Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)
Witam wszystkich,
Jestem na etapie wyboru internetu mobilnego. Przetestowałem na kartę większość operatorów pod kątem 3G i w moim miejscu zamieszkania (Sanok) najstabilniej sprawdził się Orange, tak więc zamierzam wybrać właśnie ich ofertę.
Dotychczas korzystałem z konfiguracji: Huawei E3131+ router TP-LINK MR3420 plus aktywny hub. Maksymalne prędkości jakie uzyskiwałem, to 4Mb/s, średnio: 1-3Mb/s.
Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.
W ofercie Orange są dwa urządzenia: Orange Airbox oraz Huawei E3276s-151.
Powiedźcie mi proszę, które rozwiązanie będzie lepsze, tzn.będzie sprawiało mniej problemów?
Orange podaje, że E3276 działa na HSPA+DC, ale na stronie Plus'a widzę podaną inną konfigurację i tam sugerują, że maksymalna prędkość to tylko 21Mb/s, czyli bez DC. Jak jest naprawdę?
Czy E3276s będzie współpracował z moim routerem, czy tez lepiej kupć Airbox? Mieszkam w bloku, tak więc wifi będzie mi potrzebne do 5m (jedna ściana). Wynajmuje mieszkanie, więc nie mogę montować niczego na zewnątrz, zatem w grę wchodzi jedynie mała wewnętrzna antena z której obecnie korzystam, choć nie widzę, żeby poprawiała zasięgu.
Z góry dziękuję za pomoc !
Jestem na etapie wyboru internetu mobilnego. Przetestowałem na kartę większość operatorów pod kątem 3G i w moim miejscu zamieszkania (Sanok) najstabilniej sprawdził się Orange, tak więc zamierzam wybrać właśnie ich ofertę.
Dotychczas korzystałem z konfiguracji: Huawei E3131+ router TP-LINK MR3420 plus aktywny hub. Maksymalne prędkości jakie uzyskiwałem, to 4Mb/s, średnio: 1-3Mb/s.
Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.
W ofercie Orange są dwa urządzenia: Orange Airbox oraz Huawei E3276s-151.
Powiedźcie mi proszę, które rozwiązanie będzie lepsze, tzn.będzie sprawiało mniej problemów?
Orange podaje, że E3276 działa na HSPA+DC, ale na stronie Plus'a widzę podaną inną konfigurację i tam sugerują, że maksymalna prędkość to tylko 21Mb/s, czyli bez DC. Jak jest naprawdę?
Czy E3276s będzie współpracował z moim routerem, czy tez lepiej kupć Airbox? Mieszkam w bloku, tak więc wifi będzie mi potrzebne do 5m (jedna ściana). Wynajmuje mieszkanie, więc nie mogę montować niczego na zewnątrz, zatem w grę wchodzi jedynie mała wewnętrzna antena z której obecnie korzystam, choć nie widzę, żeby poprawiała zasięgu.
Z góry dziękuję za pomoc !
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 09:16 przez cointreau, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Pomoc w wyborze konfiguracji (modem-router)
Weź Play, albo Plusa na próbę. Dają porządne modemy i sprawdź zanim zdecydujesz.
-
Na jakiej podstawie sugerujesz, że Plus lub Play będzie lepszy?
Co rozumiesz przez stabilne modemy? Brzmi to trochę enigmatycznie. Oferują urządzenia z innym softem, czy też masz na myśli po prostu inne modele modemów...ZTE ?
Plus oferuje na chwilę obecną: Huawei E3372, natomiast Orange Huawei E3276s-151. Uważasz, że ten pierwszy będzie dużo lepszy w konfiguracji z moim routerem: MR3420?
Tak jak wspomniałem testowałem już wszystkich operatorów na 3G:
- Play: miałem abonament, obsługa klienta miła, mają wolę pomóc, dzwonili kilka razy w ciągu tygodnia, ale co z tego jak nie potrafili rozwiązać problemu. W czasie 7-dniowego testu i przez następne 2-4 miesiące internet chodził stabilnie (1-2Mb/s), ale po pół roku od związania się umową, prędkość spadła do do poziomu: 0,1Mb/s-1Mb/s (wieczorami) i tak już do końca trwania umowy.
