antena do routera Huawei B593s-22

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tetra1boy
Początkujący użytkownik forum

antena do routera Huawei B593s-22

Post autor: tetra1boy »

Dzień dobry,

chciałbym polepszyć parametry sygnału LTE w moim routerze Huawei B593s-22. Mam nie używaną instalację satelitarną. Proszę o poradę czy mogę ją wykorzystać i podłączyć do routera ?

Pozdrowienia.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: antena do routera Huawei B593s-22

Post autor: matek451 »

Pytasz poważnie czy żartujesz?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

tetra1boy pisze:Dzień dobry,

Mam nie używaną instalację satelitarną. Proszę o poradę czy mogę ją wykorzystać i podłączyć do routera ?

Różne rzeczy ludzie w życiu "potrafią" zrobić, ale to jest już jawne przegięcie :mur: :mur: :mur:
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
tetra1boy

Hey jak kiedyś pisałem ze mam czaszę 120cm bezużyteczną, wiec dzisiaj trochę się nudziłem i podczepiłem do niej mój panel z cybertecha 15dBi.Ogólnie rewelacji nie ma, wcześniej miałem ok -105dBi to teraz na nim ok -101 dBi.Myślę że jest coś nie tak ponieważ parabola jest duża i powinno to lepiej jakoś działać.Ustawiałem kąt i skręt i tto co wydusiłem to te -101dBi Zdjęcie 1 Zdjęcie 2
ps montaż na razie prowizoryczny :hyhy:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=45

z tym, że lakoniczne jak dla laika posty z tego tematu nie mówią mi wiele, dlatego jak można to proszę o wyjaśnienie jak mogę dostosować czasze do routera LTE.
tetra1boy

i co Panie mądralo Żurek, teraz Pan nic nie ma do powiedzenia...

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2014-10-10, 09:00 ]
Nie obrażamy tu innych.

Ostrzeżenie ? W takim razie dlaczego kolega Żurek nie dostał takowego czyżby Szanowny Mod nie znał netykiety:

12. Uważaj z humorem i ironią! Mogą być niezrozumiałe albo obraźliwe.
15. Staraj się doradzać innym, a nie wyśmiewać ich - każdy był kiedyś początkujący!

Jak Szanowny Mod potraktuje powyższy post kolegi Żurka ? ?
Ostatnio zmieniony 2014-10-10, 08:00 przez tetra1boy, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Próbuj i pochwal się wynikami. Masz wszystko na forum. Tylko w ciągu 4 lat trochę się zmieniło w internecie mobilnym w Polsce, sieci zostały rozwinięte. Pobudowano nowe na UMTS900 i LTE1800. Anteny są dostępne u wielu producentów, na konkretne pasmo więc nikt już nie bawi się w takie eksperymenty. Efekt nie wiadomy, koszta porównywalne z zakupem anteny więc po co.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

tetra1boy, wskazany przez Ciebie temat traktuje o wykorzystaniu wyłącznie czaszy anteny satelitarnej, Twoje pytanie brzmiało:
tetra1boy pisze:Mam nie używaną instalację satelitarną. Proszę o poradę czy mogę ją wykorzystać i podłączyć do routera ?
Instalacja to: antena, konwerter, kabel, dlatego na tak zadane pytanie poważnie zareagować nie można.

Odpowiadając na Twoje pytanie, nie, nie możesz wykorzystać do podłączenia do routera.

Druga kwestia to:
tetra1boy pisze: jak dla laika posty z tego tematu nie mówią mi wiele,
Będąc laikiem i nie mając wiedzy z zakresu propagacji fal radiowych, budowy anten i torów nadawczo - odbiorczych nie zrobisz anteny. We wskazanym temacie jest to bardzo prosto opisane, masz zdjęcia itd...
Jeśli to jest zbyt trudne, to nie wiem, jak można prościej.
Pozostaje Ci Google i dużo czytania. Powodzenia.
tetra1boy

Ok, mam już gotowy wysięgnik z talerzem, dlatego zastanawiałem się czy można "w miarę prosty sposób" przerobić ją do odbioru LTE. Obecnie nie mam specjalnie możliwości wgłębiania się w tematykę transmisji radiowych i budowy anten. Czy moglibyście polecić mi antenę ?
Wg. mapy z mpzp24 najbliższy nadajnik PLUS 1800 mam w promieniu 9,6 km (jak rozumiem tylko maszty 1800 transmitują sygnał LTE jeśli się mylę to proszę o korektę). Mieszkam na osiedlu bloków 4 piętrowych.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zacznij od podania poziomu sygnału z zakładki System- diagnostyka-kontrola stanu funkcji bezprzewodowej na B-593s-22. Na routerze wymuszone tylko LTE. Korzystasz z Plusa a ten do LTE używa sieci LTE1800Mobylandu. Skąd dokładnie jesteś?
tetra1boy

Mieszkam w Markach k. Warszawy ul. Rejtana

W najlepszym miejscu wew. mieszkania:
RSSI: -69
RSRP (dBm): -96
RSRQ (dB): -12

Po wystawieniu routera na zew. parapet:
RSSI: -55
RSRP (dBm): -89
RSRQ (dB): -13

Tak, na routerze wymusiłem tylko LTE.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

tetra1boy pisze:i co Panie mądralo Żurek, teraz Pan nic nie ma do powiedzenia...

