Antena panelowa w cyfrowym polsacie - brak efektów

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
turboemulgator
Początkujący użytkownik forum

Antena panelowa w cyfrowym polsacie - brak efektów

Post autor: turboemulgator »

Witam,
Mam internet LTE w Cyfrowym Polsacie, używam go w miejscowości 05-255 Borki. Prędkość internetu jest bardzo niska, download jakieś 2-3 Mbps, uploadu prawie nie ma, jakieś 0,2 kbps. Łapie tylko połączenie WCDMA, siła sygnału około -85dbm. Bardzo często jest zrywane połączenie.

Przeczytawszy tematy na tym forum wybrałem antenę firmy Cybertech: http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html
Jednak po jej podłączeniu nie zauważyłem znaczącej poprawy siły sygnału ani przesyłu. Siła sygnału była chyba maksimum na -79 dbm. Nadal tylko połączenie WCDMA.

Najbliższy nadajnik jest około 3km w linii prostej w miejscowości Stare Załubice (przez pola i łąki), ale to nie jest nadajnik LTE. Z tego co wiem to CP korzysta z nadajników plusa (tak?) i w Załubicach Plus ma UMTS2100. Najbliższy nadajnik LTE chyba jest w miejscowości Serock.

Nie wiem czy słusznie, ale doszedłem do wniosku, że po prostu wcale nie łapię sygnału LTE, a antena była tylko na częstotliwość LTE więc nie wzmacniała sygnału dla połączenia WCDMA. Antenę udało mi się oddać.

Czy wobec tego słusznie wykombinowałem, żeby zakupić tym razem antenę wielozakresową 800-2170 Mhz? http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 057_10.htm
Wtedy nie będzie sytuacji, że antena jest na pasmo z którego nie korzystam.
bardzo proszę o ratunek, bo tak się nie da żyć.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-01-15, 18:12 przez turboemulgator, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

Re: Antena panelowa w cyfrowym polsacie - brak efektów

Post autor: dexter18 »

W miejscowości Kuligów masz Aero z którego możesz łapać sygnał U900. W Serock również masz U900 oraz LTE. Dziwne, że nie działa. Wymuszasz na modemie tylko LTE ?
Po co Ci antena wielozakresowa ?? Jak to mówią, coś co jest do wszystkiego jest do niczego. Antenę dobieraj na pasmo.

Tu masz ATK-20 najlepszą na U900.

Antena

Nie zapominaj o konektorze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Miałeś dobrą antenę na LTE1800 więc trzeba było ustawić ją na Serock. Na modemie wymusić tylko LTE i korzystać z BTS LTE1800 Mobylandu. Przy zastosowaniu tej anteny w Borkach można korzystać z LTE. Antena Dual LTE mimo iż nie jest zasadniczo na 2100MHz to jednak wzmacniała ci sygnał o 6dBm na UMTS2100.Ten BTS Plusa UMTS2100 w Starych Załubicach nie ma HSPA+DC i wygląda na obciążony i nie osiągniesz na nim większych prędkości. Możesz próbować na UMTS900 Aero2( Plus korzysta z tej sieci) i antenie poleconej przez kolegę. Do wyboru BTS-y Kuligów i Serock ale czy będzie lepiej to pokażą testy. Zakup anteny logarytmicznej to nie najlepszy wybór, jej faktyczny zysk jest stosunkowo niewielki ok.9 dBm to raczej dla 900MHz, na wyższych częstotliwościach dużo mniejszy.
turboemulgator

Gdy wymusiłem na modemie tylko LTE to nie łączyło wcale. Jakbym wcale nie miał sygnału LTE, nawet z anteną.
Na tym pasmie 900 z anteną poleconą przez dextera jakich mogę się spodziewać prędkości ? Bo to tylko WCDMA, tak?

