Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam mam problem dotyczący internetu LTE z Cyfrowego Polsatu. Miasto w którym z niego korzystam to Piotrków Trybunalski ul.Żwirki. Nie znalazłem żadnej listy działających stacji LTE. Prędkości bez anteny:
Dane z routera
MCC MNC:260 01
CSQ:14
RSSI:-85dBm
LAC:FFFE (65534)
CID:0001 (1)
Typ modemu:Huawei Technologies Co., Ltd. E398
Po podłączeniu modemu do komputera poziom LTRSPR wynosi -110 do -106,6
Chciałbym poprawić prędkości na ile to możliwe. Aktualnie jestem w posiadaniu anteny typu yagi na 2100 MHz o teoretycznym zysku 17dbi http://www.lepszy-zasieg.pl/index.php?r ... duct_id=66 kupiłem ją prawie 4 lata temu. Do 3g była dobra czy jestem wstanie poprawić coś z tą anteną czy to nie ma sensu.
Osiągi na ul.Gospodarczej, poziomu sygnału nie znam, router e5372
mati92 do LTE musisz mieć antenę dualną. I to dobrego producenta. Polecam np. stąd http://www.cybertech.com.pl/ bo sygnał rzeczywiście masz słaby. Ale dołożenie anteny nie zagwarantuje Ci, że będziesz miał lepsze osiągi.
Przecież 2100 jest względnie niedaleko częstotliwośc LTE1800 więc będą w posiadaniu anteny głupotą byłoby nie podłączyć aby sprawdzić czy poprawa zasięgu będzie w jakikolwiek sposób wływać na osiągi. Jeśli uzyskane wyniki będą zachęcające to wtedy można i jest sens inwestować w dedykowane anteny DUAL/MIMO LTE.
Innym sposobem sprawdzenia czy lepszy sygnał=wyższe prędkości to podjazd w okolice 400m od nadajnika.
Podsumowując-masz antenę zbliżoną do jednoantenowej dedyskowanej LTE więc ją przetestuj(może to wystarczy aby bezkosztowo uzyskać zakładane prędkości). Dodam, że zysk twojej anteny w częstotliwości LTE będzie niższy od zysku w 2100 o około 30-40% więc warto przetestować.
Przepraszam że nie odpowiedziałem wcześniej ale nie miałem czasu
dane z routera po podłączeniu anteny:
gniazdo na końcu
CSQ:21
RSSI:-71dBm
gniazdo przy usb
CSQ:24
RSSI:-65dBm
Co o tym sądzicie?
Z tego co widzę po zastosowaniu anteny panelowej(Sorensen lub Cybertech) DUAL.MIMO osiągi powinny ulec podwojeniu. Jeśli są środki na jej zakup można rozważyć inwestycje(chyba, że to wystarcza to wtedy zostań przy posiadanej antenie).
Ewentualnie można jeszcze zmienić modem na coś z kategorii 4 do 150Mb( u mnie w HSPA+DC E398 osiągał do 18Mb, a E3272/E3372 już osiągały do 28Mb-wszystko na tej samej antenie bez jej dotykania) i można spodziewać się wtedy zysku z samej zmiany modemu. W opcji wypas dokupić dobry panel MIMO/DUAL i już będzie nieźle.
Opcja druga(wyższy DOWNLOAD) jest dobra(w tym modemie gniazdo dalej od usb jest gniazdem aktywnym, a to bliżesz jest gniazdem dodatkowym do DUAL.MIMO). I właśnie na ten sposób podłączenia jako punkt wyjściowy winnej patrzeć(podłączając panel DUAL.MIMO powinny się wyniki poprawić).
Wczoraj wybrałem się z laptopem w teren zbadać sytuację i wyniki są obiecujące ale nie wiem z której stacji korzystam w mojej okolicy są dwie jedna przy Roosevelta 17 a druga przy Glinianej 4.
Niestety przy stacji LTE nie zapisał mi się zrzut ekranu.
Piotrków Trybunalski ul. Gliniana 4 pod stacją lte
To o lejku wiem ale i tak mam za pół ceny więc wychodzi na to samo co u innych operatorów. Mam jeszcze internet z T-mobile do końca grudnia ale ich oferta nie jest jakaś powalająca a przez ostatni rok pomimo wielokrotnych zgłoszeń do połowy lipca 2014 prawie nie działał a płacić trzeba było.
