Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Witam,
Posiadam oto te dwa modele routerów od Asusa (RT-N14U i RT-AC66U). Oczywiście używam tylko jednego bo więcej mi nie potrzeba. I mam właśnie problem na obydwu routerach z przekierowaniem portów ponieważ one w ogólę nie chcą przekierowwywać żadnego portu oprócz portów serwisoych co można ustawić w routerze Telnet/FTP itp. Otóż wykonałem te czynności żeby przekierować mój port 77 do komputera w tej samej sieci co router:
* Wrzeszedłem w webową konfigurację router i wybrałem WAN -> Virtual Servers/Port Forwarding
* Następnie zaznaczyłem aby port forwarding był włączony po czym wpisałem Port i numer lokalnego IP (192.168.1.3) do którego komputera router ma przekierowywać cały ruch.
* Kliknąłem Apply po czym przeskanowałem mój Adres IP routera online kilkoma różnymi stronami które takie usługi oferują i port nadal jest zamknięty.
Po tym jak port nadal jest zamknięty umieściłem router w strefie DMZ a także wyłączyłem Firewall i Ochronę Anty-Dossową jedyne co zauważyłem to to że router otworzył port na DDNSY a reszta jak jest tak była. Jeszcze chwilowo tylko wyłączyłem firewalla w komputerze i przeskanowałem mój niby przekierowany port w routerze a efekt jest taki sam czyli port jest nadal zamknięty. To wszystko było sprawdzane na obydwu routerach i efekt jest ten sam jedynie port 80 jest otwarty na infetrfejs konfiguracji routera i port (53) jak się nie mylę na DDNSY jak jest w strefie DMZ z wyłączonym Firewallem i Anty-DDosem. Także restart urządzenia nic nie dał =/.
Pomógł by ktoś ? W innych routerach przekierowanie portów normalnie działało i wystarczyło tylko je przekierować w zakładce Port Forwarding tylko w tych cholernych Asuskowskich routerach nie działa a pieniędzy na nowy router nie mam. Jakieś pomysły ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Jarmuz_96
Posiadam oto te dwa modele routerów od Asusa (RT-N14U i RT-AC66U). Oczywiście używam tylko jednego bo więcej mi nie potrzeba. I mam właśnie problem na obydwu routerach z przekierowaniem portów ponieważ one w ogólę nie chcą przekierowwywać żadnego portu oprócz portów serwisoych co można ustawić w routerze Telnet/FTP itp. Otóż wykonałem te czynności żeby przekierować mój port 77 do komputera w tej samej sieci co router:
* Wrzeszedłem w webową konfigurację router i wybrałem WAN -> Virtual Servers/Port Forwarding
* Następnie zaznaczyłem aby port forwarding był włączony po czym wpisałem Port i numer lokalnego IP (192.168.1.3) do którego komputera router ma przekierowywać cały ruch.
* Kliknąłem Apply po czym przeskanowałem mój Adres IP routera online kilkoma różnymi stronami które takie usługi oferują i port nadal jest zamknięty.
Po tym jak port nadal jest zamknięty umieściłem router w strefie DMZ a także wyłączyłem Firewall i Ochronę Anty-Dossową jedyne co zauważyłem to to że router otworzył port na DDNSY a reszta jak jest tak była. Jeszcze chwilowo tylko wyłączyłem firewalla w komputerze i przeskanowałem mój niby przekierowany port w routerze a efekt jest taki sam czyli port jest nadal zamknięty. To wszystko było sprawdzane na obydwu routerach i efekt jest ten sam jedynie port 80 jest otwarty na infetrfejs konfiguracji routera i port (53) jak się nie mylę na DDNSY jak jest w strefie DMZ z wyłączonym Firewallem i Anty-DDosem. Także restart urządzenia nic nie dał =/.
Pomógł by ktoś ? W innych routerach przekierowanie portów normalnie działało i wystarczyło tylko je przekierować w zakładce Port Forwarding tylko w tych cholernych Asuskowskich routerach nie działa a pieniędzy na nowy router nie mam. Jakieś pomysły ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Jarmuz_96
Ostatnio zmieniony 2014-10-01, 06:22 przez Jarmuz_96, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Jakiego masz dostawcę internetu?Jarmuz_96 pisze:Jakieś pomysły ?
Nie pomagam na PW!
-
Mój dostawca usług internetowych to : -> closed joint-stock company (Закрытое акционерное общество). Mam także publiczne IP na WANIE. No kurdę co jest nic nie chce działać Chiński szzajs jeden, wszystko dobrze poustawiane a tu taki myk że nic nie działa normalnie już się z tym męczę 3 dni i nic nie działa. Wyłączyłem Także UPnP na Wanie bo ktoś pisał że tak zrobił i wszystko zaczeło działać na dodatek walnąłem restarta i nadal nic, jak zablokowane tak zablokowane nadal jest.wojteks pisze:Jakiego masz dostawcę internetu?

Ostatnio zmieniony 2014-10-05, 10:05 przez Jarmuz_96, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Daj screena z ustawień forwardingu.
-
Ok oto te fotki:

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Komputer o adres 192.168.10.2 nasłuchuje na porcie 50?
-
Jeśli ci chodzi o to czy mam wyłączony FW w kompie to mam, a to musi nasłuchiwać ? Bo mój server na razie wyłączony jest ale wczoraj sprawdzałem i był włączony to nadal nie przekierowywało portów. Czy porty nie powinny być otwarte od razu jak się tam wpisze ? Bo zazwyczaj tak jest że się ustawia port forwarding w routerze id od razu port jest otwarty i po prostu jak komp lokalny nie nasłuchuje to po prostu nie przekierowywuje ale sam port jest aktywny.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Musi.Jarmuz_96 pisze:, a to musi nasłuchiwać ?
Nie.Jarmuz_96 pisze: Czy porty nie powinny być otwarte od razu jak się tam wpisze ?
Raczej tak nie jest.Jarmuz_96 pisze:Bo zazwyczaj tak jest że się ustawia port forwarding w routerze id od razu port jest otwarty i po prostu jak komp lokalny nie nasłuchuje to po prostu nie przekierowywuje ale sam port jest aktywny.
-
To jak ja mogę sprawdzić czy te proty w końcu działają pomijając mój server już który myślę że jest żle skonfigurowany. Czy jest jakaś aplikacja albo cuś co mogę sprawdzić te przekierowywanie portów czy to faktycznie działa ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Póki nic na porcie nie nasłuchuje to nie sprawdzisz.
-
Dobra dzięki za natychmiastową pomoc nawet nie jesteś w stanie pomyśleć jak jestem szczęśliwy i wdzięczny za twoją pomoc. Wreszcie te porty mi już działają, jeszcze raz dzięki !
P.S Jak widać to się też czegoś nowego nauczyłem po drodzę
Temat można zamknąć jako że problem został rozwiązany

P.S Jak widać to się też czegoś nowego nauczyłem po drodzę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Temat można zamknąć jako że problem został rozwiązany