Na początku spróbowałbym wyjść z routerem na dach i zobaczyć czy pomimo topól, złapie LTE. Być może nie będzie chciał od razu złapać, bo lepszy dla niego będzie sygnał 3G, ale spróbuj wtedy wymusić tylko LTE. Sam mam 7.5 km od BTS'a i niestety bardzo niesprzyjający teren z dębami po drodze, ale LTE mi łapie na zwykłej, mocno niepolecanej antenie logperiodycznej podobnej do tej:
http://allegro.pl/mocna-duza-antena-3g- ... 75354.html
z tym, że moja jest mniejsza i wzmocnienie ma max. 9dbi przy wyższych częstotliwościach. Nie kupowałem jej, a po prostu ją dostałem, ale że transfery mam ~70/46Mbps, to jej nie ruszałem. Ta na tej aukcji jest niby mocniejsza, choć zyski ma również naciągnięte bo podają zysk przód-tył, a nie realny zysk.
Generalnie jest to antena do wszystkiego i nikt Ci jej nie poleci. Łapie ona wszystkie częstotliwości od UMTS900 poprzez LTE1800 do UMTS2100, także obsługuje wszystko, ale ze względu na to że jest tak uniwersalna, to nie będzie super dla każdej jednej częstotliwości ze względu na niski zysk i łapanie szumów z innych częstotliwości.
Stąd to polecenie, żeby spróbować wyjść na dach czy gdzie się da i zobaczyć czy złapiesz LTE i jakie jest to LTE. Później dopiero szukać anteny z dużym zyskiem ale na konkretne pasmo.