Podsumowując mam jeszcze parę pytań:
1. Jaką antenę LTE z Cybertecha proponujecie 10dbi czy 15dbi.
2. Kiedy mam wypowiedzieć umowę na internet z T-mobie która jest do 21.12.2014.
3. Czy ktoś jest w stanie określić z której stacji korzystam.
Przy zakupie anteny musisz uwzględnić straty sygnału na kablu. Dla kabla H-155 na 1800MHz to ok. 0,4dB/m. Jesli zastosujesz 10m to realny zysk tych anten wyniesie 5-6dBi oraz 10-11dBi. umowę wypowiadasz minimum na m-c przed jej upływem. Na screenach masz CID-y tych dwóch BTS-ów porównaj je z tym gdy korzystasz u siebie. Zresztą gdy będziesz miał antenę to pokombinujesz z BTS-ami ustawiając ją na te w pobliżu.
darekka, witam , mam internet w cp i kontynuacje umowy , pierwszy modem to byl huawei e182e+mimo , internet chodzil roznie , teraz dano mi nowy modem z lte huawei e3276 do tego zakupilam antene kominowa model AK C2 uni , zasieg lte mam na dwie kreski ale internet jest strasznie wolny , gdy przelaczam na wcdma to odbiera w hsdpa i jest nieco lepsza predkosc , ale i tak slabsza niz w moim starym modemie. przepraszam za bledy ale nie znam sie na tych nazwach itd. czy ktos moze mi pomoc abym mogla korzystac z szybkiego internetu? bywa ze strony otwieraja sie po kilka minut , system byl przeinstalowywany kilka razy , moze w komputerze trzeba cos ustawic , ja nic nie ustawialam tylko podpinam modem ktory sam sie instaluje i korzystam a moze nalezy cos jeszcze ustawic? bede wdzieczna za odpowiedz. pozdrawiam agnieszka.
[ Dodano: 2014-10-21, 15:47 ] YaHooo, nie wiem nawet jak tu na tym forum sie kontaktowac z wami a mam problem z internetem:(
Domek, blok? Trzeba by wziąć laptop, kabel usb, jakiś długi i porobić testy. modem wystawić za okno, jeśli domek, to popróbować różne strony, wyjść z nim na dwór.
Jeśli za oknem, na dworze w pobliżu okna jest lepiej to można kupić zewnętrzną antenę do modemu.
Na modemie oczywiście wymusić tylko LTE, w innym przypadku będzie tylko pakiet podstawowy i nocny transfer.
A najlepiej zacznij od podania swojej lokalizacji. Sprawdzimy jak daleko masz do BTS-a LTE1800 Mobylandu, z którego korzystasz w CP. Swoja drogą na jakich warunkach go przedłużyłaś? Wybór sprzętu raczej nieszczególny, zamiast modemu trzeba było brać router B-593s-22. A zakup tej anteny AKc2uni to już wielka pomyłka. Pozostaje wymusić LTE i próbować na zewnątrz bez tej pseudoanteny. Jeśli masz szansę na LTE to czeka cię zakup prawdziwej anteny DUAL LTE na 1800MHz.
Niewątpliwie tak tylko Cybertech czy Sorensen to anteny kierunkowe i wypadałoby ustawić je w kierunku odpowiedniego BTS-a Mobylandu . Ten dookólny szmelc z CP wystarczy wystawić za okno aby mieć wątpliwą ozdobę domu.
matek451, dziekuje ze sie odedzwaliscie. przedluzylam umowe gdyz poprzednia sie konczyla. mieszkam w okolicach chełma lubelskiego , 22-113 kamień . antene polecil mi sprzedawca i modem tez. LTE mi lapie ale tylko przy podlaczonej antenie ktora jest na zewnatrz budynku a mieszkam w domu wolno stojacym
Zasięg LTE w CP masz z jednego z BTS-ów LTE1800 Mobylandu w pd-wsch części Chełma, około 6-7 km od ciebie. Aby z niego korzystać potrzebujesz anteny kierunkowej Dual LTE na 1800MHz. Polecana http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e5170.html Kabel max. 10m. Ustawisz w kierunku Chełma. Na przyszłość nie przedłużaj umowy w salonie, składaj wypowiedzenie i negocjuj z Działem Utrzymania Klienta, można uzyskać dużo lepsze oferty. Broń Boże nie słuchaj konsultantów. Za mała kasę mogłaś mieć porządny router domowy z LTE B-593s-22 zamiast modemu. O tej pseudoantenie zamilczę. Zapoznałaś się oczywiście z regulaminem Power LTE w CP, bo to taki internet "bez Limitu" ale z limitem-prędkości. Pobierzesz za dużo to założą ci lejek nawet do 0,5Mb/s. Choć byli tacy co dostali 32kb/s. O tym ten konsultant pewnie tez nie mówił. Zmierz poziom sygnału LTE ale nie w kreskach tylko w Mobile Partnerze w zakładce Narzędzia-Diagnostyka-Stan sieci w dBm.
obecnie stan sieci to mam - 65 dbm w hsdpa , w lte jest roznie od -65 do - 77 dbm. antena jest w kierunku na chelm i jest bardzo wysoko , tylko jak wiesz jest to antena rozwidlona i ma dwa widelka . trudno sie tu pisze , mogla bym napisac na email i podac do siebie jakis kontakt?