Widzisz... Nie chciałem Cię obrazić, ale przyznasz że Twoje pytanie było dość irytujące i mało treściwe co do problemu...

Moim zdaniem masz bardzo dobry sygnał. Po dołożeniu mocnej anteny możesz go "przesterować" i pogorszyć jego jakość...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Panowie, proszę o spokój, a sprawy prywatne przenieść na PW.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

tetra1boy, spokojnie wystarczy Ci:
http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

tetra1boy pisze:Ok, mam już gotowy wysięgnik z talerzem, dlatego zastanawiałem się czy można "w miarę prosty sposób" przerobić ją do odbioru LTE
Nie wiem czy wiesz, ale antena jest konstrukcją geometryczną. Co oznacza, że jej rozmiary są dopasowane do długości fali radiowej. Sygnał który odbiera antena satelitarna jest zupełnie innych częstotliwości niż te które się użytkuje w komunikacji mobilnej. Nawet jeśli byś w miejscu konwertera postawił modem/jakiś promiennik typu dipol to nie wiadomo jaki byłby z tego zysk oraz jaki współczynnik fali stojącej. Chyba, że masz za dużo wolnego czasu i trochę nadmiarowej gotówki, ale jakichś mega-efektów bym się nie spodziewał.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tetra1boy

Rzeczywiście z tego co rozmawiałem ze znajomymi to sygnał nie jest najgorszy, lecz prędkości na nim osiągane pozostawiają wiele do życzenia. Zazwyczaj wahają się one w przedziale 4-7 Mb/s pobieranie, a wysyłanie z ledwością dobija do 1 Mb/s... Mimo wszystko na parapecie zew. prędkości zwiększają się nawet o 20%, a szczególnie wrażliwe jest wysyłanie bo potrafi się wzrosnąć nawet do 3-4 Mb/s... Plus ? Zdecydowanie przereklamowany, ale to już temat na inny wątek...

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

matek451 pisze:. Efekt nie wiadomy, koszta porównywalne z zakupem anteny więc po co.
Efekt wiadomy, offset czy parabola działa bardzo dobrze przy częstotliwościach jakich się u nas używa ;) Problem to dobranie odpowiedniego promiennika bo te pseudo typu yagi.pl do niczego się nie nadają... na 900mhz najlepsza yagi na 1800 panel. jak komuś nie szkoda modemu to drucior w wiązce i wtedy są najlepsze osiągi.

Offset najlepiej stosować jak przeszkoda jest przed domem, nawet spora wtedy są szanse na dobry internet, gdy jest zachowana widoczność wystarczy sam panel czy yagi i szkoda czasu na zabawe.

To samo miejsce brak widoczności optycznej dla tego sam panel zamiast poprawiać sygnał tylko go pogarsza. telefon znajduje sieć LTE nie łączy sam modem tak
Modem w wiązce bez druciora 85dBm RSRP ponad 140dBm predkość 5Mbps/up1Mbps Ping skacze do 150ms
Sam panel+10 metrów przewodu Zasięg zanika koniec skali RSRP 119dBm do około 130dBm 0-3Mbps/up0-02Mbps raz 32ms raz 2000ms
Panle w czaszy +10 metrów przewodu 91dBm RSRP 119dBm download 15Mbps/upload 02/1Mbps ping stały 30ms
Obrazek
Postawione testowo, z telefonem znalazlem lepsze miejsce ale nie mam czasu przestawiać i testować. Działa idealnie to mi się nie spieszy.

Dopasowanie? Co mnie to interesuje? Chyba to zadanie anteny dualnej cybertech, czasza tylko odbija i koncentruje szumy i sygnał ten który chcę pozyskać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Antena to urządzenie pasywne i nic nie będzie sama dopasowywać.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:Antena to urządzenie pasywne i nic nie będzie sama dopasowywać.
Masz racje nie sama a twórca anteny panelowej przy jej projektowaniu. Reflektora używam od 7 lat od gsm po wi-fi i nigdy mnie nie zawiódł.