A czy do modemu e398 nie potrzebuję dwóch anten?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

turboemulgator pisze:Na tym pasmie 900 z anteną poleconą przez dextera jakich mogę się spodziewać prędkości
Do 16Mb/s
turboemulgator pisze:A czy do modemu e398 nie potrzebuję dwóch anten
Dwie anteny tylko do LTE
dexter18

Do E398 potrzebujesz 1 anteny. Bo korzystasz z HSPA+ a nie LTE. Prędkości Ci zagwarantować nie mogę, bo to zależne od warunków, i obciążenia BTS.
turboemulgator

Nie wiem, czemu nie złapałem LTE na tej antenie panelowej, macie może jakiś pomysł co mogłem źle zrobić? Miałem 10m kabla do niej, kierowałem ją dosłownie w każdą stronę i nie mogłem złapać tego LTE :/

Muszę pomyśleć o tej antenie ATK-20 bo to już niezły kawałek metalu a nie chciałbym ściągnąć do siebie wszystkich piorunów z okolicy (nie mam instalacji odgromowej).
matek451
Guru bezprzewodowy

W jakim kierunku kierowałeś antenę Dual LTE? Jeśli w kierunku S. Załubic to tam nie ma BTS-a LTE1800 Mobylandu. Najbliższy jest w Serocku ul. 3 Maja 22 lub Zegrzu ul. Szaniawskiego. Masz do nich 5-6 km i na DUAL LTE nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem LTE. Szkoda , że ją oddałeś zanim trafiłeś na forum. Na LTE powinieneś mieć lepsze prędkości.Na UMTS900 osiągniesz pewnie te zbliżone do UMTS2100 Plusa ze S.Załubic. Antenę trzeba umieścić w miarę wysoko, ważna jest strefa przed nią i teren po drodze. Sam korzystam z takiej, odlegość 4 km do BTS-a, poziom sygnału -73dBm, połączenie stabilne DL około 30-40Mb/s.
turboemulgator

Antenę kierowałem w każdym kierunku (obracałem co jakieś 45 stopni i sprawdzałem jak działa), umieszczałem na szczycie dachu piętrowego domu, więc raczej wysoko. Wokół domu mam jednak wysokie drzewa więc to może powodować problemy, ale chyba nie na tyle, żebym aż wcale nie mógł się połączyć z LTE. W każdym razie nie dam rady zamontować anteny powyżej drzew.
Cóż, może będę musiał ją kupić jeszcze raz i popróbować, oddałem szybko bo już kończył się 10 dniowy okres kiedy mogę zwrócić, a nie chciałem zostać z niepotrzebną anteną...

Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś miałem podobne problemy z odbieraniem TV satelitarnej. Na dachu nie łapało, połączyło się dopiero gdy wystawiłem antenę na wysokości 2m nad ziemią ale kilkanaście metrów od domu, dalej od drzew.
Ostatnio zmieniony 2014-01-15, 13:33 przez turboemulgator, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

turboemulgator pisze:Nie wiem, czemu nie złapałem LTE na tej antenie panelowej, macie może jakiś pomysł co mogłem źle zrobić? Miałem 10m kabla do niej, kierowałem ją dosłownie w każdą stronę i nie mogłem złapać tego LTE :/

Muszę pomyśleć o tej antenie ATK-20 bo to już niezły kawałek metalu a nie chciałbym ściągnąć do siebie wszystkich piorunów z okolicy (nie mam instalacji odgromowej).
Nie wynoś ją, aż tak wysoko a oszczędzisz antenę i przy okazji modem i swoje zdrowie. Gdy zbliża się burza warto wyłączyć router z prądu i odkręcić konektor od modemu. Lepiej się zabezpieczyć i w razie możliwości założyć odgromnik.

