uwaga na chytre sztuczki operatorów play i plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
uwaga na chytre sztuczki operatorów play i plus
Kupiłem pierwszego smartphona i użyłem kart abonamentowych. Przy tej okazji naciąłem się na dodatkowe koszty.
plus (a właściwie minus) - okazuje się, że jeśli karta sim do internetu jest w smartphone'ie, opłaty za oglądanie filmów na youtube są naliczane niezależnie od abonamentu. Po miesiącu przyszło mi dodatkowo zapłacić drugie 70zł. Gdy złożyłem reklamację, w odpowiedzi powołano się na punkt regulaminu, w którym niezrozumiały dla mnie żargon techniczny reguluje ich zdaniem taką szczególną sytuację.
play - przypadkowe włączenie internetu z karty do rozmów aktywowało za 25 zł "usługę" aktywowania internetu.
Za kilka miesięcy kończą mi się umowy z tymi operatorami. Czy znajdzie się jakiś operator, który nie posługuje się niezrozumiałymi klauzulami, by naciągać klientów na dodatkowe opłaty?
Interesuje mnie 3g, brak umowy, niskie stawki, pakiet internetu najchętniej dzielony przez dwie karty sim - o ile coś takiego już istnieje.
plus (a właściwie minus) - okazuje się, że jeśli karta sim do internetu jest w smartphone'ie, opłaty za oglądanie filmów na youtube są naliczane niezależnie od abonamentu. Po miesiącu przyszło mi dodatkowo zapłacić drugie 70zł. Gdy złożyłem reklamację, w odpowiedzi powołano się na punkt regulaminu, w którym niezrozumiały dla mnie żargon techniczny reguluje ich zdaniem taką szczególną sytuację.
play - przypadkowe włączenie internetu z karty do rozmów aktywowało za 25 zł "usługę" aktywowania internetu.
Za kilka miesięcy kończą mi się umowy z tymi operatorami. Czy znajdzie się jakiś operator, który nie posługuje się niezrozumiałymi klauzulami, by naciągać klientów na dodatkowe opłaty?
Interesuje mnie 3g, brak umowy, niskie stawki, pakiet internetu najchętniej dzielony przez dwie karty sim - o ile coś takiego już istnieje.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: uwaga na chytre sztuczki operatorów play i plus
Zanim podpiszesz umowę czytaj regulaminy. Jak ich nie rozumiesz nie podpisuj umowy lub poproś kogoś o wytłumaczenie.W Play zakładasz konto na Play24 i z niego zarządzasz usługą. Nie ma przypadków, po prostu musiałeś wyrazić zgodę na włączenie pakietu internetowego. Oferty pre-paid z reguły gorsze i droższe od tych z umową.Dysponując własnym sprzętem można zawierać krótkie atrakcyjne umowy.Na dzień dzisiejszy najkorzystniejsze w Play.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeżeli mowa o prostej taryfie prepaid z internetem głównie to nieźle wypada Mobile Vikings.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja korzystam teraz z Play Formuła 4w1 na prepaidzie. IMO reguły proste.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy to znaczy, że jak SIM jest poza smartfonem, np. w pudełku po tiktakach, to wtedy naliczane są zależnie od abonamentu? Bo nic nie rozumiem.TOTAL pisze:okazuje się, że jeśli karta sim do internetu jest w smartphone'ie, opłaty za oglądanie filmów na youtube są naliczane niezależnie od abonamentu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy przypadkiem nie masz ustawień połączenia internetowego specjalnych dla streamingu danych? Plus takie coś miał i faktycznie opłaty będą naliczane poza pakietami danych, chyba że regulamin traktuje inaczej.TOTAL pisze:opłaty za oglądanie filmów na youtube są naliczane niezależnie od abonamentu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No niestety taka prawda. Nie znajomość spraw technicznych nie zwalnia od stosowania regulaminu. Taka sama sytuacja jest w przypadku nieznajomości prawa. To, że nie znasz prawa, nie powoduje że nie pójdziesz do więzienia jak złamiesz prawoTOTAL pisze:Gdy złożyłem reklamację, w odpowiedzi powołano się na punkt regulaminu, w którym niezrozumiały dla mnie żargon techniczny reguluje ich zdaniem taką szczególną sytuację.

