Witam. W moim miejscu LTE Play pojawiło się ok. 5 tygodni temu. Ja korzystam z tej technologii od miesiąca. Zacząłem od startówki Play by sprawdzić czy jestem w zasięgu i jeśli tak , to jak będzie się to kręcić. Mieszkam niespełna kilometr od BTS-a wiec kłopotów się nie spodziewałem. Tym bardziej że wcześniej testowałem HSPA+ z tego samego BTS-a i wyglądało to b.dobrze. Na 3G miałem średnio 25 / 5 Mb/s. Z LTE wszystko wyglądało dość dziwnie. Pierwsze testy pokazywały D: 12-14Mb/s i U: 23-24 Mb/s. W salonie Play dowiedziałem się że to są jeszcze testy i z całą pewnością się poprawi gdy LTE zostanie oficjalnie oddane. Z czasem D: poszedł trochę w gorę do 17-19 Mb/s ale nigdy nie przekroczył 20 Mb. U: natomiast trochę spadło ale zawsze jest troszkę ponad 20 Mb/s. Od jakiegoś czasu LTE jest już oficjalnie oddane ale szybkość pozostała j/w. Pomyślałem, może potrzebuję antenę zewnętrzną by to ruszyło 70 Mb/s

. Zapakowałem wiec sprzęt i pojechałem pod BTS sprawdzić jak to tam hula. Sprawdziłem z odległości 100 i 400 metrów. Parametry łącza skoczyły oczywiście na Maxa. Szybkość pozostała taka sama jak w domu.

Test pokazał mi że antena nic nie zmieni. Żeby była jasność.. Obecna szybkość zapewnia mi bezproblemowe korzystanie z internetu. Byłoby jednak fajnie gdyby ten LTE tańcował jak powinien. Nie jestem chytry. Zamiast obecnych (uśrednionych) 20/20 wolałbym 35/5. Wielu właśnie tak ma. Szybciej także. Z czego biorą się takie różnice ? U mnie to ewidentnie wygląda na przycinanie szybkości chociaż Play twierdzi że tego nie robi. Zanim ktoś zechce napisać o obciążonym BTS to wyjaśniam że korzystam z tego LTE od samego początku kiedy pewnie parę osób o nim wiedziało i lepiej nigdy nie było. Nie gniewam się jeszcze na Play gdyż postanowiłem potestować dłuższy czas nim wybiorę abonament. Mam więc RBM do końca roku. Odnośnie RBM. Są tacy na forum którzy twierdzą że gdy Play zdjął limity szybkości to i ich RBM przyspieszył. Są i tacy którym posuwa się wolniej. Postawił bym

gdybym wiedział dlaczego.

Test przed chwilą:[URL=
http://www.speedtest.net/my-result/382262693
Ups.. link mi się nie udał.
http://www.speedtest.net/result/3827999375.png
Ostatnio zmieniony 2014-10-13, 07:25 przez
Baldwin, łącznie zmieniany 1 raz.