Zdaje sobie sprawę, że teraz mają już LTE, ale wolę się zabezpieczyć i mieć stabilny transfer 3G, gdyby z LTE pojawiły się jakieś problemy.
- Plus: nie mają w mojej okolicy (Sanok, ul. Poetycka) ani zasięgu LTE, ani HSPA+DC
- T.Mobile: stabilność na drugim miejscu (po Orange), czyli prędkości na poziomie: 1-2Mb/s, ale do tej pory nie ma u mnie zasięgu LTE
Co rozumiesz przez stabilne modemy? Brzmi to trochę enigmatycznie. Oferują urządzenia z innym softem, czy też masz na myśli po prostu inne modele modemów...ZTE ?
Plus oferuje na chwilę obecną: Huawei E3372, natomiast Orange Huawei E3276s-151. Uważasz, że ten pierwszy będzie dużo lepszy w konfiguracji z moim routerem: MR3420?
Tak jak wspomniałem testowałem już wszystkich operatorów na 3G:
- Play: miałem abonament, obsługa klienta miła, mają wolę pomóc, dzwonili kilka razy w ciągu tygodnia, ale co z tego jak nie potrafili rozwiązać problemu. W czasie 7-dniowego testu i przez następne 2-4 miesiące internet chodził stabilnie (1-2Mb/s), ale po pół roku od związania się umową, prędkość spadła do do poziomu: 0,1Mb/s-1Mb/s (wieczorami) i tak już do końca trwania umowy.
Zdaje sobie sprawę, że teraz mają już LTE, ale wolę się zabezpieczyć i mieć stabilny transfer 3G, gdyby z LTE pojawiły się jakieś problemy.
- Plus: nie mają w mojej okolicy (Sanok, ul. Poetycka) ani zasięgu LTE, ani HSPA+DC
- T.Mobile: stabilność na drugim miejscu (po Orange), czyli prędkości na poziomie: 1-2Mb/s, ale do tej pory nie ma u mnie zasięgu LTE
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 10:21 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A gdzie ja coś takiego sugeruję? Gdzie pisze o stabilnych modemach?
Pisałeś że masz technologie, których nie przetestowałeś to napisałem Ci jak je przetestować. No chyba że chcesz brać w ciemno bez testów...
Na myśli mam modemy z LTE i HSPA DC bez simloka, bo orange daje z simlokiem i możesz przetestować dowolnego operatora, a kosztować Cię to będzie startery prepaid.
Wybierzesz se najlepszego operatora, no chyba że się na któregoś obraziłeś.
Play do końca roku ma LTE w ofertach na kartę za posiadanie 30zł na koncie. Używanie do 200GB nic nie kosztuje, to chyba atrakcyjna oferta i finansowo i jeśli chodzi o cyrograf.
EDIT
Jest opcja że jednak pomyliłeś jednostki i masz Mb/s, a nie MB/s, to jak wcześniej.
Aha i nie zaszkodziło by po raz 4 edytować i poprawić jednostki, bo różnica jest x8.
Pisałeś że masz technologie, których nie przetestowałeś to napisałem Ci jak je przetestować. No chyba że chcesz brać w ciemno bez testów...
Na myśli mam modemy z LTE i HSPA DC bez simloka, bo orange daje z simlokiem i możesz przetestować dowolnego operatora, a kosztować Cię to będzie startery prepaid.
Wybierzesz se najlepszego operatora, no chyba że się na któregoś obraziłeś.
Play do końca roku ma LTE w ofertach na kartę za posiadanie 30zł na koncie. Używanie do 200GB nic nie kosztuje, to chyba atrakcyjna oferta i finansowo i jeśli chodzi o cyrograf.
EDIT
Jeśli to nie Twój błąd i jednostki się zgadzają, a edytowałeś już ten post 3 razy i to po mojej odpowiedzi to zostaw jak jest. W HSPA+DC szybciej nie będzie, tylko w LTE, ale wychodzi na to że masz je już i to z Plusa, bo Play tyle nie osiągnie.cointreau pisze:Dotychczas korzystałem z konfiguracji: Huawei E3131+ router TP-LINK MR3420 plus aktywny hub. Maksymalne prędkości jakie uzyskiwałem, to 4MB/s, średnio: 1-3MB/s.
