D-link DVR 921 + 2X TP-Link TL-WR841N + T-Mobile Konfiguracj

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pmż
Początkujący użytkownik forum

D-link DVR 921 + 2X TP-Link TL-WR841N + T-Mobile Konfiguracj

Post autor: pmż »

Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam sprzęt taki jak wymieniony w temacie:
Karta SIM (T-MOBILE) z wykupionym internetem oraz usługą publicznego stałego adresu IP.
Router D-Link model DVR-921 ver B 2.0
oraz dwa Routery TP-Link TL-WR841N.
Całość mieści się w miejscowości Łukęcin pomiędzy Dziwnowem a Pobierowem.
Router D-Link skonfigurowałem:

Kod: Zaznacz cały

APN:Data 
User: brak
Pass: brak
reszta parametrów łącza standardowe.
Pobiera on poprawne dane od dostawcy.
w parametrach LAN ustawiono:

IP Adres: 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
DHCP włączone 
DHCP zakres: 192.168.0.51-199
Parametry WiFi

SSID    xxx
zabezpieczenia
WPA2
Do tego zostały przekierowane dwa porty
Na adres 192.168.0.50 przypisany na sztywno.

Urządzenie to chodzi poprawnie a jego wyniki z testu to:
Wynik testu

Jednak połączenie z siecią nie zawsze jest stabilne i chciałbym dokupić Antenę zewnętrzną.
I tu pytanie czy w mojej lokalizacji Sprawdzi się Antena .
Oraz czy wystarczy jedna taka czy należy dokupić Dwie takie same zewnętrzne, lub Jedną taką wielozakresową a jedną o węższym zakresie częstotliwości. Oraz zważywszy na operatora w którą stronę je kierować? :)

Kolejne Pytania są związane z Routerami TP-Link
Z racji iż D-Link ma tylko wbudowaną antenę wi-fi, w moim wypadku niewystarczający zasięg
(parter,piętro,strych). Postanowiłem dokupić owe TP-Linki niejako w roli AP, po fakcie dowiedziałem się że nie są to stricte AP ale prawdopodobnie mi wystarczą.
Owe TP Linki rozmieszczam jeden na parterze drugi zaś na piętrze zaś D-link na strychu.
Podłączane z portów LAN D-Link do LAN TP-Link.
Konfiguracje TP-LINKÓW

Pierwszy

W zakładce LAN
IP Adres 192.168.0.10
Maska 255.255.255.0
DHCP Wyłączone

SSID XXY
Pass identyczny jak dla SSID XXX
Kanał: Auto
Drugi

W zakładce LAN
IP Adres 192.168.0.11
Maska 255.255.255.0
DHCP Wyłączone

SSID XXZ
Pass identyczny jak dla SSID XXX
Kanał: Auto
I tu robi się kolejny problem
Wszystkie trzy sieci dodane jako auto połączenie z kluczami itp w laptopie.
Teoretycznie chodząc z laptopem powinien się przełączać między sieciami i za każdym razem mieć internet, czyli prawie AP, bynajmniej tak to rozumiem.
Jednak w praktyce jak podłącze się do któregoś z TP-Linków to tracę dostęp do internetu, co ciekawsze strona konfiguracyjna D-Link: 192.168.0.1 również nie odpowiada za każdym razem a tylko wybiórczo.Lecz gdy odłączę Router TP-LINK drugi z IP 192.168.0.11 to wszystko zaczyna chodzić poprawnie.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?
Był bym wdzięczny za każdą sugestie i próbę pomocy w rozwiązaniu mojego problemu.[/code]
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: D-link DVR 921 + 2X TP-Link TL-WR841N + T-Mobile Konfiguracj

Post autor: robertnik »

Zrób XXX1 XXX2 XXX3 i przestaw im kanały na różne.
Nie wiem jak D-link DVR 921, ale z Huewaie mają limity urządzeń. Może dla spokojności DHCP postaw na którymś z TP=Linków.
pmż

