Problem z Option Globetrotter EDGE-predkosc
Moderator: Moderatorzy
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Problem z Option Globetrotter EDGE-predkosc
W imieniu znajomego: ma problem ze karta PCMCIA jak w temacie, uzywa tej karty z iplusem poprzez iplus managera w najnowszej wersji. Niestety teoretyczna przepustowosc jaka pokazuje wynosi 230 kbit/s, co znaczy jak wiadomo, iz korzysta z polowy predkosci EDGE. Mimo zmian ustawienia w urzadzeniu domyslnym w panelu polaczen sieciowych jak i w we wlasciwosciach modemu predkosci 460 kbit/s, modem stale wskazuje na 230 i niestety predkosc faktyczna wg pomiarow na dsl.cz wynosi do 80kB/s. Jak mozna realnie wprowadzic zmiany tak aby uzyskac pelna moc z EDGE?
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z Option Globetrotter EDGE-predkosc
Proponuję poczytać a później pisać : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Bardzo dziekuje za mozliwosc skorzystania z tego slownika terminow, tym niemniej mysle o jakiejs konkretniejszej pomocy. Dodam, ze zarowno ja i ta osoba korzystamy z tego samego BTS`a, poniewaz mieszkamy niedaleko od siebie. Ja uzywam nokii 6233 na kablu i osiagam transfery rzedu miedzy 90 a 135 kbit/s. Stad moje pytanie. Kolega w wawie majac ten sam sprzet mial osiagi rzedu 200 kB/s. Rozumiem ze to nie to samo co w mojej pipidowie, tym niemniej chcilabym pomoc tej osobie, gdyz ona jest zupelnym laikiem w sprawach komputerowych.
- Jaco
W jakiej sieci macie tego neta? Zapewne w iPlus. Jak z pobieraniem plików? Również tak wolno się pobierają? Prędkością w trayu bym się nie sugerował tylko zainstalował netmeter lub inny program do pomiaru prędkości http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19017#19017
Co to za modem PCMCIA?
Co to za modem PCMCIA?
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Oczywiscie iPlus. Ta osoba uzywa iplus managera, ja wole normalnie przez recznie ustawione polaczenie. Pomiary wykonuje zawsze strona www.dsl.cz. Ja na nokii mam juz jak pisalem ok 100 kbit/s, ta osoba uzywa Option Globetrottera EDGE zakuionego w salonie Plusa, jej srednia wg dsl.cz to ok. 60 kbit/s. Domyslam sie ze wina lezy po stronie moze modemu, moze oprogramowania. Wlasnie przegladam posty na forum ale generalnie chyba nie znajduje niczego co moglo by mi pomoc. Zastanawia mnie to, gdyz korzystam z internetu via gsm od paru lat, uzywalem zawsze fona na kablu albo bluetootha. Nigdy nie dzialalem na modemie PCMCIA. Moze jakas alternatywa z oprogramowaniem? Potrzebuje jakiegos punktu zaczepienia, stad moje pytanie do bardziej doswiadoczonych uzytkownikow.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Czytając Twoje posty mam wrażenie że Ty jesteś początkujący w dziedzinie internetu komórkowego.tgapl pisze:chcilabym pomoc tej osobie, gdyz ona jest zupelnym laikiem w sprawach komputerowych.
Po pierwsze max EDGE wynosi 236,8 kb/s -> 29,6 KB/s.
Po drugie, prędkość portu nie ma nic do osiąganych prędkości.
Skąd wiesz że kolega ma EDGE i korzystacie z tego samego nadajnika?
Co do testu łącza to daj sobie spokój z ich pomiarami, są mało wiarygodne, w Hyde-Park mamy taki przypadek.
Poczytaj:
>KLIK<
>KLIK<
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Moze i jestem pocztakujacy, ale wynika to z faktu, ze nigdy nie mialem problemow z karta PCMCIA poniewaz uzywam tylko fona na kablu. Zaczynalem w 2003 od idei i n6310i, pozniej byla n6020 i iplus a teraz n6233. W olsztynie mam transfery rzedu 16 kB/s, czesto wchodze na ok 20 kB/s. Jak jezdze do WAWY to lapie srednio ponad 300 kbit/s, wiec ja jestem zadowolony i nie narzekam.
Kolega karte Option Globetrotter EDGE, wykonane na dsl.cz pomiar wykazal 83 kbit/s, wiec to jest chyba EDGE, nieprawdaz? Poza tym mieszkamy w odleglosci 100 metrow od siebie, w okolicy jest tylko 1 BTS PLusa, ktorego widac zza okna.
Rozumiem ze mam wykonac pomiar tymi programami, albo na tych stronach, oki, sprawdze, dziekuje.
Kolega karte Option Globetrotter EDGE, wykonane na dsl.cz pomiar wykazal 83 kbit/s, wiec to jest chyba EDGE, nieprawdaz? Poza tym mieszkamy w odleglosci 100 metrow od siebie, w okolicy jest tylko 1 BTS PLusa, ktorego widac zza okna.