Jest opcja że jednak pomyliłeś jednostki i masz Mb/s, a nie MB/s, to jak wcześniej.
Aha i nie zaszkodziło by po raz 4 edytować i poprawić jednostki, bo różnica jest x8.
-
Sorry, literówka z jednostkami. Cały czas pisze o Mb/s, tylko w jednym zdaniu się pomyliłem, ale zauważ, że w tym samym zdaniu wspomniałem, iż używam modemu E3131, a on nie mógłby osiągnąć prędkości rzędu: 4MB/s, bo nie obsługuje HSPA+DCrobertnik pisze:Jeśli to nie Twój błąd i jednostki się zgadzają
Dzięki za próbę pomocy, ale czytasz nieuważnie, to co pisze:
1. W pierwszym poście pytam wyraźnie o to, które rozwiązanie będzie sprawiało jak najmniej problemów, czyli router-modem Airbox, czy też nowy modem E3276s-151 w konfiguracji z moim starym routerem TP-linka. Ty odpowiadasz na moje pytanie, żeby lepiej wziąć Plus'a lub Play, bo Orange ma simlocka. Nie widzę związku między stabilnością działania sprzętu, a brakiem lub nie simlocka.robertnik pisze:A gdzie ja coś takiego sugeruję? Gdzie pisze o stabilnych modemach?
2. Przymierzam się do zakupu abonamentu LTE razem ze sprzętem.. Oferty na kartę mnie nie interesują, bo tak jak wspomniałem mój obecny modem nie obsługuje HSPA+DC, a co dopiero LTE. Testy przeprowadzę w czasie 14 dniowego testu, po związaniu się z umową, ale wcześniej muszę wybrać odpowiedni sprzęt.robertnik pisze: Play do końca roku ma LTE w ofertach na kartę za posiadanie 30zł na koncie
3. Zatem powtarzam...Jaki modem wybrać, aby zmniejszyć ryzyko braku stabilności działania z TP-Linkiem? Może lepiej jedno całe urządzenie w postaci Airobox?
4. Modem w Orange E3276 ma HSPA+DC, czy nie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
cointreau pisze: czytasz nieuważnie, to co pisze:
najstabilniej sprawdził się Orange, tak więc zamierzam wybrać właśnie ich ofertę
cointreau pisze:Ostatnio pojawiło się u mnie LTE i podobno jest też HSPA+DC. Mam świadomość, że z odbiorem tych sygnałów może być różnie i najlepiej sprawdzić to w praktyce, ale mimo wszystko istnieje szansa, aby uzyskać lepsze prędkości niż obecnie, dlatego szukam modemu, który będzie obsługiwał zarówno HSPA+DC oraz LTE.
Weź Play, albo Plusa na próbę. Dają porządne modemy i sprawdź zanim zdecydujesz
Po testach LTE i HSPA DC, może wystarczy to co masz.cointreau pisze:3. Zatem powtarzam...Jaki modem wybrać, aby zmniejszyć ryzyko braku stabilności działania z TP-Linkiem?
Link.cointreau pisze:Modem w Orange E3276 ma HSPA+DC, czy nie?
-
Chyba nie uda się nam porozumieć.
Cytujesz moje wypowiedzi, żeby potwierdzić fakt, że gubisz się w tym co napisałem?
- nie mam modemu obsługującego HSPA+DC
- testy robiłem tylko w 3G, a nie 3G+
- szukam możliwości zwiększenia prędkości do 3G+ i LTE i dlatego potrzebuje odpowiedniego sprzętu.
Prościej już nie potrafię napisać...
Cytujesz moje wypowiedzi, żeby potwierdzić fakt, że gubisz się w tym co napisałem?
Napisałem już 3 razy, że:robertnik pisze:Po testach LTE i HSPA DC, może wystarczy to co masz
- nie mam modemu obsługującego HSPA+DC
- testy robiłem tylko w 3G, a nie 3G+
- szukam możliwości zwiększenia prędkości do 3G+ i LTE i dlatego potrzebuje odpowiedniego sprzętu.
