Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cointreau
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)

Post autor: cointreau »

Witam wszystkich,

Jestem na etapie wyboru internetu mobilnego. Przetestowałem na kartę większość operatorów pod kątem 3G i w moim miejscu zamieszkania (Sanok) najstabilniej sprawdził się Orange, tak więc zamierzam wybrać właśnie ich ofertę.

Dotychczas korzystałem z konfiguracji: Huawei E3131+ router TP-LINK MR3420 plus aktywny hub. Maksymalne prędkości jakie uzyskiwałem, to 4Mb/s, średnio: 1-3Mb/s.

Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.

W ofercie Orange są dwa urządzenia: Orange Airbox oraz Huawei E3276s-151.

Powiedźcie mi proszę, które rozwiązanie będzie lepsze, tzn.będzie sprawiało mniej problemów?

Orange podaje, że E3276 działa na HSPA+DC, ale na stronie Plus'a widzę podaną inną konfigurację i tam sugerują, że maksymalna prędkość to tylko 21Mb/s, czyli bez DC. Jak jest naprawdę?

Czy E3276s będzie współpracował z moim routerem, czy tez lepiej kupć Airbox? Mieszkam w bloku, tak więc wifi będzie mi potrzebne do 5m (jedna ściana). Wynajmuje mieszkanie, więc nie mogę montować niczego na zewnątrz, zatem w grę wchodzi jedynie mała wewnętrzna antena z której obecnie korzystam, choć nie widzę, żeby poprawiała zasięgu.

Z góry dziękuję za pomoc !
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 09:16 przez cointreau, łącznie zmieniany 5 razy.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)

Post autor: robertnik »

Weź Play, albo Plusa na próbę. Dają porządne modemy i sprawdź zanim zdecydujesz.
cointreau

Na jakiej podstawie sugerujesz, że Plus lub Play będzie lepszy?
Co rozumiesz przez stabilne modemy? Brzmi to trochę enigmatycznie. Oferują urządzenia z innym softem, czy też masz na myśli po prostu inne modele modemów...ZTE ?
Plus oferuje na chwilę obecną: Huawei E3372, natomiast Orange Huawei E3276s-151. Uważasz, że ten pierwszy będzie dużo lepszy w konfiguracji z moim routerem: MR3420?

Tak jak wspomniałem testowałem już wszystkich operatorów na 3G:
- Play: miałem abonament, obsługa klienta miła, mają wolę pomóc, dzwonili kilka razy w ciągu tygodnia, ale co z tego jak nie potrafili rozwiązać problemu. W czasie 7-dniowego testu i przez następne 2-4 miesiące internet chodził stabilnie (1-2Mb/s), ale po pół roku od związania się umową, prędkość spadła do do poziomu: 0,1Mb/s-1Mb/s (wieczorami) i tak już do końca trwania umowy.
Zdaje sobie sprawę, że teraz mają już LTE, ale wolę się zabezpieczyć i mieć stabilny transfer 3G, gdyby z LTE pojawiły się jakieś problemy.
- Plus: nie mają w mojej okolicy (Sanok, ul. Poetycka) ani zasięgu LTE, ani HSPA+DC
- T.Mobile: stabilność na drugim miejscu (po Orange), czyli prędkości na poziomie: 1-2Mb/s, ale do tej pory nie ma u mnie zasięgu LTE
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 10:21 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

A gdzie ja coś takiego sugeruję? Gdzie pisze o stabilnych modemach?
Pisałeś że masz technologie, których nie przetestowałeś to napisałem Ci jak je przetestować. No chyba że chcesz brać w ciemno bez testów...
Na myśli mam modemy z LTE i HSPA DC bez simloka, bo orange daje z simlokiem i możesz przetestować dowolnego operatora, a kosztować Cię to będzie startery prepaid.
Wybierzesz se najlepszego operatora, no chyba że się na któregoś obraziłeś.
Play do końca roku ma LTE w ofertach na kartę za posiadanie 30zł na koncie. Używanie do 200GB nic nie kosztuje, to chyba atrakcyjna oferta i finansowo i jeśli chodzi o cyrograf.

EDIT
cointreau pisze:Dotychczas korzystałem z konfiguracji: Huawei E3131+ router TP-LINK MR3420 plus aktywny hub. Maksymalne prędkości jakie uzyskiwałem, to 4MB/s, średnio: 1-3MB/s.

Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.
Jeśli to nie Twój błąd i jednostki się zgadzają, a edytowałeś już ten post 3 razy i to po mojej odpowiedzi to zostaw jak jest. W HSPA+DC szybciej nie będzie, tylko w LTE, ale wychodzi na to że masz je już i to z Plusa, bo Play tyle nie osiągnie.
Jest opcja że jednak pomyliłeś jednostki i masz Mb/s, a nie MB/s, to jak wcześniej.
Aha i nie zaszkodziło by po raz 4 edytować i poprawić jednostki, bo różnica jest x8.
cointreau

robertnik pisze:Jeśli to nie Twój błąd i jednostki się zgadzają
Sorry, literówka z jednostkami. Cały czas pisze o Mb/s, tylko w jednym zdaniu się pomyliłem, ale zauważ, że w tym samym zdaniu wspomniałem, iż używam modemu E3131, a on nie mógłby osiągnąć prędkości rzędu: 4MB/s, bo nie obsługuje HSPA+DC

Dzięki za próbę pomocy, ale czytasz nieuważnie, to co pisze:
robertnik pisze:A gdzie ja coś takiego sugeruję? Gdzie pisze o stabilnych modemach?
1. W pierwszym poście pytam wyraźnie o to, które rozwiązanie będzie sprawiało jak najmniej problemów, czyli router-modem Airbox, czy też nowy modem E3276s-151 w konfiguracji z moim starym routerem TP-linka. Ty odpowiadasz na moje pytanie, żeby lepiej wziąć Plus'a lub Play, bo Orange ma simlocka. Nie widzę związku między stabilnością działania sprzętu, a brakiem lub nie simlocka.
robertnik pisze: Play do końca roku ma LTE w ofertach na kartę za posiadanie 30zł na koncie
2. Przymierzam się do zakupu abonamentu LTE razem ze sprzętem.. Oferty na kartę mnie nie interesują, bo tak jak wspomniałem mój obecny modem nie obsługuje HSPA+DC, a co dopiero LTE. Testy przeprowadzę w czasie 14 dniowego testu, po związaniu się z umową, ale wcześniej muszę wybrać odpowiedni sprzęt.

3. Zatem powtarzam...Jaki modem wybrać, aby zmniejszyć ryzyko braku stabilności działania z TP-Linkiem? Może lepiej jedno całe urządzenie w postaci Airobox?

4. Modem w Orange E3276 ma HSPA+DC, czy nie?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

cointreau pisze: czytasz nieuważnie, to co pisze:
najstabilniej sprawdził się Orange, tak więc zamierzam wybrać właśnie ich ofertę
cointreau pisze:Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.
Weź Play, albo Plusa na próbę. Dają porządne modemy i sprawdź zanim zdecydujesz
cointreau pisze:3. Zatem powtarzam...Jaki modem wybrać, aby zmniejszyć ryzyko braku stabilności działania z TP-Linkiem?
Po testach LTE i HSPA DC, może wystarczy to co masz.
cointreau pisze:Modem w Orange E3276 ma HSPA+DC, czy nie?
Link.
cointreau

Chyba nie uda się nam porozumieć.

Cytujesz moje wypowiedzi, żeby potwierdzić fakt, że gubisz się w tym co napisałem?
robertnik pisze:Po testach LTE i HSPA DC, może wystarczy to co masz
Napisałem już 3 razy, że:
- nie mam modemu obsługującego HSPA+DC
- testy robiłem tylko w 3G, a nie 3G+
- szukam możliwości zwiększenia prędkości do 3G+ i LTE i dlatego potrzebuje odpowiedniego sprzętu.

Prościej już nie potrafię napisać...
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Wiesz co siedzę tu rekreacyjnie, dowiaduje się ciekawych rzeczy i udzielam darmowych porad, nie po to by podnosić sobie ciśnienie.
A rób se chłopie jak i co chcesz.
Kup se B593s-22 po lanie będzie działał wzorowo z Twoim TP-Linkiem...
mati92
Stały użytkownik forum

Post autor: mati92 »

To może ja odpowiem robertnik chciał powiedzieć żebyś wziął na próbę internet z Plusa lub Play z modemem LTE który nie ma simlocka i przetestował jak działa LTE w Twojej okolicy ze wszystkich sieci jakie Cię interesują. Play ma LTE darmowe do końca roku i warto byłoby to przetestować.
cointreau

robertnik pisze:Wiesz co siedzę tu rekreacyjnie, dowiaduje się ciekawych rzeczy i udzielam darmowych porad, nie po to by podnosić sobie ciśnienie.
Domyślam się przecież, że portal "bez-kabli" nie płaci użytkownikom za bezinteresowną pomoc, chociaż widzę, że...chciałbyś, żeby tak było.

