Posiadam sprzęt taki jak wymieniony w temacie:
Karta SIM (T-MOBILE) z wykupionym internetem oraz usługą publicznego stałego adresu IP.
Router D-Link model DVR-921 ver B 2.0
oraz dwa Routery TP-Link TL-WR841N.
Całość mieści się w miejscowości Łukęcin pomiędzy Dziwnowem a Pobierowem.
Router D-Link skonfigurowałem:
Kod: Zaznacz cały
APN:Data
User: brak
Pass: brak
reszta parametrów łącza standardowe.
w parametrach LAN ustawiono:
IP Adres: 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
DHCP włączone
DHCP zakres: 192.168.0.51-199
SSID xxx
zabezpieczenia
WPA2
Na adres 192.168.0.50 przypisany na sztywno.
Urządzenie to chodzi poprawnie a jego wyniki z testu to:
Wynik testu
Jednak połączenie z siecią nie zawsze jest stabilne i chciałbym dokupić Antenę zewnętrzną.
I tu pytanie czy w mojej lokalizacji Sprawdzi się Antena .
Oraz czy wystarczy jedna taka czy należy dokupić Dwie takie same zewnętrzne, lub Jedną taką wielozakresową a jedną o węższym zakresie częstotliwości. Oraz zważywszy na operatora w którą stronę je kierować?

Kolejne Pytania są związane z Routerami TP-Link
Z racji iż D-Link ma tylko wbudowaną antenę wi-fi, w moim wypadku niewystarczający zasięg
(parter,piętro,strych). Postanowiłem dokupić owe TP-Linki niejako w roli AP, po fakcie dowiedziałem się że nie są to stricte AP ale prawdopodobnie mi wystarczą.
Owe TP Linki rozmieszczam jeden na parterze drugi zaś na piętrze zaś D-link na strychu.
Podłączane z portów LAN D-Link do LAN TP-Link.
Konfiguracje TP-LINKÓW
Pierwszy
W zakładce LAN
IP Adres 192.168.0.10
Maska 255.255.255.0
DHCP Wyłączone
SSID XXY
Pass identyczny jak dla SSID XXX
Kanał: Auto
W zakładce LAN
IP Adres 192.168.0.11
Maska 255.255.255.0
DHCP Wyłączone
SSID XXZ
Pass identyczny jak dla SSID XXX
Kanał: Auto
Wszystkie trzy sieci dodane jako auto połączenie z kluczami itp w laptopie.
Teoretycznie chodząc z laptopem powinien się przełączać między sieciami i za każdym razem mieć internet, czyli prawie AP, bynajmniej tak to rozumiem.
Jednak w praktyce jak podłącze się do któregoś z TP-Linków to tracę dostęp do internetu, co ciekawsze strona konfiguracyjna D-Link: 192.168.0.1 również nie odpowiada za każdym razem a tylko wybiórczo.Lecz gdy odłączę Router TP-LINK drugi z IP 192.168.0.11 to wszystko zaczyna chodzić poprawnie.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?
Był bym wdzięczny za każdą sugestie i próbę pomocy w rozwiązaniu mojego problemu.[/code]