Nie musisz opisywać tego szmelcu, doskonale go znamy. Nieistotne gdzie ją zamontujesz, to dookólny złom o zerowym zysku na LTE1800. W 3G korzystasz z BTS-a UMTS900 Aero2 w Kamieniu to zasięg bez anteny powinien być nawet w domu.Jeśli możesz to zrób testy tego LTE z CP w pobliżu Chełma i zobacz jak poprawa zasięgu przełoży się na prędkości. Ile pobierasz danych w tym Power LTE? CP nakłada lejki w LTE na użytkowników którzy pobiorą już kilka GB ponad limit podstawowy. Ci, którzy pobiorą około 60-70GB mają ograniczenie do 0,5Mb/s. Zrób speedtesty na 3G i LTE.
nie przekraczam limity , mam 15gb w dzien i 50 w nocy , nic nie sciagam na komputer , wchodze tylko na strony , portale czaty i nie mam lejkow , mam stacjonarny komputer i nie mam jak przetestowac predkosci blizej nadajnika . a power lte to z tego co wiem zupelnie inna oferta . dziekuje zatem za poswiecony mi czas najwidoczniej jestem skazana na mozolny internet
Witam mam problemy z zasiegiem Lte u siebie w miejscowosci roscislawice 55-120. Chcialbym wzmocnic zasieg, jakie kroki nalezy przeprowadzic by poprawic jakosc ?
Jaki operator i jaki sprzęt? Jeśli CP to LTE zapewnia sieć LTE1800Mobylandu , najbliższy BTS w Obornikach, Piłsudskiego 23/29 lub Siemianicka. Trzeba sprawdzić czy działają, poza tym po drodze same lasy i na antenie Dual LTE1800MHz moga byc też problemy. Obawiam się , że masz zasięg LTE z sieci LTE800sferii i BTS-a Siemianicka lub Trzebnicka 103.
PLUS LTE MODEM HUAWEI E3272
RSSI: -79dBm
RSRP: -119dBm
internet mobilny (modem mobilny) bez dodatkowych routerów i anten.
max jaki zasięg udało mi się osiągnąć tutaj to -79dbm (2 kreski) więcej nigdzie nie przycelowałem.
W jaką antenę najlepiej zainwestować? Wiem, że bts w obornikach działa ale tak jak mówisz po drodze same lasy niestety
Ewentualnie brzeg dolny po lini prostej 8 km do nadajnika chyba mam
Żaden inny dostawca raczej nie zapewni mi lepszych osiągów ?
Jeśli chodzi Ci o zasięg LTE kiedy sie pojawil to mam go od jakiegoś roku, prędkości jakie tu osiągam to download 2,30 mb/s upload 0,30 mb/s ping skacze między 80 a 250
Z tego co wyczytałem to w obornikach/siemianicach jest lte 1800 mobyland
Jeśli zasięg LTE pojawił się pół roku temu to obstawiał bym LTE800Sferii z Siemianickiej. Zresztą poziom sygnału uzyskiwany wewnątrz domu przy takiej odległości i warunkach terenowych( lasy po drodze) o tym świadczy. Na LTE800Sferia korzysta z 5NHz w SISO i maksymalny, teoretyczny DL to 19Mb/s. Oczywiście antena na 800MHz poprawi parametry sygnału LTE ale trudno podać jak to się przełoży na uzyskiwane prędkości.
Zacznij od zrobienia testów LTE CP w Obornikach, w pobliżu BTS-a powinieneś się połączyć z LTE1800Mobylandu( BTS-y podałem wcześniej). To podstawa, kolejna sprawa to czy da się u ciebie skorzystać z LTE1800Mobylandu na antenie Dual LTE1800MHz. To 6-8 km ale kawał lasu po drodze. Można próbować ale bez gwarancji. Szkoda, że nie masz modemu E3372s-153 HiLink bo na nim można wymuszać pasma LTE za pomocą programu LTEWatchH. Jutro spytam na forum Plusa o te BTS-y z Grupy Solorza i o zasięg LTE u ciebie. Ogólnie potrzeba trochę dodatkowych informacji aby dobrać odpowiednią antenę. Ale gwarancji prędkości LTE w Plusie nikt ci nie da.