Zastanawiam się jaka jest różnica mocy sygnału iw transferach przy stosowaniu anten wewnętrznej a zewnętrznej panelowej o zysku np 15dBi w tej samej lokalizacji.
Mam ZTE MF28D i nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie anteny ma wewnątrz.
Na parapecie przed oknem w pokoju pokazuje mi -79dBm (LTE z Play). Czy po zastosowaniu anteny o zysku 15dBi moc wzrośnie? Jeśli tak to ile?
Router LTE anteny wewnetrzne vs zewnętrzne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Router LTE anteny wewnetrzne vs zewnętrzne
Jeśli antena ma faktycznie na paśmie LTE zysk 15dBi to moc wzrośnie. Zakładając, ze antena będzie w tym samym miejscu co router można sobie policzyć to w ten sposób:ferdekkiepski pisze:Czy po zastosowaniu anteny o zysku 15dBi moc wzrośnie? Jeśli tak to ile?
zysk anteny - tłumienie kabli - tłumienie złącz.
Tłumienie kabli dajmy 3dB, dwa złącza po około 1dB, więc mamy realny zysk o około 11dBm. Ale to tak czysto teoretycznie, zależy od złącz, rodzaju kabla i paru innych rzeczy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)