Jaki polecacie DOBRY antywirus?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaki polecacie DOBRY antywirus?
Kilka miesięcy temu miałem tu pewien problem i napisaliście mi, ze powinienem mieć dobry antywirus. Dawniej miałem Pandę Internet Security, a od roku mam Norton Internet Security, a licencja niebawem mi się kończy i myślę odnowić licencję na może inny antywirus, który mi polecicie? Co polecacie?
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jaki polecacie DOBRY antywirus?
Ogólnie każdy renomowany antywirus jest dobry, jeśli ci pasuje, to możesz przy nim zostać . Możesz jeszcze sprawdzić BitDefender Internet Security .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
Nod 32. Jest kilka stron by odnawiać licencję. Wart uwagi.
-
- Stały użytkownik forum
Kilka osób mi już mówiło o nod 32, więc chyba wart jest uwagi. Nie wiem, czy mógłbym kupić np. roczną licencję nod32 na allegro? Jest to opłacalne?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Kaspersky jest bardzo dobry Siedem lat go miałem i nic nie przepuścił a często zaglądam w bardzo niebezpieczne rejony internetu 

-
- Stały użytkownik forum
O to już dwie dobre propozycje: nod32 i Kaspersky. Napiszcie gdzie można kupić tanio licencję? Na allegro, polecacie?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Chwilowo mam AVG bo skończyły mi się darmowe licencje (z Plusa) ale wrócę do Kasperskego bo mam co do niego pewność Jeśli te z allegro są pewne i będą kompatybilne z KIS2013 PL lub KIS2014 PL to kupię tam a jeśli nie to kupię dwuletnią licencję u producenta Ewentualnie jeśli się da to przedłużę u nich licencję Ostatnia opcja była by najlepsza bo jest spory rabat
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja z kolei używam go i powiem Ci, że jest słaby. Podczas aktualizacji użycie CPU skacze do 100% i nic się nie daje zrobić. Co więcej czasem od tak sobie też jego proces zaczyna zużywać CPU na 100% i komputer staje.Kilka osób mi już mówiło o nod 32, więc chyba wart jest uwagi.
Ogólnie jak ktoś ma legalną 7-kę to może używać antywirusa od MS, lekki i nie zamula komputera.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie, może nie jest idealny ale wystarcza.YaHooo pisze: jak ktoś ma legalną 7-kę to może używać antywirusa od MS, lekki i nie zamula komputera.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Choć gdzieś czytałem, że sam M$ nie zaleca stosowania swojego produktu, ale ile w tym prawdy...wojteks pisze:Dokładnie, może nie jest idealny ale wystarcza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Od 4 lat korzystam z ESET Smart Security i jestem zadowolony
Nigdy nie miałem problemów z żadnymi trojanami, wirusami, itp.
a system chodzi stabilnie bez żadnych spowolnień![:]](./images/smilies/splash.gif)

Nigdy nie miałem problemów z żadnymi trojanami, wirusami, itp.
a system chodzi stabilnie bez żadnych spowolnień
![:]](./images/smilies/splash.gif)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jak się używa internetu z głową i nie wchodzi na podejrzane strony to raczej nie powinno się niczego załapać.wojteks pisze: Dokładnie, może nie jest idealny ale wystarcza.
To coś musi być na rzeczy jeśli to prawda.krystianb pisze:Choć gdzieś czytałem, że sam M$ nie zaleca stosowania swojego produktu, ale ile w tym prawdy...
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Używałem kilku, od darmowych (Avast, Avira) po płatne (G Data, Kaspersky), obecnie korzystam z AVG (płatny) i jestem zadowolony. Poza skutecznością jego dużą zaletą jest fakt, że nie obciąża zbytnio komputera. Można nawet samodzielnie określić szybkość skanowania poprzez wybranie odpowiedniego priorytetu, opcja bardzo przydatna w zależności od tego czy chcemy coś robić w międzyczasie (podczas skanowania) przy kompie (wtedy skan wszystkich dysków trwa dłużej) czy też możemy zostawić maszynę samopas (wtedy wykorzystywane są wszystkie zasoby komputera na poczet pełnego skanu dzięki czemu przebiega on zdecydowanie szybciej).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Throu a czym się dokładnie różni AVG free edition? Bo słyszałem, że też jest dobry.
Pozdrawiam YaHooo 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja akurat mam tą wersję i jak na razie wyłapuje śmieciYaHooo pisze:AVG free edition
Może płatna ma jakieś dodatkowe funkcje
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie mam pojęcia, dlatego pytam kolegi może wie dokładnieAndrzejz78 pisze: Może płatna ma jakieś dodatkowe funkcje

