Router Huawei B593s-22 różne problemy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Huawei B593s-22 różne problemy
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Od dwóch tygodni jestem "szczęśliwym" posiadaczem LTE z Cyfrowego Polstatu, limit 30 GB. Po wykorzystaniu limitu, prędkość maksymalna do 20 Mb/s. Biorąc pod uwagę, że w domu mam dużo dzieci, żona lubi zaglądać na HBO GO, ja sam z najstarszym synem gramy w gry online limit 30 GB wykorzystaliśmy w 5 dni. Do momentu kiedy mogliśmy korzystać z pełnej przepustowości łącza prędkość jaką nasz router uzyskiwał (Huawei B593s-22) oscylowała w granicach 50/60 MB/s. Po wykorzystaniu limitu na prędkość spadła mi do zamówionej w umowie 20 Mb/s, ale trwało to tylko dwa dni.
I to wystarczało. Od tego piątku niestety prędkość spadła do 5 Mb/s. No i się zaczęło.
HBO krzaczyło myśmy mieli lagi w grach, ja straciłem swoją postać Hardkorową w Diablo III. No po prostu obłęd. Zacząłem kombinować z Netlimiterem, to nic nie dało. Skonfigurowałem i odizolowałem dwa punkty dostępowe jeden dla nas z żoną drugi dla dzieci. Starałem się znaleźć w routerze miejsce gdzie można by ograniczyć prędkość lub podzielić ją na te punkty dostępowe, niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć. W starym routerze miałem możliwość która nazywała się QOS w tym tego nie ma, albo nie mogę znaleźć. Obecnie nie jestem w stanie np. skonfigurować czasu w jakim dzieci mogłyby korzystać z internetu. Tam ustawiałem dla każdego adresu MAC różne godziny i miałem z głowy. Router kładł dzieci spać maksymalnie o 22. Odkąd mamy B593 musze co chwile sprawdzać czy aby któryś z synów nie zasypia z tabletem pod kołdrą. Dodam jeszcze że dziś mi prędkość spadła nawet do 0,9 Mb/s i niestety się utrzymuje. Sygnał LTE mam bardzo dobry bez anten 4-5 kresek na routerze i nigdy nie spadł poniżej 4 kresek, ani nawet nie przełączył się na 3G.
W sprawie transferu pisałem do Polsatu niestety otrzymałem odpowiedź (w skrócie) że to nie zależy od nich.
Wziąłem ten router bo przeczytałem wiele dobrych opinii. Jednak stwierdzam, że nie potrafię sobie z nim poradzić. Może jest jakieś alternatywne oprogramowanie, może będzie ktoś uprzejmy na forum i powie mi co się dzieje i jak wyjść z tego i w końcu zacząć używać internetu. Co zrobić jak poprawić transfer? Co z QOS? Wyizolowaniem różnych granic prędkości dla poszczególnych punktów dostępowych wifi?
Dodam jeszcze że udało mi się nawet utworzyć dysk multimedialny, jednak otwieranie zdjęcia z Pena podłączonego do routera, na tablecie trwało "wieki".
Od dwóch tygodni jestem "szczęśliwym" posiadaczem LTE z Cyfrowego Polstatu, limit 30 GB. Po wykorzystaniu limitu, prędkość maksymalna do 20 Mb/s. Biorąc pod uwagę, że w domu mam dużo dzieci, żona lubi zaglądać na HBO GO, ja sam z najstarszym synem gramy w gry online limit 30 GB wykorzystaliśmy w 5 dni. Do momentu kiedy mogliśmy korzystać z pełnej przepustowości łącza prędkość jaką nasz router uzyskiwał (Huawei B593s-22) oscylowała w granicach 50/60 MB/s. Po wykorzystaniu limitu na prędkość spadła mi do zamówionej w umowie 20 Mb/s, ale trwało to tylko dwa dni.
I to wystarczało. Od tego piątku niestety prędkość spadła do 5 Mb/s. No i się zaczęło.