Dziękuje za szybką odpowiedz:)
Z parametrami, kanałami to nawet rozumiem że mogą na auto wyskakiwać problemy.
Leczy zupełnie nie rozumiem jak z SSID XXX1 XXX2 XXX3 ma istotnie zmienić coś od SSID XXX XXY XXZ.
Z pewnych przyczyn względów zależy mi na tym aby XXZ oraz XXY miały ten sam początek a inną końcówkę będącą nazwą własną, zaś co do XXX zastanawiam się czy całkowicie nie wyłączyć tam opcji wi fi gdyż znajduje się on na strychu w formie modemu i Switch zarazem, oraz z faktu iż ze strychu najłatwiej będzie mi ukryć kable antenowe do anteny zewnętrznej.
A z DHCP nie lepiej jest gdy to główne urządzenie rozsyła sygnał??
Bo jak rozumiem w każdym z nich nie może być włączone, zaś gdy łącze się z którymś z TP-Linków przez wi-fi to w obecnej konfiguracji IP i tak nadaje mi D-link poprzez DHCP jako jedyne urządzenie z włączonym DHCP
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Ze względu na ewentualne usterki lepiej jest jak jednostka centralna(pierwsze urządzenie ma wszystko), ale tak nie musi być zwłaszcza jak wszystkie urządzenia mają przypisane na sztywno IP i DNS, a co do ograniczeń pierwszego nie mamy pewności(ja jej nie mam, nie znam tego urządzenia). Podczas awarii trzeba pamiętać na którym piętrze co jest.
Z różnymi nazwami jest o tyle łatwiej że patrząc na status połączenia urządzenia końcowego nie musimy się zastanawiać do którego routera jest podłączony, tylko jeśli zasięg jest słaby, a automat nie przełączy to ręcznie możemy wybrać odpowiednie.
Przy takich samych nazwach tak naprawdę nie wiemy gdzie aktualnie jesteśmy podłączeni i jak wymusić łączenie się do konkretnego.
pmż

Rozumiem czyli te nazwy to tak jak jest defakto każda sieć nazywa się inaczej bo ostatni człon jest:
X,Y,Z czyli zawsze wiemy do którego Routera jesteśmy podłączeni.
Z przeniesieniem DHCP zapewne chodzi o to aby odciążyć D-LInka .
Tylko czy jak ja włączę DHCP na parterze to po podłączeniu się do sieci na piętrze również wszystko będzie prawidłowo działać??
W teorii czy nie jest tak że to router który jest bramom nadaje wszystko a te które są tylko adresami w sieci Tworzą tylko SSID z własnymi zabezpieczeniami ale parametry TCP/IP pobierają od bramy??
Przepraszam że tak podważam, oraz dopytuje w różnych szczegółach, lecz na co dzień tam nie przebywam i jak raz pojadę to chciałbym być przygotowany z wiedzą na różne scenariusze, aby w jeden dzień to ogarnąć.
A czy podjął by się kolega w ocenie tej anteny zewnętrznej którą chciałbym zastosować.
Mi osobiście wydaje się że wystarczyła by jedna, ale brak wiedzy praktycznej w tym temacie stawia mnie w sytuacji w której muszę zdać się na rady forumowiczów w całości odnośnie tej kwesti.

