E3272 - jaki Router z obsługą dysku?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paszczak900
Użytkownik forum

E3272 - jaki Router z obsługą dysku?

Post autor: paszczak900 »

Witam zamówiłem dziś modem E3272 Play (dokładnie) i teraz potrzebny jest mi do niego router.
Router będzie obsługiwać 2x telefon Wi-Fi i 2x Laptop Wi-Fi i 1x AP Wi-Fi(Internet do Xbox 360) do tego powinien obsługiwać jednocześnie dysk 1TB. Budżet w granicach 200-300 zł. Mam nadzieję że coś mi polecicie.
Dodam że nie boję się wszelkiego rodzaju modyfikacji software i spokojnie mogę je zrobić :D
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: E3272 - jaki Router z obsługą dysku?

Post autor: robertnik »

Problemem jest wydajność takich routerów. W Asusach z USB 3.0 spada wydajność modemu po podpięciu dysku. W Gargoyle dla TP Linków jest zła obsługa modemów, z tego co zrozumiałem problemy z buforem w sterowniku i trzeba czekać nieokreśloną ilość czasu na przejście do nowego jądra. Na dzień dzisiejszy musisz zmienić soft na hilinka i dokupić aktywny hub USB z 2A.
Asusy są drogie, więc zostają Ci TP-Linki np TL-WDR3500 lub sprzedaż modemu i kupno w serwisach aukcyjnych Huawei B593s-22. Ma Sambę, ale nie wiem czy obsłuży dysk 1TB. Jeśli już to pewnie z dodatkowym zasilaniem.
SebZab
Użytkownik forum

Post autor: SebZab »

Ja mam ten modem w tandemie z Ausem RT-AC56U i dyskiem USB 3.0 (bez huba)
Huawei w trybie HiLink działa praktycznie bez żadnych dodatkowych ustawień, ale mam problemy z wyświetlaniem niektórych stron www (np. za cholerę nie mogę otworzyć strony Banku Millenium).
W trybie NIE Hilink wszystko działa bez żadnych problemów, ale żeby ruszył z tym routerem, to trzeba trochę pogrzebać w ustawieniach i terminalu Putty.
Prędkości w obu trybach porównywalne.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

robertnik pisze:....Huawei B593s-22. Ma Sambę,.....
I transfer na poziomie kilku MB/s, chyba, że tyle zadawala.
paszczak900 pisze:Budżet w granicach 200-300 zł
W tej cenie nie kupisz routera, którego wydajność USB była by na przyzwoitym poziomie aby obsłużyć modem LTE i dysk. Lepszym rozwiązaniem jest kupno tańszego routera np. tp-link WDR-3600 i serwera NAS do dysku. Sam się o tym przekonałem i w końcu kupiłem Zyxela NSA 325V2.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

SebZab pisze:mam problemy z wyświetlaniem niektórych stron www (np. za cholerę nie mogę otworzyć strony Banku Millenium).
A powyłączaj co się da(QOS, Firewall i co tam jeszcze) i sprawdź. Podwójny NAT nie powinien blokować https. Myślę że to coś innego, np timeout...
paszczak900
Użytkownik forum

Co do Hub-a to oczywiście wiem że będzie potrzebny na pewno, choćby w celach utrzymania stabilności modemu. Co do B593s-22 to raczej odpada ponieważ internet ma być używany raz w domu a raz jak to się mówi w plenerze. Wielkich prędkości z dysku nie wymagam, obecnie na neostradzie i przy routerze TD-W8970 prędkości sięgają ok 10 MB/s i to w zupełności mi wystarcza jak na dysk do przechowywania danych.

kym co do NAS to może i fajny pomysł bo też o tym myślałem, ale na razie jest brak mocy sprawczej na takie rzeczy :D więc możliwe że dysk pod routerem był by raczej tylko rozwiązaniem na jakiś czas (do uzbieranie na NAS-a).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

robertnik pisze:Myślę że to coś innego, np timeout...
Albo problem z MTU. Na forum jest nieco informacji na ten temat.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
paszczak900
Użytkownik forum

O dziwo modem E3272 o którym pisałem w pierwszym poście jest wykrywany i łączy się z internetem w routerze TP Link W8970 :) na razie nie mam czasu sprawdzić jak współpracuje na dłuższą metę ale w przyszłości to zrobię i napisze jak wygląda to w praktyce :)

PS. Jeśli obecnie mój E3272 jest bez HiLink to mogę wgrać do niego nowe oprogramowanie i zmienić go na HiLink, a w razie potrzeby w przyszłości wgrać z powrotem soft bez HiLink? Jak tak to gdzie znajdę jakąś instrukcję i odpowiedni Software i WebUi?
ODPOWIEDZ