Szybkość w sieci Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Baldwin
Stały użytkownik forum

Szybkość w sieci Play

Post autor: Baldwin »

Witam. W moim miejscu LTE Play pojawiło się ok. 5 tygodni temu. Ja korzystam z tej technologii od miesiąca. Zacząłem od startówki Play by sprawdzić czy jestem w zasięgu i jeśli tak , to jak będzie się to kręcić. Mieszkam niespełna kilometr od BTS-a wiec kłopotów się nie spodziewałem. Tym bardziej że wcześniej testowałem HSPA+ z tego samego BTS-a i wyglądało to b.dobrze. Na 3G miałem średnio 25 / 5 Mb/s. Z LTE wszystko wyglądało dość dziwnie. Pierwsze testy pokazywały D: 12-14Mb/s i U: 23-24 Mb/s. W salonie Play dowiedziałem się że to są jeszcze testy i z całą pewnością się poprawi gdy LTE zostanie oficjalnie oddane. Z czasem D: poszedł trochę w gorę do 17-19 Mb/s ale nigdy nie przekroczył 20 Mb. U: natomiast trochę spadło ale zawsze jest troszkę ponad 20 Mb/s. Od jakiegoś czasu LTE jest już oficjalnie oddane ale szybkość pozostała j/w. Pomyślałem, może potrzebuję antenę zewnętrzną by to ruszyło 70 Mb/s ;) . Zapakowałem wiec sprzęt i pojechałem pod BTS sprawdzić jak to tam hula. Sprawdziłem z odległości 100 i 400 metrów. Parametry łącza skoczyły oczywiście na Maxa. Szybkość pozostała taka sama jak w domu. :szok: Test pokazał mi że antena nic nie zmieni. Żeby była jasność.. Obecna szybkość zapewnia mi bezproblemowe korzystanie z internetu. Byłoby jednak fajnie gdyby ten LTE tańcował jak powinien. Nie jestem chytry. Zamiast obecnych (uśrednionych) 20/20 wolałbym 35/5. Wielu właśnie tak ma. Szybciej także. Z czego biorą się takie różnice ? U mnie to ewidentnie wygląda na przycinanie szybkości chociaż Play twierdzi że tego nie robi. Zanim ktoś zechce napisać o obciążonym BTS to wyjaśniam że korzystam z tego LTE od samego początku kiedy pewnie parę osób o nim wiedziało i lepiej nigdy nie było. Nie gniewam się jeszcze na Play gdyż postanowiłem potestować dłuższy czas nim wybiorę abonament. Mam więc RBM do końca roku. Odnośnie RBM. Są tacy na forum którzy twierdzą że gdy Play zdjął limity szybkości to i ich RBM przyspieszył. Są i tacy którym posuwa się wolniej. Postawił bym :zdrowko: gdybym wiedział dlaczego. :D Test przed chwilą:[URL=http://www.speedtest.net/my-result/382262693

Ups.. link mi się nie udał.

http://www.speedtest.net/result/3827999375.png
Ostatnio zmieniony 2014-10-13, 07:25 przez Baldwin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Szybkość w sieci Play

Post autor: onken »

Pewnie masz limit przypisany do karty i tyle w temacie :)

Niektórym zdjęli limity, niektórym nie...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Sądzę, że masz za mały staż w RBM aby odblokowali prędkość-poczekaj trochę a pewnie samo zadziała. A jeśli nawet nie to i tak masz 20Mb za darmo minimum do końca roku(200GB msc.w LTE). U mnie jest do 40Mb/8Mb a w tej chwili(szczyt)Obrazek , a wszystko to z 5,19km(w tym2,5km lasu).
Ostatnio zmieniony 2014-10-10, 18:04 przez darekka, łącznie zmieniany 2 razy.
darekka
Baldwin
Stały użytkownik forum

Jak wspomniałem w swoim poście, z RBM korzystam od miesiąca. Limity szybkości zostały zniesione kilka miesięcy wcześniej. Problem tylko w tym czy na pewno ? Internet na kartę Play i RBM zachowują się u mnie tak samo.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Moje wyniki do 40Mb są oczywiście w RBM. Sam na początku przed tą akcją odblokowania prędkości miałem regulaminowe 15Mb/5Mb. Wszystko się zmieniło jak zdjęli limity(zresztą na forum chyba jako jeden z pierwszych się tym chwaliłem) ale byłem już kilkumiesięcznym użytkownikiem wcześniej.
darekka
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Baldwin, przecież nie wszystkim znieśli limity więc skąd info że Tobie znieśli na 100 % ?

No i to tylko do końca roku więc mogą nie zdążyć niż się skończy promocja...

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Panowie ja jednak obstawiam na czynnik stażu w RBM, który jest decydujący w odblokowaniu prędkości. Może jest ktoś kto jest użytkownikiem RBM już po akcji zdejmowania limitów i może podać po jakim czasie od swojego debiutu w sieci zdjęli mu "kaganiec"?
darekka
Baldwin
Stały użytkownik forum

onken pisze:Baldwin, przecież nie wszystkim znieśli limity więc skąd info że Tobie znieśli na 100 % ?

No i to tylko do końca roku więc mogą nie zdążyć niż się skończy promocja...
Nigdy nie twierdziłem że nie mam ograniczenia. Stwierdziłem wręcz że u mnie to "ewidentnie wygląda na przycinanie". To Play twierdzi że tego nie robi.. Jak jest, mam nadzieję się dowiedzieć od Was. Może ktoś jest w podobnej sytuacji. Nie napisałem tego po to by pokazać jak bardzo jestem rozgoryczony bo nie jestem. Byłoby tylko fajnie by LTE było szybsze od HSPA+. :)
mazut
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mazut »

darekka pisze:Panowie ja jednak obstawiam na czynnik stażu w RBM, który jest decydujący w odblokowaniu prędkości. Może jest ktoś kto jest użytkownikiem RBM już po akcji zdejmowania limitów i może podać po jakim czasie od swojego debiutu w sieci zdjęli mu "kaganiec"?
raczej chyba loteria, starter rbm 1edycja

Obrazek

starter aktywowany w polowie wrzesnia :D
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego Play potrafi mieć siec LTE która jest bardzo powtarzalna i działa w 80-90 % swojej prędkości nominalnej a Plus ma mieć niby do 150 Mb/s a nawet najstrasi górale takich prędkości nie widzieli :-) ?? Jak działa z 90 Mb/s to jest sukcej a to jest przecież około 60% mocy :/

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

onken, sprawdź czy w ogóle Twoja sieć jest w stanie przesłać dane z prędkością 150 Mb/s. Jak podłączysz komputer kablem do ich routera to sieć Cie tam do 100 Mb/s ogranicza.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Sieć mam Gigabitową :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

To nie masz tego routera Huaweii od Plusa/CP?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

nie nie, mam modemy e3272, e3372 i router TPlinka WDR3600

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