antena zewnetrzna 593s-22 potrzebuje pomocy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kama256
Początkujący użytkownik forum

antena zewnetrzna 593s-22 potrzebuje pomocy

Post autor: kama256 »

Witam. Jestem tu pierwszy raz...i od razu przepraszam jeśli założyłam wątek tam gdzie nie powinnam,jestem zupełnym laikiem w temacie anten, internetu itp i niestety nie radzę sobie mimo że przeczytałam juz większość tematów na tym forum. Kupiłam ruter Huewei B593s-22 w Plusie. Niestety nie ma szans na działanie bez anteny zewnętrznej ponieważ w domu zasięg jest tragiczny. Mam antenę zewnętrzną stacjonarną GSM 12dBi 5 elementową . Do routera podłączyłam antenę poprzez konektor. Router ma dwa wejścia antenowe i niestety nie chce mi nic działać. Nie reaguje na zmianę położenia anteny,wciąż jest 1 kreska w 3G. Mój problem polega na tym ze nie wiem czy mam zła antenę, czy ja źle podłączyłam , czy coś w ustawieniach.... mi nie zależy na super wypasionym zasięgu ale niech to po prostu działa . Do tej pory antenę miałam podłączoną pod router zte MF 60 i jakoś tam w miarę chodził ale się popsuł i dostałam z plusa ten nowy .
Proszę Was fachowców o wskazówki , bo juz sił nie mam :-( :( Moja lokalizacja Murzynowo Kościelne, powiat średzki gmina Dominowo
totalny laik komputerowy :-(
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: antena zewnetrzna 593s-22 potrzebuje pomocy

Post autor: matek451 »

W swojej lokalizacji możesz korzystać z 3G w Plusie. Zasięg zapewnia BTS UMTS900Aero2 w Miłosławiu ul. Wrześnieńska 24. Około 6 km od ciebie.Potrzebujesz anteny na 900MHz. Polecane to ATK-10/900 i ATK-20.Do tego konektor do B-593s-22 FME(m)-SMA(m). na UMTS900 osiągniesz prędkości HSPA+ do 21,6Mb/s. W Na Wrześnieńskiej jest też BTS UMTS2100 Plusa z HSPA+DC do 43,2Mb/s. Do korzystania z niego potrzebna z kolei antena na 2100MHz. Ale ogólnie warto by spróbować połączenia w LTE. W Miłosławiu działa BTS LTE1800Mobylandu zapewniający zasięg LTE w Plusie. Wtedy potrzebna antena na 1800MHz Dual LTE. Co to za antena, którą masz? Jeśli nie masz wymagań to wybierz UMTS900 i antenę na to pasmo.
kama256

Post autor: kama256 »

Antenę mam taką:
http://www.cyberbajt.pl/produkt/3099/an ... y_produktu

w kierunku Miłosławia mam problem z ogromnymi topolami....
mam wrażenie na tą chwilę , ze jak podłączyłam antenę zewnętrzną to nie ma żadnej różnicy bo działa tak beznadziejnie jak bez anteny i znacznie gorzej niż na tamtym modemie więc możliwe że ta antena jest nieodpowiednia dla tego modemu? jedyne rozwiązanie to zakupić nowa antenę? może jakieś propozycje modelu konkretnego?

[ Dodano: 2014-09-22, 09:53 ]
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak kupię taka antenę lepszą do LTE a sygnału nie złapie to będzie ściągał w 3G i HSDPA ?bo wiecie ja tego nie ogarniam :niepewny: :szok:
na ta chwile mój ruter plus antena zewnetrzna plus przestawianie anteny w róznych kierunkach nic nie daje....
totalny laik komputerowy :-(
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

Na początku spróbowałbym wyjść z routerem na dach i zobaczyć czy pomimo topól, złapie LTE. Być może nie będzie chciał od razu złapać, bo lepszy dla niego będzie sygnał 3G, ale spróbuj wtedy wymusić tylko LTE. Sam mam 7.5 km od BTS'a i niestety bardzo niesprzyjający teren z dębami po drodze, ale LTE mi łapie na zwykłej, mocno niepolecanej antenie logperiodycznej podobnej do tej: http://allegro.pl/mocna-duza-antena-3g- ... 75354.html
z tym, że moja jest mniejsza i wzmocnienie ma max. 9dbi przy wyższych częstotliwościach. Nie kupowałem jej, a po prostu ją dostałem, ale że transfery mam ~70/46Mbps, to jej nie ruszałem. Ta na tej aukcji jest niby mocniejsza, choć zyski ma również naciągnięte bo podają zysk przód-tył, a nie realny zysk.

Generalnie jest to antena do wszystkiego i nikt Ci jej nie poleci. Łapie ona wszystkie częstotliwości od UMTS900 poprzez LTE1800 do UMTS2100, także obsługuje wszystko, ale ze względu na to że jest tak uniwersalna, to nie będzie super dla każdej jednej częstotliwości ze względu na niski zysk i łapanie szumów z innych częstotliwości.

Stąd to polecenie, żeby spróbować wyjść na dach czy gdzie się da i zobaczyć czy złapiesz LTE i jakie jest to LTE. Później dopiero szukać anteny z dużym zyskiem ale na konkretne pasmo.
MrPan

Post autor: MrPan »

Mam taki sam router i możliwe, że nie przelaczylas po prostu na antenę zewnetrzna. Z tyłu na routerze masz adres sieci wpisujesz go w wyszukiwarkę logujesz się hasło też jest z tyłu i w chodzisz w ustawienia i antena zewnętrzna.
ODPOWIEDZ