Jak napisałem wcześniej jest widoczność szkoda się w to bawić, pisałem to tylko po to by zaznaczyć chłopakowi, że są miejsca gdzie takie cudo jest niezbędne czyli np. moje miejsce zamieszkania. Taniej użyć starego offsetu niż kupować masz za x000zł u mnie nie ma szans przebicia się nad korony drzew.
tetra1boy

Dzięki za przydatne informacje Atento. Mieszkam na 2 piętrze, od strony gdzie zamierzam umieścić panel, są dwa drzewa na wysokość 2 p. właśnie w odległości 20-30 metrów od okna, w promieniu 100m jest kolejny 4 piętrowy blok. Najpierw sprawdzę panel zaproponowany przez kolegę parę postów powyżej, jak coś zawsze mogę zwrócić i spróbować z offsetem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Proponuję od razu kupić antenę do B-593 http://www.cybertech.com.pl/p111,antena ... -b593.html Kabel możliwie jak najkrótszy( zrobią też pod wymiar), max. 10m. Jeśli przeczytałeś post kolegi @atento to powinieneś wiedzieć, że sama antena sat. nie wystarczy a jako promiennik musisz wykorzystać jakąś antenę. Przecież B-593 tam nie włożysz :)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Antene zawsze możesz oddać przy zakupie przez internet o ile się nie sprawdzi. Panel cybertecha jest dobrą anteną, zasadniczo to chyba jedyny wybór, patrząc na bebechy sorensena na tym forum raczej nie polecam z jednej strony dobry zysk z drugiej problem z jakością.

Yagi 900 mhz
Panel 1800+ LTE/HSPA

offset tylko pomocniczo i dla zabawy w bardzo trudnym terenie i nie kupujemy badziewia co przypomina antene jakie są na allegro.

Antene umieszczamy albo bardzo nisko jak jest przeszkoda np. las lub ponad koronami drzew. Idealnie działa gdy jest widoczność.

Wracając do tego przewodu... im krótszy tym lepszy mi się wydaje że ma więcej straty niż 5dBm na 10 metrach przy LTE. Teraz z czasem zaryzykował bym 0,5-1 metr przewodu plus przedłużka zamiast 10 metrów, Szkoda, że nie zrobili złaczki w antenie i przewód jest zintegrowany. Sama antena Działa bardzo fajnie w LTE i dość dobrze w 2100 co myslę jest zaletą.
MickeyF

Post autor: MickeyF »

Witajcie,
Podpisałem dziś umowę z T-Mobile i wziąłem router B593s-12. Po podłączeniu Internet działa na 3G ale tylko z jedną kreską. Osiągane prędkości od 3Mb/s do 8Mb/s. Status funkcji bezprzewodowej"

Kod: Zaznacz cały

1. PLMN: 26002
2. Status usługi: Niepoprawne usługi
3. Szerokość pasma (kHz): N/A
4. Cell ID: 17015
5. Poziom sygnału: 1
6. RSSI(dBm): -87
7. Roam: NIE
Mieszkam w Zielonowie, gm. Wieleń, woj. wielkopolskie. Czy warto inwestować w antenę? Jeżeli tak to jaką? Internet w porównaniu z CDMA działa bardzo dobrze ale to być może tylko moje osobiste odczucia. Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Korzystasz w T-mobile z sieci UMTS900 NetWorks. Najbliższy BTS w Rosko, Dworcowa . Polecane anteny http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html, kabel max 10m i konektor http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html
MickeyF

matek451, dziękuje za pomoc ale mam jeszcze pytania. Czy opłaca się w mojej lokalizacji inwestować w antenę o większym zysku, czy te 3dBi to dużo w moim przypadku? I drugie pytanie. Czy technicznie możliwe jest wykorzystanie przewodu od takiej anteny (https://www.dipol.com.pl/antena_freedom ... _A6905.htm) Oczywiście wiem że trzeba zmienić końcówkę, ale czy dałoby się to zrobić czy lepiej dać sobie spokój z takim kombinowaniem? Byłoby to dla mnie spore ułatwienie ponieważ mam ten przewód "zamurowany" w ścianie.

Pozdrawiam
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

To jest kabel 50 Ohm wiec jest dobry. Końcówki nie musisz zmieniać lecz zastosować krotką przejściówkę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Baldwin pisze:To jest kabel 50 Ohm wiec jest dobry.
Ale jeżeli to RG58 to nie bardzo więc sama impedancja to za mało oby określić czy kabel jest "dobry".
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

RG58 nie nadaje się do UMTS, ponieważ ma duże tłumienie w tym paśmie...Sama impedancja przewodu to nie wszystko...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
MickeyF

W takim razie dziękuje wszystkim za pomoc. Myślę że zdecyduję się na ATK-20. Nie wiem czy ma to w moim przypadku znaczenie ale po co "pluć sobie w brodę".

Pozdrawiam
tetra1boy

Po zastosowaniu anteny panelowej mam takie parametry:
RSSI: -55
RSRP (dBm): -87
RSRQ (dB): -13

Prędkość pobierania oprócz godzin ok. 18-21 zazwyczaj 20-30 MB, zauważalny wzrost prędkości wysyłania która nie spada poniżej 3 MB a zazwyczaj 6-8 MB

Internet LTE w PLUSie w promieniu 15 km od centrum Warszawy poza wymienionymi godzinami szczytu, w których widać wyraźne spowolnienie podczas korzystania, przy zastosowaniu anteny panelowej całkiem znośny w użytkowaniu.
ODPOWIEDZ