Liczyłem na rzetelne odpowiedzi, a nie sugestie typu:
- najpierw przetestuj
- kup sprzęt bez simlocka
- kup najdroższy router

Zwróciłem się kulturalnie o pomoc. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, to po prostu nie odpowiadaj w moim wątku.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli wybrałeś Orange to od dzisiaj pojawiła się nowa, atrakcyjna oferta http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html z nielimitowanym LTE. Jak chcesz to bierz z E-3276, tylko w przypadku modemów z LTE licz się z problemami w działaniu z MR-3420v2. Jeśli chodzi o AirBox to mobilny router MiFi. Nie nadaje sie do pracy ciągłej 24/7, brak LAN. Słaby zasięg WiFi, gorszy od TP-Linka.
cointreau

mati92 pisze:To może ja odpowiem robertnik chciał powiedzieć żebyś wziął na próbę internet z Plusa lub Play
Plus nie ma LTE w mojej lokalizacji, podobnie jak TMobile
mati92 pisze: Play ma LTE darmowe do końca roku i warto byłoby to przetestować
Z tym, że napisałem już wcześniej, że wybór operatora uzależniony jest od mocnych fundamentów sieci 3G. Tylko Orange sprawował się w miarę dobrze, tzn. stabilnie. Plus i Play - z nimi były same problemy. Chciałbym mieć LTE oraz HSPA+DC, ale wolę się zabezpieczyć, bo gdyby z tymi sygnałami były kiedyś jakieś problemy, to zawsze mogę się łączyć na sztywno z 3G lub 3G+ i korzystać w miarę normalnie z internetu. Zatem w grę wchodzi tylko Orange.

Skoro operatora już wybrałem, to pozostaje dylemat kluczowy. Jaką konfigurację wybrać z tych, które są obecnie dostępne w Oragne.
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 11:11 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Orange obecnie ze sprzętem krucho żeby nie powiedzieć dno i metr mułu. Osobiście wybrałbym ofertę tylko SIM. Np. 40GB jest w cenie 49,90. Taka sama oferta ze sprzętem kosztuje 69,90. Czyli 24x20 zł=480 zł. Za taka kasę kupisz B-593s-22 na Allegro, OLX. Pochodzą z Plusa/CP , nie mają simlocka. Ewentualnie zakup modemu LTE do MR-3420v2 za 150-200 zł. Tu wybór jest dość szeroki.
cointreau

matek451 pisze:dzisiaj pojawiła się nowa, atrakcyjna oferta
Dzięki, faktycznie kilka dni temu tego jeszcze nie było. Brak ograniczenia prędkości do 31.03.2015, czyli nie "na zawsze", ale zawsze to coś :).
Do jakiej prędkości były limitowane poprzednie oferty Orange?
matek451 pisze:AirBox...Nie nadaje sie do pracy ciągłej 24/7, brak LAN. Słaby zasięg WiFi, gorszy od TP-Linka.
Zatem zrezygnuje z tego warianu
matek451 pisze:Jak chcesz to bierz z E-3276, tylko w przypadku modemów z LTE licz się z problemami w działaniu z MR-3420v2
Mój router ma wersję v.2, więc powinien obsługiwać LTE, ale skoro uważasz, że mogą występować problemy w połączeniu z modemem LTE, nawet przy pomocy aktywnego hub'a, to co innego wybrać?

Jaki inny router byś polecił (oczywiście jakiś tani), aby w miarę dobrze współpracował z tym modemem E3276? Najwyżej kupię ten router już na allegro.

[ Dodano: 2014-10-21, 12:34 ]
matek451 pisze:Osobiście wybrałbym ofertę tylko SIM. Np. 40GB jest w cenie 49,90
Nie potrzebuje aż tylu GB, abonament za (49,90zł - 20GB) powinien mi wystarczyć.
W ostateczności tak jak piszesz, mogę tez uwzględnić tylko sim (39,90zł - 25GB), ale muszę przeliczyć na ile opłacalne będzie dokupienie modemu do obecnego routera.
matek451 pisze:Ewentualnie zakup modemu LTE do MR-3420v2 za 150-200 zł. Tu wybór jest dość szeroki.
Wcześniej pisałeś, że z tym routerem będą jednak problemy. No chyba, że źle zrozumiałem? Jeśli jednak wybór jest szeroki, to jaki konkretnie modem polecisz do mojego routera?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Ten router jest ogólnie dosyć kiepski. Jak będziesz blisko nadajnika operatora gsm, to może styknie - wyjdzie w praniu - jak zaczną się problemy, to poszukasz czegoś lepszego.
Modemy usb potrzebują dużo prądu, stąd najlepiej dokupić aktywny hub (z własnym zasilaniem, powyżej 1A).
Z lepszych routerów to np. tp-link wdr3600
A z modemów huawei e3372.
cointreau

dzejk pisze:stąd najlepiej dokupić aktywny hub (z własnym zasilaniem, powyżej 1A)
Mam świadomość, że aktywny hub jest niezbędny. Używam go obecnie do 3G i powiem tak, bez huba internet prawie nie istniał , a jak zastosowałem go, to nie było już żadnych zawieszeń, przerw itp.
dzejk pisze:Z lepszych routerów to np. wdr3600
Fajny ten router, skoro mówisz, że byłby dużo lepszy niż MR3420, to byłbym w stanie rozważyć opcję jego zakupu przez allegro, a modemu E-3276 na abonament, ale czy ten router na pewno będzie pasował??

