Witam mam dostęp do internetu z sieci kablowej UPC o prędkości 30 Mb/s, dostałem modem EVW3226 ale z zablokowanym wi-fi, wiec podłączyłem swój stary sprawdzony router D-Linka DI-524. Wszystko działo ale od tygodnie czasu znacznie pogorszyła się jakość internetu po wi-fi w mieszkaniu. Dodam, że wcześniej nie było z tym problemów. Mianowicie zasięg "skacze". Na dekoderze Ferguson Ariva 202e regularnie się pojawia problem z dostępem do internetu, pomimo tego, że połączenie jest.
Na tablecie i telefonach z androidem również widać po wskaźniku, że internet "pływa", skanowałem sieci programem ISSider ustawiłem najmniej uzywany kanał.
Pomierzyłem napięcia na zasilaczu D-Linka i gdy jest wpięty do routera pokazuje 5,6V a powinno być 5,1V. Pożyczyłem od kolegi taki sam zasilacz i pokazuje 5,1V ale nadal jest problem z zasięgiem.
Myślicie, że ten uszkodzony zasilacz z większym napięciem mógł uszkodzić nadajnik radiowy w routerze?
Problem z internetem z routera D-Link DI-524
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z internetem z routera D-Link DI-524
Moim zdaniem jeśli by się uszkodził, to raczej wcale by WiFi nie działało. A ile masz sieci w około? Być może sąsiad używa jakiejś niańki bezprzewodowej, albo wideosendera których nie da się wykryć programami typu INSSIDer, a potrafią skutecznie uniemożliwić korzystanie z WiFi.Burito pisze: Myślicie, że ten uszkodzony zasilacz z większym napięciem mógł uszkodzić nadajnik radiowy w routerze?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieci jest wokół bardzo wiele, ustawiłem kanał 1 ale to i tak nic nie pomogło. Dla próby wymieniłem router na takie małe "cudo" TP-Link TL-WR702n i wszystko jak ręką odjął. Więc musiało się "radio" uszkodzić w tym moim D-linku.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Burito zatem dobrze, że się wyjaśniło. Jednak jak piszesz, że
to zastanawiałbym się czy nie przejść np. na 5GHz, bo za niedługo możesz mieć problemy z łącznością nawet przy dobrym sprzęcie.Burito pisze:Sieci jest wokół bardzo wiele,
Pozdrawiam YaHooo