i tam tego tuszu sporo wychodzi, a pustymi tonerami zbytnio się nie przejmuje, muszę jej pokazać ten wątek. słyszałam jak kiedyś zastanawiała się czy takie tonery mogą być oddawane na cele charytatywne. nawet znalazła [SPAM!] , ale co dalej zarządziła to nie wiem. ciekawe jak sprawy papierkowe mają się w kwestii dobroczynnego oddawania tonerów?
Ostatnio zmieniony 2014-09-11, 23:09 przez kafelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Szczerze to zawsze myślałem, że w przypadku przedsiębiorstwa zawsze trzeba zapłacić kasę za oddanie takich problemowych odpadów.ja.michal pisze:Niektóre spółki odbierają śmieci za darmo i wystawiają kartę przekazania odpadów za darmo. Niektóre odbierają odpady za darmo, protokół przekazania odpadów za darmo, ale za kartę trzeba płacić.
Jeśli to jest dobroczynne, to też musi być jakaś papierkologia, bo to darowizna.kafelek pisze:ciekawe jak sprawy papierkowe mają się w kwestii dobroczynnego oddawania tonerów?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja zamawiam kuriera i on odbiera wszystkie puste pudełka ode mnie,czasem dostaję nawet gratis parę złotych abym nie zmieniał firmy.
- DzikiWaz
Sprzedaj firmie która zajmuje się ich regeneracją. Za monochromatyczne dostaniesz grosze, kolorowe to nawet kilkanaście złotych. Możesz również umówić się z nimi, że będziesz im oddawał tonery w zamian za ich regeneracje. Zredukujesz również koszty.