[ Dodano: 2014-09-04, 06:41 ]
Aha w kwestii tych limitów to obecnie podłączone są:
Centrala Alarmowa Satel z sztywno ustawionym Adresem 192.168.0.50
Dwa TP-Linki Z adresami na sztywno 192.168.0.10-11
Oraz Jeden Laptop Asus win8 z adresem z DHCP
i 3 do 5 Smart fonów z systemami(WM7.1 WM8 Android IOS)
Docelowo Urządzenia będą się wahać do max 20
Co ciekawe DHCP jest w zakresie od 192.168.0.51 do 192.168.0.199
i te urządzenia które pobierają adresy z DHCP są wymienione na liście routera,
mają podany aktualny adres IP adres MAC oraz nazwę urządzenia.
Natomiast Satel z podanym adresem na sztywno, ale z poza zakresu DHCP nie jest widoczny na liście, jednak Dostęp do internetu jak i przekierowanie portów działa na nim doskonale.
Czy uważacie że należy zmniejszyć zakres DHCP z 192.168.0.51 do 192.168.0.80 aby zabezpieczyć sieć przed zbyt dużym obciążeniem.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Ojejku jejku :( Masz trochę dużo tych urządzeń jak na wyjście w T-Mobile :) Modem i ewentualny router z DHCP stanowić będą szkielet sieci, więc powinny być obecne zawsze. Zakres DHCP jest w sumie mało istotny, bo jak ktoś nie dostanie z niego IP to sobie przypisze ręcznie... Można ograniczać ilość urządzeń przypisując dostęp do MAC, ale to chyba przesada...
Co do anten to dopiero zaczynam przygodę. Ze względu na różne pasma trzeba wybrać na konkretne i osobiście posiłkuję się google :) Zdecydowanie nie jestem kompetentny by doradzać w tej materii.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Masz możliwość uzyskania zewnętrznego IP na LTE w T-Mobile, czy tylko na 3G? Pytam bo jesteś w zasięgu LTE1800 tej sieci.Jeśli tak to warto by przejść na LTE. Spytaj w T-Mobile.Jaki masz limit i za ile? Od technologii, z której korzystasz zależy dobór anteny. Polecane są kierunkowe na wybrane pasmo.Ta z linka to wielozakresowa i działa jako tako na 900MHz.T-Mobile w twojej lokalizacji korzysta z BTS-a NetWorks w Łukęcinie. Działa na nim UMTS2100, UMTS900 i LTE1800.
pmż

Ciekawe pytanie z tym stałym adresem pomiędzy 3G a LTE. Myślałem że medium transmisji nie ma znaczenia, a najważniejsza jest wykupiona usługa, lecz jutro w godzinach funkcjonowania infolinia postaram się to sprawdzić.
Czyli raczej odradzacie korzystanie z anten wiolo zakresowych, i skupienie się na antenach mniejszych ale konkretnie pod tego BTS-a.
Teraz są te oryginalne 2dB antenki do BTS-a 1KM a zasię według info z routera na jakieś 25 do 50%.
A jakie Anteny koledzy mogli by zaproponować, aby chodziło to w miarę stabilnie?? Nastawiam się na zakup obydwu anten zewnętrznych i zastąpienie anten oryginalnych.
Ostatnio zmieniony 2014-09-05, 04:12 przez pmż, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Korzystasz z 3G czy LTE?Próbowałeś wymuszać tylko LTE na routerze? Druga sprawa to T-Mobile na starych taryfach nie chce aktywować usługi LTE, trzeba o to prosić. Ponadto stare karty to SIM i aby działały w LTE trzeba wymienić na USIM, za co T-Mobile żąda zapłaty.To drogi i mało innowacyjny operator internetu mobilnego. W moim rankingu zdecydowanie ostatni.Mam starą kartę SIM, do BTS-a LTE 400m ale ich LTE często słabsze niż HSPA+DC i nie zamierzam im płacić za wymianę karty i żebrać o LTE.W styczniu adieu T-Mobile.
pmż

Nie sprawdzałem szczerze mówiąc z jakiego rodzaju łącza korzystam.
Karta wraz z tym abonamentem jest świeżo zakupiona tak więc chyba jest to usim.
pmż

Wreszcie zdobyłem info z infolinii i mogę podzielić się nowymi informacjami.
Faktycznie Stałe publiczne IP T-Mobie oferuje jedynie dla usługi 3G chwilowo, w LTE jest to zmienne, jednak planują i tam wprowadzić te usługę(data realizacji usługi nieznana).
W związku z tym potwierdziłem iż moja karta to USim, natomiast ja muszę korzystać z zasięgu sieci 3G Gdyż mam przydzielony publiczny stały Adres.

Co do reszty spraw to postanowiłem zamienić to rozwiązanie na DVR921 + DAP 1360 i oczekiwać że to spełni założone postanowienia. Ale i tu pojawiły się zapytania:)
Mianowicie czy w DVR921 jest opcja wymuszenia wybierania jedynie sieci 3G bo ja nigdzie się tego nie doszukałem.
No i pozostaje wielka niewiadoma jak tu dobrać anteny zewnętrzne do DVR921 aby to pasowało, a co ważniejsze fajnie działało.
Aha Limit mam 25GB i jest jeszcze nieprzekroczony.
ODPOWIEDZ