Rozumiem ze mam wykonac pomiar tymi programami, albo na tych stronach, oki, sprawdze, dziekuje.
- Jaco
A czy kolega używa jakiejś anteny zewnętrznej? W jakiej odległości jest ten BTS od was. Telefon lepiej wyłapuje zasięg niż modem.Tyle że modem ma stabilniejsze połączenie.tgapl pisze:Kolega karte Option Globetrotter EDGE, wykonane na dsl.cz pomiar wykazal 83 kbit/s, wiec to jest chyba EDGE, nieprawdaz? Poza tym mieszkamy w odleglosci 100 metrow od siebie, w okolicy jest tylko 1 BTS PLusa, ktorego widac zza okna.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Uzywa tylko anteny wbudowanej w modemie, BTS w linii prostej jest w odleglosci ok. 500 m, moze do 700 m. W przyblizeniu. Z tego co mi mowil to zdarzalo mu sie, ze modem zrywal polaczenie, nie chcial logowac sie do sieci itp. Pomyslalem, ze to wina iplus managera, ale jak zobaczylem pomiary to sie zdziwilem. U mnie wszystko smiga jak nalezy, u niego idzie jak krew z nosa, obaj uzywamy FF jako przegladarki www. Poczytalem tutaj na forum o roznych opcjach optymalizacji, w szczegolnosci za pomoca programu, ale mam wrazenie jakby cos blokowalo polaczenie, nie pozwalajac osignac wiekszych transferow. Obaj uzywamy laptopow, ja della, on HP. Faktem jest ze on ma WIN XP HOME, ja PROF. Moze cos w ustawieniach systemowych. Nie wiem.A czy kolega używa jakiejś anteny zewnętrznej? W jakiej odległości jest ten BTS od was. Telefon lepiej wyłapuje zasięg niż modem.Tyle że modem ma stabilniejsze połączenie.
--
Poprawa cytowania, BliSki
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Przede wszystkim dobrze jest zrezygnować z managera iPlusa. W części odpowiedzialny jest za spowalnianie łącza. Poza tym antena GT nie należy do rewelacyjnych a podobno (opinia znajomego) po długim używaniu (obluzowanie) spada jej efektywność. No i ewentualnie można sprawdzić system pod względem złośliwego oprogramowania. Niekiedy nie blokuje całkowicie łącza a jedynie je spowalnia. Zresztą system okienek raz na rok (zalecane co pół) można definitywnie odświeżyć bez względu na różnego rodzaju ulepszacze systemowe... Po zainstalowaniu systemu i całości oprogramowania wystarczy zrobić obraz partycji systemowej (np Norton ghost) a później po 20 min mamy wszystko świeżutkie...
- Jaco
A czy sprawdzaliście z jego sprzętem u Ciebie. Może modem się uszkodził lub jak zasugerował kolega mar_kow antena modemowa odmówiła już posłuszeństwa. Warto było by wziąć tego lapka pod pachę i spróbować się połączyć w innym miejscu.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Postaram się wykonac taki test dzis popoludniu. Zrobie na swoim lapku bez iplus managera. Zobacze. Dziekuje za te podpowiedzi.
POST 2
Przeprowadzilem pewna operacje i o to jej wyniki: wlozylem globetrottera do mojego poczciwego della, zainstalowalem GTMM (dzieki @bobowi)
dokonalem ustawien i odpalilem sprzeta. Test wykonalem na numionie. Jego wynik: DL: 181 kbit/s, UL: ok. 90 kbit/s.
Z powyzszego wynika, iz nalezy zrezygnowac z iplus managera. Tak doradze koledze.
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie zyczliwe komenatrze i uwagi.
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco
POST 2
Przeprowadzilem pewna operacje i o to jej wyniki: wlozylem globetrottera do mojego poczciwego della, zainstalowalem GTMM (dzieki @bobowi)

Z powyzszego wynika, iz nalezy zrezygnowac z iplus managera. Tak doradze koledze.
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie zyczliwe komenatrze i uwagi.
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

-
- Mistrz bezprzewodowy
No nie wiem, czy to jest taka prosta przyczyna. To tylko dowodzi, że jego modem jest sprawny, a sieć w miejscu gdzie to testowałeś bardzo dobrze działa.tgapl pisze: Z powyzszego wynika, iz nalezy zrezygnowac z iplus managera. Tak doradze koledze.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
To prawda, w tych samych warunkach na jego laptopie osiagi sa znacznie mniejsze. Ale jak juz napisalem on uzywa iplus managera, ja skorzystalem z GTMM.
Mozliwe ze wina lezy rowniez w WIN-ie. Ale tego nie sprawdzalem. Za duzo roboty
Mozliwe ze wina lezy rowniez w WIN-ie. Ale tego nie sprawdzalem. Za duzo roboty