Optymalizacja AP przy dużym obciążeniu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

Optymalizacja AP przy dużym obciążeniu

Post autor: Shocker »

Witam ponownie!

Z racji tego, że jest tutaj dużo fachowców, chciałbym prosić o małą poradę. Mianowicie w szkole mam następującą sieć (w uproszczeniu):
Serwer (na Debianie) -> w części sal LAN -> oraz podłączone przez LAN na korytarzu na każdym piętrze 3 Access Pointy (poziom 0, poziom 1, poziom 2).
Access Pointy to TP-LINK TL-WA901ND (V2 i 3), działające w standardzie 802.11n (20 Mhz) i ustawione odpowiednio kanały 1, 6, 13 - tak aby się nie nakładały. Aby zapewnić większą stabilność wgrane zostało oprogramowanie DD-WRT (dla V2) i OpenWRT (dla V3), dzięki temu nie trzeba było już co parę dni restartować AP. Wszystko by było ok, ale niestety wraz z nastaniem nowego roku szkolnego, zwiększyła się liczba uczniów w szkole, którzy posiadają smartfony z WiFi. W czasie "szczytu" do jednego biednego AP potrafi się podłączyć ponad 75 osób. Pomijając już to, że musiałem zmienić maskę podsieci (z /24 na /22) bo brakowało adresów w puli DHCP oraz to, że każdy uczeń teraz co przerwę musi siedzieć na tym przeklętym FB, to niestety polityka dyrekcji jest taka, że żadnych ograniczeń mam nie wprowadzać i każdy bez żadnych ograniczeń (oprócz filtra treści) ma prawdo korzystać z Internetu. Problem jest w tym, że większość sal lekcyjnych posiada PC/Notebooki z WiFi do obsługi e-dziennika i potrzebne jest stabilne połączenie (nie ma możliwości doprowadzenia kabli) zarówno dla pracowników jak i uczniów. Zaznaczam, że problemem nie jest zasięg, bo pokryta jest cała szkoła (co prawda w brzegowych lokalizacjach zasięg jest słaby, ale problemy z połączeniem mają tylko nieliczne stare netbooki). Problemem też nie jest zbyt duże obciążenie łącza, bo z tym jestem sobie w stanie poradzić za pomocą iptables. Problem jest zbyt duża liczba użytkowników... Domyślam się, że czym większa, tym mniejsza prędkość oraz zasięg. Przy tak dużej liczbie użytkowników niestety nawet OpenWRT/DD-WRT potrafi się zawiesić, a co najgorsze chipset Atherosa w tych TP-Linkach czasami sieje dziwnymi błędami w logach kernela (niektóre urządzenia nie potrafią od początku w ogóle się połączyć, a niektórych co chwile łączy/rozłącza i tak w kółko).

Zakładając, że obecny sprzęt ma zostać, czy jest możliwość optymalizacji WiFi w mojej sieci? Głośno myśląc, poniżej prezentuje (niekoniecznie sensowne) moje rozważania:
1. Dokupienie kolejnych AP chyba nie ma sensu (będą się nakładać kanały itp.)?
2. Da się ustawić jakieś priorytety (po znanych adresach MAC), czy coś w tym rodzaju?
3. Da się jakoś odizolować połączenia z telefonów na poziomie AP (głównie android...)?
4. Wprowadzenie funkcji Hotspota (użycie RADIUS) za wiele też chyba nie pomoże?
5. Wgranie jakiegoś firmware przez Was polecanego i odpowiednia konfiguracja?
6. Inne pomysły rozwiązania tej sytuacji? Może jest to takie proste a ja z racji nikłej wiedzy na to nie wpadłem? :)

Jeżeli jedyną opcją jest zmiana sprzętu - zrozumiem, ale góry dziękuję za jakąś poradę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Optymalizacja AP przy dużym obciążeniu

Post autor: wojteks »

Ad1. Zdecydowanie tak, kanałami się nie przejmuj i tak sieć się zatka.
Ad2. Da się ale lepiej przydzielić część pasma dla laptopów a resztę dla wszystkich pozostałych.\
Ad3. Nie warto się w to bawić
Ad4. Niby można ale wtedy dostęp będą mieli tylko ci co mają hasło/uwierzytenienie
Ad5. To ma wszystko załatwić serwer, AP są tylko od WiFi.
Ad6. Rozdzielić sieć na laptopy "wewnętrzne", może warto w nich wymienić karty WiFi na takie z 802.11a(n) i dedykowane im AP pracujące w 5GHz a dla reszty jak wcześniej pisałem zostawić tylko część pasma i zwiększyć ilość AP w 802.11g(n).