Trochę OFF Top

Obrazek

Taką podpórkę powinna mieć ATK. Wtedy nie bujała by się na wietrze. Ja swoją oszczędziłem i trochę obniżyłem na maszcie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Poczytaj o strefie Fresnela. Ze swoją DUAL LTE miałem podobny problem, umieściłem za nisko i nie działała prawidłowo. Umieszczona wyżej, zgodnie z zasadami poprawiła siłę sygnału o 11dBm. Na szczęście korzystam już z forum od jakiegoś czasu :) i sobie poradziłem. Ty najpierw kupiłeś a później zacząłeś czytać stąd taki wynik. Czasami trudne lokalizacje powodują że nie mamy jak umieścić anteny i problem. Antenę ustawiamy powoli i precyzyjnie, to sygnał cyfrowy nie analogowy i zmiany nie są od razu widoczne. Anteny Cybertech mają wąskie katy promieniowania stąd potrzeba dobrego wycelowania w konkretny BTS. U ciebie BTS-y LTE są na dwóch odległych kierunkach może na którymś z nich jest jakaś luka w drzewach. Jeśli chodzi o Aero2 i UMTS900 to dwa BTS-y są zweryfikowane Serock, Kuligów. Jest też pozwolenie w Zegrzu i jesli działa to masz do niego 5 km. Jeśli ATK-20 jest za duża to powinna dać radę ATK-10( zysk mniejszy o 3dBi, krótka 70 cm).
turboemulgator

Zgodnie z zasadami.... Nie mam niestety możliwości dać anteny jeszcze wyżej. Te stacje są pewnie na tej wysokości co drzewa, mam antenę na balonie wysłać w górę? :D:D Chyba będę musiał jeszcze raz zamówić tę antenę panelową i dokładnie ją jeszcze raz spróbuje ustawić.

A jest jakaś aplikacja pod windowsa, która by pokazywała w czasie rzeczywistym siłę sygnału, tak jak są mierniki do ustawiania satelity? Czy tylko zostaje ten programik dołączony do modemu?
dexter18

Skorzystaj z TopNetInfo z forum. Tu masz opis programu.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
turboemulgator

Panowie, nie wiem co jest, ale od kilku dni mam połączenie LTE (pierwszy raz odkąd mam ten internet). Download jakieś 15-20Mbps, a uploadu prawie nie ma, jakieś 0.2-0.5 kbps.
Nic nie ruszałem, nie zmieniałem ustawień i nawet modemu nie przestawiałem.
Może uruchomili jakiś nadajnik w mojej okolicy?
A może to kwestia że przyszły mrozy i spadła wilgotność powietrza?
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Dziwne strasznie na tej antenie i 13m kabla H155 mam 4 z 5 kreseczek sygnału
i do BTSa mam z 4km.

Obrazek

Musisz na spokojnie antenę ustawiać i co kawałek robić testy, ja nawet poziomnicą sie bawiłem żeby antena w ziemie nie patrzała :P
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
turboemulgator

Ale ja nawet nie podłączyłem anteny. Jakość połączenia się tak zmieniła a nic nie zrobiłem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pisałem ci,że w Borkach możliwy jest zasięg LTE z Serocka lub Zegrza. Twoja miejscowość jest na krawędzi zasięgu i z DUAL LTE mogłeś spokojnie z niego korzystać. Szkoda, że oddałeś antenę. wystarczyło ją dobrze zainstalować.
kubis1973_1

Post autor: kubis1973_1 »

No widzę , że nie jestem sam - mam identyczny problem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=474041#474041
slawek_91

Post autor: slawek_91 »

Witam, odświeżam.
Jestem z tej samej miejscowości co autor wątku, mam również lte w plusie. Nadajniki z tego co udało mi się wyczytać w okolicy są 2. Jeden w serocku drugi w Nieporęcie przy zalewie zegrzyńskim. Chce wzmocnić sygnal który mam anteną zewnętrzną. I tu pytanie co wybrać? Czy antena kierunkowa zda egzamin jeżeli do nadajnika jednego i drugiego mam ok 10km? A po drodze lasy etc?
ODPOWIEDZ