Posiadam switch D-Link DES-1005D, który jest podłączony do gniazdka internetowego (internet w gniazdku jest od Orange). Następnie zamiast użycia kabli chciałbym podłączyć router Linksys WRT54GS, by stworzyć własną sieć bezprzewodową, może być bezpośrednio do gniazdka albo do switcha. Wspomnieć muszę też, że w dolnej części mieszkania jest główny router, do którego chyba loguję się jak podłączam się do gniazdka internetowego.
Po podłączeniu routera udało mi się połaczyć z 192.168.1.1 i skonfigurować bardzo podstawową sieć. W tym wyłaczyłem serwer DHCP według zalecenia właściciela routera - z dolnej cześć mieszkania. Jednak nie wiem od czego to zależy ale po jakimś czasie nie mogę już zalogować się do strony mojego routera (192.168.1.1). W Firefoksie wypisuję "Nie udało się nawiązać połączenia", a w Operze "Strona niedostępna". Próbowałem również połączyć się z routerem wyłacznie przez LAN ale również te same wiadomości w przeglądarkach. Wykonałem reset routera i też dokładnie nie wiem czy przez reset ale przez chwilę mogłem wejść do strony routera, potem znowu brak dostępu do strony.
Drugi problem to zółty znak z wykrzynikiem na połączeniu WiFi w Windows, po najechaniu na znak pojawia się informacja "Brak dostępu do internetu". Mam nadzieję, że jeśli rozwiążę się problem z dostępem do strony routera to pojawi się również internet

Za pomoc dziękuję