Ja bym zlikwidował sieć dla uczniów ale skoro musi być to mocno ograniczyć ją trzeba.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Niestety, ale czas na inwestycje...
Jak po kosztach to ja bym zwiększył ilość AP co najmniej dwukrotnie (75 osób na AP? zgroza!).
A najlepiej w ogóle sprawić sobie sprzęt lepszej klasy: 2x http://www.cyberbajt.pl/produkt/3896/ub ... adzen.html
Na tym Debianie wrzucasz kontroler i masz większe możliwości konfiguracyjne (np. 2 ap o nachodzącym na siebie sygnale i load balancing między nimi. Albo wydzielasz VLAN+SSID dla uczniów i VLAN+SSID dla nauczycieli i wrzucasz odpowiednie polityki.
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedzi. Tak myślałem, że z tym sprzętem co mam, nie ma sensu się męczyć... Niestety budżet szkolny to porażka i na dokupienie tego trzeciego AP (175 zł) musiałem czekać 3 miesiące, więc można się domyślać co w przypadku grubszej sprawy...
Na szczęście idzie nowy rok a wraz z nim nowy budżet więc jest cień szansy, to może inaczej:

1. Czy są w ogóle takie AP na naszym rynku w "rozsądnej" cenie, które udźwigną takie obciążenie na każde piętro, bez potrzeby dokładania kolejnych?

2. O tym sprzęcie Ubiquiti już wcześniej czytałem i dużo osób go poleca, ale głównie ze względu na możliwości konfiguracyjne. Czy ten sprzęt od Ubiquiti da radę w takiej samej ilość tj. 3 urządzenia (po 1 na piętro)? Nie wymagam aż takiej zaawansowanej konfiguracji (na chwilę obecną) - tj. rozdzielania sieci na VLAN oraz dzielenia pasma. Tak jak pisałem wcześniej - reguły iptables mam takie, że w szkole odblokowane jest tylko to co powinno być (m.in. http/ftp), reszta ma politykę DROP, dlatego też (na chwilę obecną) nie ma problemu z nadmiernym pobieraniem/niskimi prędkościami. W zasadzie większy ruch dzieciaki generują oglądając filmiki z FB/YouTube. Wszystko to monitoruję dzięki ntopng/squid+sarg, więc widzę. Chyba, że to ma duże znaczenie w samym AP - większa liczba użytkowników = większe prędkości = za bardzo obciążone urządzenie.

3. Zakup kart WiFi w standardzie 802.11a nawet by się sprawdził, problem w tym, że część nauczycieli ma swój własny sprzęt (w tym tablety), dlatego też do nich trzeba by było dokupić trochę kart... Poza tym na początku roku zostało kupionych 20 kart na PCI TL-WN851ND (na tyle ile pozwolił budżet) do komputerów stacjonarnych i z tym już muszę się męczyć.

4. Rozumiem, że pomimo wgrania np. OpenWRT/DD-WRT na te moje biedne AP, nie daje mi to żadnych "dodatkowych" możliwości w przypadku mojej sytuacji?

5. Gdybym jechał po kosztach i dokupił dwa kolejne, to nawet nie wiem w jakim miejscu miałbym je zamontować tak aby były najmniejsze zakłócenia, teraz wszystkie 3 są zamontowane mniej więcej na środku korytarza. Czy to, że wszystkie mają tą samą nazwę SSID (m.in. dla wygody nauczycieli przemieszczających się po piętrach ze sprzętem) wpływa na ich pracę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ad1. Nie ma takich.

Ad2. Nie.

Ad3. To troszkę zmienia postać rzeczy ale komputery stacjonarne powinny być na kablowej sieci a nie po WiFi.

Ad4. Tak.

