Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Moderator: Moderatorzy
-
Jarmuz_96
- Początkujący użytkownik forum
Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Witam,
Posiadam oto te dwa modele routerów od Asusa (RT-N14U i RT-AC66U). Oczywiście używam tylko jednego bo więcej mi nie potrzeba. I mam właśnie problem na obydwu routerach z przekierowaniem portów ponieważ one w ogólę nie chcą przekierowwywać żadnego portu oprócz portów serwisoych co można ustawić w routerze Telnet/FTP itp. Otóż wykonałem te czynności żeby przekierować mój port 77 do komputera w tej samej sieci co router:
* Wrzeszedłem w webową konfigurację router i wybrałem WAN -> Virtual Servers/Port Forwarding
* Następnie zaznaczyłem aby port forwarding był włączony po czym wpisałem Port i numer lokalnego IP (192.168.1.3) do którego komputera router ma przekierowywać cały ruch.
* Kliknąłem Apply po czym przeskanowałem mój Adres IP routera online kilkoma różnymi stronami które takie usługi oferują i port nadal jest zamknięty.
Po tym jak port nadal jest zamknięty umieściłem router w strefie DMZ a także wyłączyłem Firewall i Ochronę Anty-Dossową jedyne co zauważyłem to to że router otworzył port na DDNSY a reszta jak jest tak była. Jeszcze chwilowo tylko wyłączyłem firewalla w komputerze i przeskanowałem mój niby przekierowany port w routerze a efekt jest taki sam czyli port jest nadal zamknięty. To wszystko było sprawdzane na obydwu routerach i efekt jest ten sam jedynie port 80 jest otwarty na infetrfejs konfiguracji routera i port (53) jak się nie mylę na DDNSY jak jest w strefie DMZ z wyłączonym Firewallem i Anty-DDosem. Także restart urządzenia nic nie dał =/.
Pomógł by ktoś ? W innych routerach przekierowanie portów normalnie działało i wystarczyło tylko je przekierować w zakładce Port Forwarding tylko w tych cholernych Asuskowskich routerach nie działa a pieniędzy na nowy router nie mam. Jakieś pomysły ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Jarmuz_96
Posiadam oto te dwa modele routerów od Asusa (RT-N14U i RT-AC66U). Oczywiście używam tylko jednego bo więcej mi nie potrzeba. I mam właśnie problem na obydwu routerach z przekierowaniem portów ponieważ one w ogólę nie chcą przekierowwywać żadnego portu oprócz portów serwisoych co można ustawić w routerze Telnet/FTP itp. Otóż wykonałem te czynności żeby przekierować mój port 77 do komputera w tej samej sieci co router:
* Wrzeszedłem w webową konfigurację router i wybrałem WAN -> Virtual Servers/Port Forwarding
* Następnie zaznaczyłem aby port forwarding był włączony po czym wpisałem Port i numer lokalnego IP (192.168.1.3) do którego komputera router ma przekierowywać cały ruch.
* Kliknąłem Apply po czym przeskanowałem mój Adres IP routera online kilkoma różnymi stronami które takie usługi oferują i port nadal jest zamknięty.
Po tym jak port nadal jest zamknięty umieściłem router w strefie DMZ a także wyłączyłem Firewall i Ochronę Anty-Dossową jedyne co zauważyłem to to że router otworzył port na DDNSY a reszta jak jest tak była. Jeszcze chwilowo tylko wyłączyłem firewalla w komputerze i przeskanowałem mój niby przekierowany port w routerze a efekt jest taki sam czyli port jest nadal zamknięty. To wszystko było sprawdzane na obydwu routerach i efekt jest ten sam jedynie port 80 jest otwarty na infetrfejs konfiguracji routera i port (53) jak się nie mylę na DDNSY jak jest w strefie DMZ z wyłączonym Firewallem i Anty-DDosem. Także restart urządzenia nic nie dał =/.
Pomógł by ktoś ? W innych routerach przekierowanie portów normalnie działało i wystarczyło tylko je przekierować w zakładce Port Forwarding tylko w tych cholernych Asuskowskich routerach nie działa a pieniędzy na nowy router nie mam. Jakieś pomysły ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Jarmuz_96
Ostatnio zmieniony 2014-10-01, 06:22 przez Jarmuz_96, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Routery Asus i problem z przekierowaniem portów
Jakiego masz dostawcę internetu?Jarmuz_96 pisze:Jakieś pomysły ?
Nie pomagam na PW!
-
Jarmuz_96
Mój dostawca usług internetowych to : -> closed joint-stock company (Закрытое акционерное общество). Mam także publiczne IP na WANIE. No kurdę co jest nic nie chce działać Chiński szzajs jeden, wszystko dobrze poustawiane a tu taki myk że nic nie działa normalnie już się z tym męczę 3 dni i nic nie działa. Wyłączyłem Także UPnP na Wanie bo ktoś pisał że tak zrobił i wszystko zaczeło działać na dodatek walnąłem restarta i nadal nic, jak zablokowane tak zablokowane nadal jest.wojteks pisze:Jakiego masz dostawcę internetu?
Ostatnio zmieniony 2014-10-05, 10:05 przez Jarmuz_96, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Daj screena z ustawień forwardingu.
-
Jarmuz_96
Ok oto te fotki:

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Komputer o adres 192.168.10.2 nasłuchuje na porcie 50?
-
Jarmuz_96
Jeśli ci chodzi o to czy mam wyłączony FW w kompie to mam, a to musi nasłuchiwać ? Bo mój server na razie wyłączony jest ale wczoraj sprawdzałem i był włączony to nadal nie przekierowywało portów. Czy porty nie powinny być otwarte od razu jak się tam wpisze ? Bo zazwyczaj tak jest że się ustawia port forwarding w routerze id od razu port jest otwarty i po prostu jak komp lokalny nie nasłuchuje to po prostu nie przekierowywuje ale sam port jest aktywny.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Musi.Jarmuz_96 pisze:, a to musi nasłuchiwać ?
Nie.Jarmuz_96 pisze: Czy porty nie powinny być otwarte od razu jak się tam wpisze ?
Raczej tak nie jest.Jarmuz_96 pisze:Bo zazwyczaj tak jest że się ustawia port forwarding w routerze id od razu port jest otwarty i po prostu jak komp lokalny nie nasłuchuje to po prostu nie przekierowywuje ale sam port jest aktywny.
-
Jarmuz_96
To jak ja mogę sprawdzić czy te proty w końcu działają pomijając mój server już który myślę że jest żle skonfigurowany. Czy jest jakaś aplikacja albo cuś co mogę sprawdzić te przekierowywanie portów czy to faktycznie działa ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Póki nic na porcie nie nasłuchuje to nie sprawdzisz.
-
Jarmuz_96
Dobra dzięki za natychmiastową pomoc nawet nie jesteś w stanie pomyśleć jak jestem szczęśliwy i wdzięczny za twoją pomoc. Wreszcie te porty mi już działają, jeszcze raz dzięki !
P.S Jak widać to się też czegoś nowego nauczyłem po drodzę
Temat można zamknąć jako że problem został rozwiązany
P.S Jak widać to się też czegoś nowego nauczyłem po drodzę
Temat można zamknąć jako że problem został rozwiązany