Prościej już nie potrafię napisać...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wiesz co siedzę tu rekreacyjnie, dowiaduje się ciekawych rzeczy i udzielam darmowych porad, nie po to by podnosić sobie ciśnienie.
A rób se chłopie jak i co chcesz.
Kup se B593s-22 po lanie będzie działał wzorowo z Twoim TP-Linkiem...
A rób se chłopie jak i co chcesz.
Kup se B593s-22 po lanie będzie działał wzorowo z Twoim TP-Linkiem...
-
- Stały użytkownik forum
To może ja odpowiem robertnik chciał powiedzieć żebyś wziął na próbę internet z Plusa lub Play z modemem LTE który nie ma simlocka i przetestował jak działa LTE w Twojej okolicy ze wszystkich sieci jakie Cię interesują. Play ma LTE darmowe do końca roku i warto byłoby to przetestować.
-
Domyślam się przecież, że portal "bez-kabli" nie płaci użytkownikom za bezinteresowną pomoc, chociaż widzę, że...chciałbyś, żeby tak było.robertnik pisze:Wiesz co siedzę tu rekreacyjnie, dowiaduje się ciekawych rzeczy i udzielam darmowych porad, nie po to by podnosić sobie ciśnienie.
Liczyłem na rzetelne odpowiedzi, a nie sugestie typu:
- najpierw przetestuj
- kup sprzęt bez simlocka
- kup najdroższy router
Zwróciłem się kulturalnie o pomoc. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, to po prostu nie odpowiadaj w moim wątku.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli wybrałeś Orange to od dzisiaj pojawiła się nowa, atrakcyjna oferta http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html z nielimitowanym LTE. Jak chcesz to bierz z E-3276, tylko w przypadku modemów z LTE licz się z problemami w działaniu z MR-3420v2. Jeśli chodzi o AirBox to mobilny router MiFi. Nie nadaje sie do pracy ciągłej 24/7, brak LAN. Słaby zasięg WiFi, gorszy od TP-Linka.
-
Plus nie ma LTE w mojej lokalizacji, podobnie jak TMobilemati92 pisze:To może ja odpowiem robertnik chciał powiedzieć żebyś wziął na próbę internet z Plusa lub Play
Z tym, że napisałem już wcześniej, że wybór operatora uzależniony jest od mocnych fundamentów sieci 3G. Tylko Orange sprawował się w miarę dobrze, tzn. stabilnie. Plus i Play - z nimi były same problemy. Chciałbym mieć LTE oraz HSPA+DC, ale wolę się zabezpieczyć, bo gdyby z tymi sygnałami były kiedyś jakieś problemy, to zawsze mogę się łączyć na sztywno z 3G lub 3G+ i korzystać w miarę normalnie z internetu. Zatem w grę wchodzi tylko Orange.mati92 pisze: Play ma LTE darmowe do końca roku i warto byłoby to przetestować
Skoro operatora już wybrałem, to pozostaje dylemat kluczowy. Jaką konfigurację wybrać z tych, które są obecnie dostępne w Oragne.
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 11:11 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
W Orange obecnie ze sprzętem krucho żeby nie powiedzieć dno i metr mułu. Osobiście wybrałbym ofertę tylko SIM. Np. 40GB jest w cenie 49,90. Taka sama oferta ze sprzętem kosztuje 69,90. Czyli 24x20 zł=480 zł. Za taka kasę kupisz B-593s-22 na Allegro, OLX. Pochodzą z Plusa/CP , nie mają simlocka. Ewentualnie zakup modemu LTE do MR-3420v2 za 150-200 zł. Tu wybór jest dość szeroki.
-
Dzięki, faktycznie kilka dni temu tego jeszcze nie było. Brak ograniczenia prędkości do 31.03.2015, czyli nie "na zawsze", ale zawsze to cośmatek451 pisze:dzisiaj pojawiła się nowa, atrakcyjna oferta

Do jakiej prędkości były limitowane poprzednie oferty Orange?
Zatem zrezygnuje z tego warianumatek451 pisze:AirBox...Nie nadaje sie do pracy ciągłej 24/7, brak LAN. Słaby zasięg WiFi, gorszy od TP-Linka.