Ad5. Minimum to 3 kolejne (2 na każde piętro chyba że któreś piętro nie jest obciążone), montaż w 1/4 od końca korytarzy, kanały tak żeby najbliższe sobie nie przeszkadzały (oczywiście kanał 20MHz). Co do SSID to lepiej wg mnie zrobić osobne a w Windows mieć kilka profili żeby wybierać z którym SSID ma się łączyć.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks, może jeszcze zmniejszyć moc radia w tych AP? Oczywiście jak będzie ich więcej. W OpenWRT/DD-WRT powinna być taka możliwość jeżeli sterownik karty w AP na to pozwala.
Inna opcja, która mi przyszła do głowy to zmienić AP z jedno radiowych na dwu radiowe i dać, albo obydwa 2.4 GHz w innych zakresach, albo 2.4 GHz + 5 GHz. Duża ilość komórek w końcu ma już dual band. Zawsze też możesz Shocker zrobić jakiś skrypt na serwerze jaki model urządzenia się łączy z siecią i będzie odpowiedź jaka karta tam jest. Względnie ankieta na stronie szkoły i komunikat na korytarzu.

Trochę takie ogólne pomysły, ale może coś się przyda.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:może jeszcze zmniejszyć moc radia w tych AP?
Raczej nie bo smartfony są tępe (mają słabe anteny WiFi).
ja.michal pisze:to zmienić AP z jedno radiowych na dwu radiowe
Słuszna uwaga ale za wiele takich urządzeń nie ma, ale można dać 2-3 urządzenia w każdym z miejsc gdzie jest już kabel ale do tego jest potrzebny switch lub specyficzna konfiguracja routera, najlepiej żeby to było zamknięte w szafce żeby nie dało się nic przełączyć/przestawić uczniom.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze: Raczej nie bo smartfony są tępe (mają słabe anteny WiFi).
To z jednej dobrze. Delikatne skręcenie może zmniejszyć liczbę tych najsłabszych klientów. Shocker może zrobić taki test nieoficjalnie.
wojteks pisze:do tego jest potrzebny switch lub specyficzna konfiguracja routera
Na serwerze nie można tego zrobić?

Szkoda, że na to wszystko mały budżet jest bo najprościej byłoby zrobić wszystko chyba na UniFi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:Na serwerze nie można tego zrobić?
Jak będą 3 AP to trzeba 3 kable od głównego switcha lub lokalny switch lub router z wyłączonym DHCP (AP z kilkoma portami LAN).
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To chyba Shocker tak ma to zrobione?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:To chyba Shocker tak ma to zrobione?
Raczej nie, mnie chodziło o sytuację gdyby w jednej puszcze chcieć dać 3 AP, wtedy trzeba 3 kable od głównego routera albo switch w puszce.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Shocker
Użytkownik forum

Dziękuję serdecznie za wszystkie pomysły. :)

Rozmawiałem z dyrekcją i po konsultacji ustaliliśmy, że jeżeli znajdą się pieniążki to od stycznia może uda się przejść na sprzęt Ubiquiti, jeżeli jednak nie, to dokupię kolejne 2 AP (na piętra, które są najbardziej obciążone). Wszystkie obecne AP tak jak pisałem są podpięte przez kabel, działają w standardowym trybie AP, nie mam żadnych udziwnień w stylu Bridge/Repeater. Jednak z powodu starej konstrukcji budynku w każdej z powyższych opcji będzie inny problem natury technicznej, o ile z prądem można sobie poradzić przez PoE, to konserwator nie ma odpowiedniego wiertła aby przebić się z kolejnymi kablami na korytarze (był już problem z obecnymi AP, trzeba było specjalne wiertło "pożyczać" po znajomości, które się podczas prac zniszczyło i szkoła musiała odkupić) oraz to, że dokumentacja budynku jest tak słaba, że nie wiadomo kiedy, a przewiercić można jakieś stare kable - no ale to już nie problem do żalenia się tutaj na forum... W związku z tym mam jeszcze kilka pytań:
wojteks pisze:Raczej nie, mnie chodziło o sytuację gdyby w jednej puszcze chcieć dać 3 AP
1. Wyżej kolega zasugerował postawienie obok siebie na jednym piętrze np. 2 AP - jeden obok drugiego (nie wiem czy dobrze to zrozumiałem)? Będzie to jakoś w miarę działało jak się ustawi przeciwległe kanały? Wtedy może przez obecne wywiercone dziury na korytarzach dałoby się bezboleśnie ze switcha pociągnąć kolejny kabel do nowego AP.
ja.michal pisze:zmienić AP z jedno radiowych na dwuradiowe i dać, albo obydwa 2.4 GHz w innych zakresach, albo 2.4 GHz + 5 GHz
2. To bym mógł teraz zrobić (tylko na 2,4 GHz), dopóki nie dokupię innego sprzętu - problem w tym, że nie za bardzo wiem jak to zrobić w przypadku OpenWRT/DD-WRT, warto spróbować? Jeżeli tak to gdzie tego szukać?

