WiFi w ośrodku wypoczynkowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacek9
Początkujący użytkownik forum

WiFi w ośrodku wypoczynkowym

Post autor: jacek9 »

Witam,

Poszukuję opinii bardziej doświadczonych osób, czy konfiguracja, którą ustaliłem spełni swoje zadanie. Sieć ta jest tworzona dla gości ośrodku wypoczynkowego. Pokrycie WiFi zostało wymierzone i obecny plan pokryje dobrze cały budynek.
Obrazek

Zastanawiałem się nad bardziej wyspecjalizowanym sprzętem (np. Cisco), jednakże nigdy nie miałem z nim styczności i nie wiem czy warto i czy jest taka potrzeba. W każdym 1043NDv2 chcę podnieść maksymalną ilość połączeń (w Gargoyle, chyba 8k/16k), chcę także użyć QoS (limit prędkości). Maksymalna ilość użytkowników podana na planie jest raczej nierealna, ale podana jako możliwa (sezon, każdy siedzi w pokojach 2,5 urządzenia na jeden pokój), by mieć zapas.

Niestety najbardziej się obawiam głównego rutera ADSL. Wszystko na nim będzie spoczywać, a niestety nie potrafię znaleźć czegoś lepszego (patrzę na parametry RAM, CPU, które mają raczej duży wpływ na stabilność). Obecnie jest tam Comtrend VI-3223u. Problem jest także w tym, że chyba nie ma rutera ADSL2+/VDSL2, który obsługuje jakieś open firmware, stąd też mam wątpliwości związane z jego stabilnością przy większych połączeniach.

Wokół ośrodka nie ma innych sieci WiFi, stąd też brak dual-band. Jedno radio, jedna sprawdzona częstotliwość to wg mnie bezpieczne rozwiązanie. Tym bardziej, że często producenci dla 2.5GHz dają słabsze anteny w "dual-bandach", a nie każde urządzenie ją obsługuje.

Budżet: powiedzmy, że nieograniczony, ale w granicach rozsądku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: WiFi w ośrodku wypoczynkowym

Post autor: wojteks »

Zapomnij o połączeniach Repeater/wds, każdy AP musi być kablem do głównego routera podłączony, router musi być z dynamicznym dzieleniem pasma i logowaniem połączeń (MAC, IP, gdzie się łączy i o której).

QoS to nie limit prędkości, do tego potrzeba lepszego sprzętu, najlepiej dedykowanego serwera.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

jacek9, do twojego zastosowania najlepszym rozwiązaniem wydaje się UniFi od Ubiquiti Networks.
jacek9
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jacek9 »

UniFi rzeczywiście wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem. Tylko czy umożliwią mi one połączenie ich bezprzewodowo bez utraty na stabilności, czy nadal mówimy o kablu?
Ponadto, czy wystarczą 4 sztuki (tak jak na schemacie 1043ND)? Bo widziałem, że anteny raczej są słabsze.

http://allegro.pl/ubiquiti-unifi-uap-ac ... 89343.html
czy
http://allegro.pl/ubiquity-ubiq-unifi-u ... 43160.html

Sieć robię po znajomości dla kolegi, który powiedział, że mogę się czegoś douczyć, jednak myśląc o tym coraz bardziej mam większe wątpliwości czy dobrze, że się tego podjąłem, szczególnie jak myślę o prowadzeniu jakichkolwiek kabli. :facepalm:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jacek9 pisze:nadal mówimy o kablu?
Każde z tych urządzeń musi być kablem do głównego routera/switcha podłączone.
jacek9 pisze:czy wystarczą 4 sztuki
Może.
jacek9 pisze:po znajomości dla kolegi
Błąd.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze: Każde z tych urządzeń musi być kablem do głównego routera/switcha podłączone.
Względnie można zastosować PLC, ale jakiejś dobrej wydajności niema co się spodziewać. Z tego co widzę to niestety, ale rozwiązań PLC od Unbiquiti nie ma dla naszego rynku (inne gniazdka).
ODPOWIEDZ