On posiada obsługę modemów poprzez USB?

Tak na szybko patrzę i wydaje mi się, że ten router posiada 2xUSB, ale w celu: "łatwe udostępnianie plików, drukarek i mediów w sieci lokalnej oraz zdalne udostępnianie plików poprzez wbudowany serwer FTP", ale nie obsługa modemów ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Aby WDR-3600 działał z modemami na USB musisz oficjalne FW zmienić na Gargoyle. To alternatywne oprogramowanie rozwijane przez społeczność. Routery z nim obsługują najnowsze modemy LTE. Mozesz wgrać do obecnego MR-3420v2. Strona http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl MR-3420 z tym FW działa stabilniej i zyskuje dodatkowe funkcje.
cointreau

matek451 pisze: musisz oficjalne FW zmienić na Gargoyle
Nie wiem, czy sobie poradzę z tym Gargoyle...To raczej ponad moje możliwości. Musiałbym mieć wytłumaczone krok po kroku co robić, a o taką instrukcje pewnie będzie ciężko.

Myślałem, że istnieje jakaś tańsza alternatywa w postaci routera wspierającego oficjalnie 3G, a tu wychodzi na to, że albo drogi Huawei albo TP-Link w którym trzeba ingerować w oprogramowanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Gościu na Allegro sprzedaje http://allegro.pl/300mbps-lte-dsl-3g-ro ... 23548.html, który jest zgodny z E-3276. Ma wprawdzie tylko jeden LAN. Cena do zaakceptowania tylko mało informacji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Panowie, wrzućcie na luz. ;)
cointreau pisze: Plus nie ma LTE w mojej lokalizacji, podobnie jak TMobile
Nie w tym rzecz.
Chodzi o wzięcie internetu na próbę jedynie dla sprzętu, który ma wszystkie technologie i nie ma blokady simlock. Chodzi o jego wykorzystanie przy sprawdzaniu innych operatorów.

Tak na marginesie jeżeli jest Orange to jest T-Mobile. Mają stacje w tych samych lokalizacjach, a sygnał UMTS900 i LTE1800 to jest dokładnie ten sam, wspólny sygnał dla obydwu operatorów.

Inna opcja to kupić na wolnym rynku Huawei B593s-22 lub D-Link DWR-921 i wtedy dobrać samą kartę SIM.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

cointreau, openwrt z gargoyle jest po polsku; wgrywasz je z poziomu oryginalnego fw tp-linka
wgraj do mr3420, zobaczysz, że to nic trudnego
na sieci masz sporo informacji o tym sofcie, nawet na yt
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dzejk, orientujesz się czy hilink w 3G (dokładniej E3276s-151) pójdzie na MR3420 v1?
cointreau

dzejk pisze:gargoyle jest po polsku; wgrywasz je z poziomu oryginalnego fw tp-linka
Tak, właśnie zrobiłem, ale nie widzę różnicy w działaniu oryginalnego oprogramowania oraz Gargoyle? Po co to wgrywać, skoro firmware TP zapewnia pełną konfigurację podstawowych funkcji?
Wiele osób zachwyca się alternatywnym softem, ale tak na szybko ja nie dostrzegam żadnych korzyści...Stabilność działania modemu jest identyczna na obu rozwiązaniach.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

No to jak widać nie dla Ciebie są inne firmware :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
cointreau

onken pisze:No to jak widać nie dla Ciebie są inne firmware :)
Niezbyt zrozumiałem, to co sugerujesz....Nie dla mnie, ponieważ:
- stabilność działania w mojej sytuacji jest identyczna, więc nie ma sensu wgrywania Gargoyle ?
- nie mam potrzeby korzystania z dodatkowych funkcji.

Jeśli chodziło Ci o to drugie, to w 100% nie jestem pewny, czy nie mam potrzeby korzystania z poszerzonych możliwości, bo ich po prostu nie znam (nie widzę). Dlatego pytam o tą kwestię...Na co pozwala mi Gargoyle, czego nie ma w TP ?
Ostatnio zmieniony 2014-10-28, 10:11 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

W gargoyle czy Openwrt chodzi właśnie głównie o dodatkowe możliwości których nie używasz

W przypadku niektórych routerów tylko na Gargoylu lub OpenWrt jest możliwość obsługi modemów 4G ( i ogólnie modemów )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
cointreau

onken pisze:hodzi właśnie głównie o dodatkowe możliwości których nie używasz
Zatem, podaj mi proszę jakaś jedną użyteczną funkcję z Garogyle, która może się przydać przeciętnemu użytkownikowi mobilnego internetu?
ODPOWIEDZ