3. Czy do sprzętu Ubiquiti można dołączyć (lub współdziałać sensownie) posiadane przeze mnie obecnie AP - tzn. te z TP-Linka? Czy po przejściu na ten sprzęt, to co mam obecnie mogę schować do szafy?

4. Warto zmieniać oprogramowanie w Ubiquiti na np. OpenWRT? Chodzi mi głównie o stabilność połączenia. Pytam tych, którzy się tym sprzętem już troszkę bawili przy większym obciążeniu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ad 1) O ile (na 2,4GHz) odstęp miedzy kanalami jest większy niż 3 to AP mogą stać blisko siebie.
Ad 2) Ciężko znaleźć sprzęt z dwoma radiami 2,4GHz. W sumie brak ciekawych. Ovislink G.duo, ale to Cię nie interesuje za bardzo.
Ad 3) Oczywiście możesz podłączyć obok. Unifi to AP jak każdy inny. Jego zaleta to spore możliwości konfiguracyjne + centralna administracja. Jak dorzucisz pozostałe AP to będziesz miał po prostu do konfiguracji: każdy AP inny niż Unifi z osobna + wszystkie Unifi razem.
Ad 4) Zdecydowanie nie. Zysk żaden do normalnego użytku (a nawet strata - brak centralnego zarządzania), wrócić bywa ciężko.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Shocker pisze:2 AP - jeden obok drugiego (nie wiem czy dobrze to zrozumiałem)?
Tak.
Nie pomagam na PW!
liske1
Stały użytkownik forum

Post autor: liske1 »

Podpinam się pod temat, ponieważ mam podobną sytuację, jednak ja nie mam w ogóle budżetu na, a ta która stoi aktualnie to:
11x Edimax EW-7228APn (kanały się nie zlewają ponieważ są tak postawione że widać maksymalnie 2 sieci bezprzewodowe - bardzo grube ściany )
Jednak nie mam żadnego serwera i nie mam dostępu do reszty sieci (tylko te AP) co zauważyłem to wszystko działa na 192.168.16.xyz i teraz mam kilka pytań:
- czy mogę sieć DHCP zmienić na np.: 192.168.17.xyz . a IP routera zostawić na 192.168.16.abc , ponieważ powoduje mi to konflikt ze wszystkimi innymi urządzeniami w sieci i co najważniejsze bez zmiany reszty sieci ?
(tzn. czy uzyskam to jeżeli dam na AP zamiast maski 255.255.255.0 np. 255.255.0.0, czy muszę inne ustawienie zmienić ? )

================
Udało mi się to rozwiązać samemu testując na własnej domowej sieci domowej na chwile :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

liske1 pisze: czy mogę sieć DHCP zmienić na np.: 192.168.17.xyz . a IP routera zostawić na 192.168.16.abc , ponieważ powoduje mi to konflikt ze wszystkimi innymi urządzeniami w sieci i co najważniejsze bez zmiany reszty sieci ?
Ciężko zgadywać bez znajomości topologii sieci, ale najprawdopodobniej odpowiedź brzmi: nie.
liske1
Stały użytkownik forum

topologia wygląda następująco:
Obrazek

chociaż w jednym przypadku , chyba zdarza się że jest internet -> switche -> AP -> komputer, ale to tylko jeden przypadek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

liske1 pisze:topologia wygląda następująco:
Przecież z tego nic nie wynika, żeby cokolwiek powiedzieć należy znać dokładny schemat połączeń, wiedzieć czy po drodze są kolejne routery, zarządzalne switche itp.
Nie pomagam na PW!
liske1
Stały użytkownik forum

To może zrobię inaczej, że wezmę jednego AP skonfiguruję go i spróbuję podłączyć i sprawdzę czy działa, ponieważ nie wiem jak naprawdę to jest podłączone (nie ja tworzyłem sieć przewodową, ani nie mam dostępu do dokumentacji). Mimo to dziękuję za chęć pomocy.
ODPOWIEDZ