Brak dostępu do strony routera oraz do internetu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Velans
Użytkownik forum

Brak dostępu do strony routera oraz do internetu.

Post autor: Velans »

Witam.

Posiadam switch D-Link DES-1005D, który jest podłączony do gniazdka internetowego (internet w gniazdku jest od Orange). Następnie zamiast użycia kabli chciałbym podłączyć router Linksys WRT54GS, by stworzyć własną sieć bezprzewodową, może być bezpośrednio do gniazdka albo do switcha. Wspomnieć muszę też, że w dolnej części mieszkania jest główny router, do którego chyba loguję się jak podłączam się do gniazdka internetowego.

Po podłączeniu routera udało mi się połaczyć z 192.168.1.1 i skonfigurować bardzo podstawową sieć. W tym wyłaczyłem serwer DHCP według zalecenia właściciela routera - z dolnej cześć mieszkania. Jednak nie wiem od czego to zależy ale po jakimś czasie nie mogę już zalogować się do strony mojego routera (192.168.1.1). W Firefoksie wypisuję "Nie udało się nawiązać połączenia", a w Operze "Strona niedostępna". Próbowałem również połączyć się z routerem wyłacznie przez LAN ale również te same wiadomości w przeglądarkach. Wykonałem reset routera i też dokładnie nie wiem czy przez reset ale przez chwilę mogłem wejść do strony routera, potem znowu brak dostępu do strony.
Drugi problem to zółty znak z wykrzynikiem na połączeniu WiFi w Windows, po najechaniu na znak pojawia się informacja "Brak dostępu do internetu". Mam nadzieję, że jeśli rozwiążę się problem z dostępem do strony routera to pojawi się również internet :).

Za pomoc dziękuję :).
penknife
Stały użytkownik forum

Re: Brak dostępu do strony routera oraz do internetu.

Post autor: penknife »

Jeśli dobrze zrozumiałem to oba routery mają lub mogą mieć ten sam adres IP co nie powinno mieć miejsca.
Velans
Użytkownik forum

Opiszę zmiany jakie wykonałem i rozwiązało to problem dostępu do strony routera. W ustawieniach (Basic Setup) routera zmieniłem adres główny routera na 192.168.2.1, zamiast 192.168.1.1. I jeśli mam wyłączony DHCP na moim routerze to musiałem ręcznie nadać IP w komputerze w ustawieniach karty siecowej (odpowiedzialnej za dostęp kablowy), a jeśli mam właczony DHCP na moim routerze, to mogę ustawić IP w komputerze jako automatyczne.

Pozostał tylko konflikt z dostępem do internetu, z którym chyba sprawdziłem większość opcji w moim routerze. I myśle, aktualnie nad sprawdzeniem opcji głównego routera, z dolnej części mieszkania, z którym łącze się gdy jestem podpięty bezpośrednio do gniazdka. Czy jest jakaś opcja, która mogłaby mi nie udostępniać internetu z głównego routera? Z tego co się dowiedziałem filtrowanie adres MAC jest wyłączone na głównym routerze.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Velans pisze:W ustawieniach (Basic Setup) routera zmieniłem adres główny routera na 192.168.2.1, zamiast 192.168.1.1.
192.168.1.1 i 192.168.2.1 to dwie rozne sieci. Zmien na 192.168.1.2 i wylacz na tym routerze DHCP. Polacz routery poprzez porty LAN.

ALBO

Polacz zewnetrzny router z twoim poprze port WAN, ustaw w twoim routerze 192.168.2.1 i zalacz DHCP.

Komputery powinny dostawac IP z puli 192.168.2.x, bramka i DNS powinien byc 192.168.2.1.
Nie pomagam na PW.
Velans
Użytkownik forum

192.168.1.1 i 192.168.2.1 to dwie rozne sieci. Zmien na 192.168.1.2 i wylacz na tym routerze DHCP. Polacz routery poprzez porty LAN.
Sprawdził bym ten pomysł, ale główny router jest w dolnej części mieszkania. Lepszy dostęp mam do gniazdka internetowego, z którym jak się połącze mam możliwość zalogowania do tego głównego routera, więc połączenie routerów między LAN spowodowałoby, że stworzona sieć bezprzewodowa by zasięgiem do mnie nie docierała :).
Polacz zewnetrzny router z twoim poprze port WAN, ustaw w twoim routerze 192.168.2.1 i zalacz DHCP.

Komputery powinny dostawac IP z puli 192.168.2.x, bramka i DNS powinien byc 192.168.2.1.
Tego pomysłu właśnie używam :). Ale wciąż nie mam dostępu do internetu.
Wspomnieć muszę też, że do testów na razie switch'a wyłączyłem z obiegu sieci. Działam na połączeniu mojego routera z gniazdkiem internetowym.
ODPOWIEDZ