A możesz przytoczyć ten punkt? Może coś uda się wyjaśnić.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
opłata manipulacyjna
matek451 - wszystko prawda: niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności. Jest z kolei określenie na ludzi możliwe też to zastosowania w odniesieniu do usługodawców, czy partnerów handlowych, którym trzeba patrzeć na ręce, bo jeśli nie dziś, to za rok może się okazać, że taki jeden z drugim oszwabi: oszust.
Jeśli baba na straganie źle wydaje resztę, albo źle waży kapuchę, sprawa jest oczywista, ale nawet idziesz w danym kraju do restauracji, czynisz pewne założenia, np. że rachunek będzie opiewał na kwotę wynikającą z cen widniejących w menu.
Jle jeśli sobie napiszą gdzieś małym drukiem, albo nawet powieszą na wywieszce za barem, że do strogonova doliczają dopłatę manipulacyjną w wysokości 100% kwoty rachunku, zapłacisz, choć - osobiście uważam - możesz się czuć naciągnięty, o czym wtedy można i warto uprzedzić innych aktualnych, a szczególnie niedoszłych klentów.
Dzięki za pozostałe uwagi i komentarze. Poprawdzam oferty - i przeczytam regulaminy!!
YaHooo, gdy wrócę z urlopu, przejrzę papiery i zacytuję stosowne punkty. W związku z wyjazdami nie miałem na to czasu, a operatorzy naglili, więc w obawie, że mi wyłączą internet i telefon, zapłaciłem.
Czy to oznacza, że zgodnie z prawem uznałem odpowiedź na reklamacje?
Jeśli baba na straganie źle wydaje resztę, albo źle waży kapuchę, sprawa jest oczywista, ale nawet idziesz w danym kraju do restauracji, czynisz pewne założenia, np. że rachunek będzie opiewał na kwotę wynikającą z cen widniejących w menu.
Jle jeśli sobie napiszą gdzieś małym drukiem, albo nawet powieszą na wywieszce za barem, że do strogonova doliczają dopłatę manipulacyjną w wysokości 100% kwoty rachunku, zapłacisz, choć - osobiście uważam - możesz się czuć naciągnięty, o czym wtedy można i warto uprzedzić innych aktualnych, a szczególnie niedoszłych klentów.
Dzięki za pozostałe uwagi i komentarze. Poprawdzam oferty - i przeczytam regulaminy!!

YaHooo, gdy wrócę z urlopu, przejrzę papiery i zacytuję stosowne punkty. W związku z wyjazdami nie miałem na to czasu, a operatorzy naglili, więc w obawie, że mi wyłączą internet i telefon, zapłaciłem.
Czy to oznacza, że zgodnie z prawem uznałem odpowiedź na reklamacje?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko, że Ty zamówiłeś schabowego, a potem wyjadłeś kawior, korzystając z neta poprzez inny APN.TOTAL pisze:czynisz pewne założenia, np. że rachunek będzie opiewał na kwotę wynikającą z cen widniejących w menu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Że niby Twoim zdaniem youtube w telefonie do youtube w komputerze ma się niby jak kawior do kotleta? Bez komentarza.
-
- Użytkownik forum
Plus powinien jak inni operatorzy np. Play umożliwić zablokowanie apn video / streaming. Każdy użytkownik decydował czy chce korzystać czy nie, tak samo jak w przypadku apn internet. Zgoda, że regulamin to regulamin. Tu można jedynie skarżyć zapisy do UOKiK / UKE.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zapewne konfiguracją APN w telefonie.TOTAL pisze:Że niby Twoim zdaniem youtube w telefonie do youtube w komputerze ma się niby jak kawior do kotleta?
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
Podepnę się pod temat
Jeśli mam w play internet na abonament to jak przełożę kartę z modemu do smartfona to będą naliczane jakieś dodatkowe opłaty za korzystanie z neta?
W smartfonie chciałbym korzystać tylko z internetu bez dzwonienia bo mam dwie karty od play.
Podepnę się pod temat

Jeśli mam w play internet na abonament to jak przełożę kartę z modemu do smartfona to będą naliczane jakieś dodatkowe opłaty za korzystanie z neta?
W smartfonie chciałbym korzystać tylko z internetu bez dzwonienia bo mam dwie karty od play.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.cintal pisze:to jak przełożę kartę z modemu do smartfona to będą naliczane jakieś dodatkowe opłaty z
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że telefon jest poprawnie skonfigurowany.wojteks pisze:Nie.