HBO krzaczyło myśmy mieli lagi w grach, ja straciłem swoją postać Hardkorową w Diablo III. No po prostu obłęd. Zacząłem kombinować z Netlimiterem, to nic nie dało. Skonfigurowałem i odizolowałem dwa punkty dostępowe jeden dla nas z żoną drugi dla dzieci. Starałem się znaleźć w routerze miejsce gdzie można by ograniczyć prędkość lub podzielić ją na te punkty dostępowe, niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć. W starym routerze miałem możliwość która nazywała się QOS w tym tego nie ma, albo nie mogę znaleźć. Obecnie nie jestem w stanie np. skonfigurować czasu w jakim dzieci mogłyby korzystać z internetu. Tam ustawiałem dla każdego adresu MAC różne godziny i miałem z głowy. Router kładł dzieci spać maksymalnie o 22. Odkąd mamy B593 musze co chwile sprawdzać czy aby któryś z synów nie zasypia z tabletem pod kołdrą. Dodam jeszcze że dziś mi prędkość spadła nawet do 0,9 Mb/s i niestety się utrzymuje. Sygnał LTE mam bardzo dobry bez anten 4-5 kresek na routerze i nigdy nie spadł poniżej 4 kresek, ani nawet nie przełączył się na 3G.
W sprawie transferu pisałem do Polsatu niestety otrzymałem odpowiedź (w skrócie) że to nie zależy od nich.
Wziąłem ten router bo przeczytałem wiele dobrych opinii. Jednak stwierdzam, że nie potrafię sobie z nim poradzić. Może jest jakieś alternatywne oprogramowanie, może będzie ktoś uprzejmy na forum i powie mi co się dzieje i jak wyjść z tego i w końcu zacząć używać internetu. Co zrobić jak poprawić transfer? Co z QOS? Wyizolowaniem różnych granic prędkości dla poszczególnych punktów dostępowych wifi?
Dodam jeszcze że udało mi się nawet utworzyć dysk multimedialny, jednak otwieranie zdjęcia z Pena podłączonego do routera, na tablecie trwało "wieki".
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router Huawei B593s-22 różne problemy
vooyo, niestety jesteś typowym przykładem, że internet mobilny nie jest dla Ciebie. O "no-limit" w wykonaniu Plus/CP można było sporo poczytać.
QoS nie ma zasadniczo sensu przy tego typu dostępie, bo musi się opierać o przynajmniej przybliżone wartości transferu.
QoS nie ma zasadniczo sensu przy tego typu dostępie, bo musi się opierać o przynajmniej przybliżone wartości transferu.
-
To nie zmienia faktu, że niestety związany jestem już umową i trzeba jakoś z tego wyjść z twarzą lub używać po ludzku.
Zrobiłem dziś test stanu funkcji bezprzewodowej. Otzrmałem takie wyniki.
1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -80
5 RSRQ (dB): -10
6 Roaming: Nie
Czy wynik pomiaru jest dobry?
Zrobiłem dziś test stanu funkcji bezprzewodowej. Otzrmałem takie wyniki.
1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -80
5 RSRQ (dB): -10
6 Roaming: Nie
Czy wynik pomiaru jest dobry?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Parametry sygnału masz dobre, poczekaj do końca okresu rozliczeniowego, przywrócą Ci pełną prędkość i będzie OK.
Co do B593, to bardzo dobry modem, ale bardzo słaby router. O ustawieniach zaawansowanych można zapomnieć, transfer ze złącza USB niestety także tragiczny. Ten router nadaje się wyłącznie do odbioru netu i przesyłania go po wifi lub LAN, ale też tylko do 100Mb/s teoretycznie.
Oprogramowania alternatywnego na B593 nie ma.
Co do B593, to bardzo dobry modem, ale bardzo słaby router. O ustawieniach zaawansowanych można zapomnieć, transfer ze złącza USB niestety także tragiczny. Ten router nadaje się wyłącznie do odbioru netu i przesyłania go po wifi lub LAN, ale też tylko do 100Mb/s teoretycznie.
Oprogramowania alternatywnego na B593 nie ma.
-
Dziękuję za pomoc.
To może spięcie z nim TP-Linka i przydział QoS na TP. To zadziała?
To może spięcie z nim TP-Linka i przydział QoS na TP. To zadziała?