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Teoretycznie wygląda to tak: http://www.avg.pl/darmowy-antywirus . W praktyce z wersji free nie korzystałem, więc analizy porównawczej dokonać nie mogę. Od początku użytkowałem pełną wersję (najpierw na bazie promocji z któregoś czasopisma branżowego, było ok, więc wykupiłem na promocyjnych warunkach licencję). To co od razu rzuciło mi się w oczy w przypadku AVG w porównaniu do innych antywirusów to właśnie minimalne obciążenie komputera, naprawdę nie sposób odczuć jakiegokolwiek dyskomfortu.YaHooo pisze:Throu a czym się dokładnie różni AVG free edition? Bo słyszałem, że też jest dobry.
Przed AVG używałem pełnej wersji G Data (też z jakiegoś pisma) i skuteczność bardzo dobra, ale tak potrafił zamulić kompa, że człowiek dostawał szewskiej pasji... Irytował mnie przy tym częstym wywalaniem różnego rodzaju komunikatów wymagających potwierdzenia nawet najbardziej błahych czynności.
Po G Data przesiadłem się na pełną wersję Aviry, tutaj już było ciut lepiej, nie obciążała za bardzo kompa podczas zwykłego użytkowania, ale znowu pełny skan potrafił trwać wieki... a zbyt dużo danych na dysku nie mam, więc szybko z Avirą się pożegnałem.
AVG działa za to bardzo sprawnie, ani nie obciąża kompa, ani nie irytuje powiadomieniami, a co do skanowania - pozwala wybrać priorytet jak już wcześniej wspomniałem. Mam jakąś robotę przy kompie to ustawiam na niski lub średni i system się skanuje dłużej, ale za to mogę śmiało korzystać w międzyczasie z komputera. Jak roboty przy kompie nie mam i mogę go na te pół godziny zostawić to ustawiam priorytet wysoki (najbardziej szczegółowy, uwzględniający wszystkie rodzaje zagrożeń) i po tych kilkudziesięciu minutach mam gotowy gruntownie przeprowadzony skan całego komputera. Co do skuteczności - też jest całkiem ok, kilka razy złapało mi już różnego rodzaju ustrojstwa więc raczej pod tym względem działa dosyć dobrze. Ogólnie jestem zadowolony i w najbliższym czasie nie planuje żadnej zmiany.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
http://free.avg.com/pl-pl/free-antivirus-download głównie brak firewalla, który by się w xp przydał.YaHooo pisze:Throu a czym się dokładnie różni AVG free edition?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No i w AVG free zdaje się wyskakują reklamy w oknie programu.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nic takiego u mnie nie maJo_gurt pisze:No i w AVG free zdaje się wyskakują reklamy w oknie programu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To może kiedyś, używałem z 2-3 lata temu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Moim zdaniem jedyny warty uwagi z licencjonowanych płatnych to Kaspersky internet sec.. Avg wcale nie zjada tak mało ramu, kiedyś wszyscy zachwyceni byli " MKS-VIR " ale to czasy 386 i dosa.
Aktualnie nie zmienie Kasper-hausera;). Na alledrogo można roczną licencję wyrwać za 18zł. chętnym mogę dać namiar. od trzech lat nie miałem najmniejszych problemów.
Aktualnie nie zmienie Kasper-hausera;). Na alledrogo można roczną licencję wyrwać za 18zł. chętnym mogę dać namiar. od trzech lat nie miałem najmniejszych problemów.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
To poproszę na PW
Zawsze podstawową wersję awasta miałem. Niby XP będzie aktualizowany, ale się może już zacznę zabezpieczać w razie ,,W''.

Zawsze podstawową wersję awasta miałem. Niby XP będzie aktualizowany, ale się może już zacznę zabezpieczać w razie ,,W''.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie do podstawowej ochrony powinno starczyć.Throu pisze:Teoretycznie wygląda to tak: http://www.avg.pl/darmowy-antywirus . W praktyce z wersji free nie korzystałem, więc analizy porównawczej dokonać nie mogę.
To jest najważniejsze. Bo niestety też z doświadczenia wiem, że antywirusy potrafią przymulić mocno komputer, że nic się nie da zrobić.Throu pisze:Mam jakąś robotę przy kompie to ustawiam na niski lub średni i system się skanuje dłużej, ale za to mogę śmiało korzystać w międzyczasie z komputera.
Ale jak się ma router to w zasadzie już chyba nic więcej nie trzeba?krystianb pisze:głównie brak firewalla, który by się w xp przydał.
To może być problem, ale jakby dobrze pomyśleć to i to można zablokowaćJo_gurt pisze:No i w AVG free zdaje się wyskakują reklamy w oknie programu.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Jeśli chodzi o dobry, a nawet bardzo dobry antywirus to tylko NOD 32, wydaje mi się, że nie za bardzo obciąża komputer, a mam akurat pakiet i ochronę również na tableta i smarftona.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A słyszeliście o darmowych: Baidu Antivirus(jest do niego spolszczenie) i 360 Total Securiti (5 silników slanujących i niezauważalne obciążenie systemu). Sam oba testowałem i zostałem przy 360Total.
darekka