Mój router ma wersję v.2, więc powinien obsługiwać LTE, ale skoro uważasz, że mogą występować problemy w połączeniu z modemem LTE, nawet przy pomocy aktywnego hub'a, to co innego wybrać?matek451 pisze:Jak chcesz to bierz z E-3276, tylko w przypadku modemów z LTE licz się z problemami w działaniu z MR-3420v2
Jaki inny router byś polecił (oczywiście jakiś tani), aby w miarę dobrze współpracował z tym modemem E3276? Najwyżej kupię ten router już na allegro.
[ Dodano: 2014-10-21, 12:34 ]
Nie potrzebuje aż tylu GB, abonament za (49,90zł - 20GB) powinien mi wystarczyć.matek451 pisze:Osobiście wybrałbym ofertę tylko SIM. Np. 40GB jest w cenie 49,90
W ostateczności tak jak piszesz, mogę tez uwzględnić tylko sim (39,90zł - 25GB), ale muszę przeliczyć na ile opłacalne będzie dokupienie modemu do obecnego routera.
Wcześniej pisałeś, że z tym routerem będą jednak problemy. No chyba, że źle zrozumiałem? Jeśli jednak wybór jest szeroki, to jaki konkretnie modem polecisz do mojego routera?matek451 pisze:Ewentualnie zakup modemu LTE do MR-3420v2 za 150-200 zł. Tu wybór jest dość szeroki.
-
- Guru bezprzewodowy
Ten router jest ogólnie dosyć kiepski. Jak będziesz blisko nadajnika operatora gsm, to może styknie - wyjdzie w praniu - jak zaczną się problemy, to poszukasz czegoś lepszego.
Modemy usb potrzebują dużo prądu, stąd najlepiej dokupić aktywny hub (z własnym zasilaniem, powyżej 1A).
Z lepszych routerów to np. tp-link wdr3600
A z modemów huawei e3372.
Modemy usb potrzebują dużo prądu, stąd najlepiej dokupić aktywny hub (z własnym zasilaniem, powyżej 1A).
Z lepszych routerów to np. tp-link wdr3600
A z modemów huawei e3372.
-
Mam świadomość, że aktywny hub jest niezbędny. Używam go obecnie do 3G i powiem tak, bez huba internet prawie nie istniał , a jak zastosowałem go, to nie było już żadnych zawieszeń, przerw itp.dzejk pisze:stąd najlepiej dokupić aktywny hub (z własnym zasilaniem, powyżej 1A)
Fajny ten router, skoro mówisz, że byłby dużo lepszy niż MR3420, to byłbym w stanie rozważyć opcję jego zakupu przez allegro, a modemu E-3276 na abonament, ale czy ten router na pewno będzie pasował??dzejk pisze:Z lepszych routerów to np. wdr3600
On posiada obsługę modemów poprzez USB?
Tak na szybko patrzę i wydaje mi się, że ten router posiada 2xUSB, ale w celu: "łatwe udostępnianie plików, drukarek i mediów w sieci lokalnej oraz zdalne udostępnianie plików poprzez wbudowany serwer FTP", ale nie obsługa modemów ?
-
- Guru bezprzewodowy
Aby WDR-3600 działał z modemami na USB musisz oficjalne FW zmienić na Gargoyle. To alternatywne oprogramowanie rozwijane przez społeczność. Routery z nim obsługują najnowsze modemy LTE. Mozesz wgrać do obecnego MR-3420v2. Strona http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl MR-3420 z tym FW działa stabilniej i zyskuje dodatkowe funkcje.
-
Nie wiem, czy sobie poradzę z tym Gargoyle...To raczej ponad moje możliwości. Musiałbym mieć wytłumaczone krok po kroku co robić, a o taką instrukcje pewnie będzie ciężko.matek451 pisze: musisz oficjalne FW zmienić na Gargoyle
Myślałem, że istnieje jakaś tańsza alternatywa w postaci routera wspierającego oficjalnie 3G, a tu wychodzi na to, że albo drogi Huawei albo TP-Link w którym trzeba ingerować w oprogramowanie.