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak kolega napisał , musisz nauczyć się oszczędzać transfer.Jo_gurt pisze:vooyo, niestety jesteś typowym przykładem, że internet mobilny nie jest dla Ciebie. O "no-limit" w wykonaniu Plus/CP można było sporo poczytać.
QOS nic nie da...
W B593 jest możliwość sprawdzenia wykorzystanego transferu proponuje monitorować zużycie.
Wystarczy zalogować się na konto "GOŚCIA" i wyskakuje tabelka

CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
o, jakie konto goscia?
standardowo loguje się na admina, jest jakies dodatkowe?
standardowo loguje się na admina, jest jakies dodatkowe?
-
Pewnie przejęzyczenie, aby tabelka się wyświetliła wystarczy zalogować się jako, admin. Wyświetla się zaraz na stronie głównej urządzenia.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
vooyo w takiej sytuacji powinieneś z całą pewnością użyć Huawei'a tylko jako punktu dostępowego i połączyć z jakimś porządnym routerem który ma bardziej zaawansowane funkcje niż zwykłe TP-Linki z fabrycznym softem. Co więcej na Twoim miejscu zrezygnowałbym z najbardziej GB-żerną usługą jaką jest HBO GO. A dzieciom też wypadałoby nałożyć jakieś limity prędkości. Tylko to niestety wymaga bardziej zaawansowanego urządzenia.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dziękuję za radę. Tak właśnie zamierzełem zrobić. Obecnie zaczął się nowy okres rozliczeniowy. HBO go zostało odłączone. Prędkości jakie osiąga nie satysfakcjonujące mnie. Średnio dziennie jest to 25 MB / 25 MB. Zastanawiam się czy można z Polsatem walczyć o więcej? Ma ktoś już doświadczenie w tej sprawie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale masz na myśli prędkości? Jeśli tak to musisz się zainteresować anteną zewnętrzną, jednak to nie gwarantuje powodzenia.vooyo pisze: Zastanawiam się czy można z Polsatem walczyć o więcej?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak, dokładnie, chodzi o prędkości. Przecież to LTE i powinno być dużo lepiej. Piszesz antena? Pewnie spróbuję, ale kilkadziesiąt metrów od nadajnika, chyba zbyt dużo nie pomoże?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli masz tak blisko, to antena może jeszcze pogorszyć, parametr RSSI masz -51dBm, to sygnału nie polepszysz. Nadajnik jest dość mocno obciążony i możesz więcej nie uzyskać. Sprawdź tak o 04:00 rano i zobacz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to mam dla Ciebie złą wiadomość. W tym nic nie wywalczysz. To jest usługa mobilna i nikt Ci nie zagwarantuje żadnych osiągów. Zawsze będą się tłumaczyć, że u nich jest ok, a obciążenie wzrosło i nic na to nie poradzą.vooyo pisze:Tak, dokładnie, chodzi o prędkości.
Może nawet popsuć. Za mocny sygnał to też źle. A nie masz w oddali innej stacji? Antena może pomóc zalogować się do innego nodeB, który może być mniej obciążony.vooyo pisze:ewnie spróbuję, ale kilkadziesiąt metrów od nadajnika, chyba zbyt dużo nie pomoże?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Hej wszystkim
Czy ktoś próbował podpiąć do tego routera Time capsule od Appla tak żeby była możliwość dostania się do dysku TC z poza sieci domowej? Bo się męcze już z tym i niestety bez skutecznie. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
Pozdrawiam
Czy ktoś próbował podpiąć do tego routera Time capsule od Appla tak żeby była możliwość dostania się do dysku TC z poza sieci domowej? Bo się męcze już z tym i niestety bez skutecznie. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
masz zewnętrzne IP od operatora ?
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
moge podpiąć sie pod temat?
Mam dwa routery: B525s-22s jako główny i b593s (chyba -12) w szafie. czy można je jakoś połączyć przez wifi zeby ten stary z szafy działał jako przedłuzenie wifi w drugim koncu mieszkania?
Mam dwa routery: B525s-22s jako główny i b593s (chyba -12) w szafie. czy można je jakoś połączyć przez wifi zeby ten stary z szafy działał jako przedłuzenie wifi w drugim koncu mieszkania?