-
- Guru bezprzewodowy
Gościu na Allegro sprzedaje http://allegro.pl/300mbps-lte-dsl-3g-ro ... 23548.html, który jest zgodny z E-3276. Ma wprawdzie tylko jeden LAN. Cena do zaakceptowania tylko mało informacji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Panowie, wrzućcie na luz. 
Chodzi o wzięcie internetu na próbę jedynie dla sprzętu, który ma wszystkie technologie i nie ma blokady simlock. Chodzi o jego wykorzystanie przy sprawdzaniu innych operatorów.
Tak na marginesie jeżeli jest Orange to jest T-Mobile. Mają stacje w tych samych lokalizacjach, a sygnał UMTS900 i LTE1800 to jest dokładnie ten sam, wspólny sygnał dla obydwu operatorów.
Inna opcja to kupić na wolnym rynku Huawei B593s-22 lub D-Link DWR-921 i wtedy dobrać samą kartę SIM.

Nie w tym rzecz.cointreau pisze: Plus nie ma LTE w mojej lokalizacji, podobnie jak TMobile
Chodzi o wzięcie internetu na próbę jedynie dla sprzętu, który ma wszystkie technologie i nie ma blokady simlock. Chodzi o jego wykorzystanie przy sprawdzaniu innych operatorów.
Tak na marginesie jeżeli jest Orange to jest T-Mobile. Mają stacje w tych samych lokalizacjach, a sygnał UMTS900 i LTE1800 to jest dokładnie ten sam, wspólny sygnał dla obydwu operatorów.
Inna opcja to kupić na wolnym rynku Huawei B593s-22 lub D-Link DWR-921 i wtedy dobrać samą kartę SIM.
-
- Guru bezprzewodowy
cointreau, openwrt z gargoyle jest po polsku; wgrywasz je z poziomu oryginalnego fw tp-linka
wgraj do mr3420, zobaczysz, że to nic trudnego
na sieci masz sporo informacji o tym sofcie, nawet na yt
wgraj do mr3420, zobaczysz, że to nic trudnego
na sieci masz sporo informacji o tym sofcie, nawet na yt
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
dzejk, orientujesz się czy hilink w 3G (dokładniej E3276s-151) pójdzie na MR3420 v1?
-
Tak, właśnie zrobiłem, ale nie widzę różnicy w działaniu oryginalnego oprogramowania oraz Gargoyle? Po co to wgrywać, skoro firmware TP zapewnia pełną konfigurację podstawowych funkcji?dzejk pisze:gargoyle jest po polsku; wgrywasz je z poziomu oryginalnego fw tp-linka
Wiele osób zachwyca się alternatywnym softem, ale tak na szybko ja nie dostrzegam żadnych korzyści...Stabilność działania modemu jest identyczna na obu rozwiązaniach.
- onken
- ** Moderator **
No to jak widać nie dla Ciebie są inne firmware 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Niezbyt zrozumiałem, to co sugerujesz....Nie dla mnie, ponieważ:onken pisze:No to jak widać nie dla Ciebie są inne firmware
- stabilność działania w mojej sytuacji jest identyczna, więc nie ma sensu wgrywania Gargoyle ?
- nie mam potrzeby korzystania z dodatkowych funkcji.
Jeśli chodziło Ci o to drugie, to w 100% nie jestem pewny, czy nie mam potrzeby korzystania z poszerzonych możliwości, bo ich po prostu nie znam (nie widzę). Dlatego pytam o tą kwestię...Na co pozwala mi Gargoyle, czego nie ma w TP ?
Ostatnio zmieniony 2014-10-28, 10:11 przez cointreau, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
W gargoyle czy Openwrt chodzi właśnie głównie o dodatkowe możliwości których nie używasz
W przypadku niektórych routerów tylko na Gargoylu lub OpenWrt jest możliwość obsługi modemów 4G ( i ogólnie modemów )
W przypadku niektórych routerów tylko na Gargoylu lub OpenWrt jest możliwość obsługi modemów 4G ( i ogólnie modemów )
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Zatem, podaj mi proszę jakaś jedną użyteczną funkcję z Garogyle, która może się przydać przeciętnemu użytkownikowi mobilnego internetu?onken pisze:hodzi właśnie głównie o dodatkowe możliwości których nie używasz