TP-LINK TL-WA7210N
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-LINK TL-WA7210N
Witam,
Od niedawna zastępuję w szkole nauczyciela informatyki. Niestety sieci nie są moim "konikiem", dlatego proszę o pomoc.
Do rzeczy:
W szkole mamy zainstalowane 2 access pointy (jeden wewnątrz szkoły, drugi na zewnątrz). Prędkość internetu to 10 mb. Problem polega na tym, że kiedy w klasie z internetu korzysta np. 15 uczniów jednocześnie często bywa tak, że jednym działa internet, a drugim nie. Przez to często przełączamy się między jednym punktem dostępu a drugim, ale jest to niewątpliwe utrudnienie. Poza tym, internet często się rozłącza.
Cóż mogę zaradzić? Myślałem sobie skromnie, że problem leży w dystrybucji łącza. Prawdopodobnie należałoby ustawić jakieś limity, żeby łącze było równo rozdysponowywane między komputerami? Czy jestem na dobrym szlaku?
Jeśli tak to jak to zrobić? (do strony konfiguracyjnej routera wiem jak się dostać)
P.S.
Czy urządzenia TP-LINK mogą zawieszać się kiedy podłączy się do nich zbyt duża liczba urządzeń?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Od niedawna zastępuję w szkole nauczyciela informatyki. Niestety sieci nie są moim "konikiem", dlatego proszę o pomoc.
Do rzeczy:
W szkole mamy zainstalowane 2 access pointy (jeden wewnątrz szkoły, drugi na zewnątrz). Prędkość internetu to 10 mb. Problem polega na tym, że kiedy w klasie z internetu korzysta np. 15 uczniów jednocześnie często bywa tak, że jednym działa internet, a drugim nie. Przez to często przełączamy się między jednym punktem dostępu a drugim, ale jest to niewątpliwe utrudnienie. Poza tym, internet często się rozłącza.
Cóż mogę zaradzić? Myślałem sobie skromnie, że problem leży w dystrybucji łącza. Prawdopodobnie należałoby ustawić jakieś limity, żeby łącze było równo rozdysponowywane między komputerami? Czy jestem na dobrym szlaku?
Jeśli tak to jak to zrobić? (do strony konfiguracyjnej routera wiem jak się dostać)
P.S.
Czy urządzenia TP-LINK mogą zawieszać się kiedy podłączy się do nich zbyt duża liczba urządzeń?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TP-LINK TL-WA7210N
Wypadałoby przynajmniej jednostki prawidłowo nazywać, jeżeli tacy są obecni nauczyciele to co mówić o uczniachTomTheEducator pisze:Prędkość internetu to 10 mb

Mniej więcej. Należy zwiększyć ilość AP, wprowadzić zarządzanie pasmem (do tego potrzeba dedykowany router lub serwer).TomTheEducator pisze:Czy jestem na dobrym szlaku?
Kupić serwer lub wydajny router z zarządzaniem pasmem.TomTheEducator pisze:Jeśli tak to jak to zrobić?
Tak, to nie są profesjonalne AP tylko jeden z najtańszych sprzętów na rynku.TomTheEducator pisze:Czy urządzenia TP-LINK mogą zawieszać się kiedy podłączy się do nich zbyt duża liczba urządzeń?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy to aby nie jest lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony po wifi?TomTheEducator pisze:Problem polega na tym, że kiedy w klasie z internetu korzysta np. 15 uczniów jednocześnie często bywa tak, że jednym działa internet, a drugim nie. Przez to często przełączamy się między jednym punktem dostępu a drugim, ale jest to niewątpliwe utrudnienie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie przeszkodziło to jednak panu zrozumieć o co mi chodzi. Dziękuję również za trafną ocenę mojego nauczania opartą o forumowy post.wojteks pisze:Wypadałoby przynajmniej jednostki prawidłowo nazywać, jeżeli tacy są obecni nauczyciele to co mówić o uczniach![]()
Wprowadzanie kolejnych AP, stawianie serwerów niestety odpada. W każdym razie dziękuję za pomoc.
Tak, jest to lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony pod wifi.krystianb pisze:Czy to aby nie jest lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony po wifi?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-12-05, 16:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-12-05, 16:22 przez TomTheEducator, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciężko poradzić coś sensownego, jeśli podstawowe założenia są błędne.TomTheEducator pisze:Tak, jest to lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony pod wifi.
Może chociaż kupić switcha i paczkę kabla? Dzieciaki by się nauczyły zaciskać RJtki i do czegoś by się to przydało.
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj posty na forach i nie dziw się mojej negatywnej opinii. Czy zauważasz subtelną różnicę między mb, MB, Mb?TomTheEducator pisze:za trafną ocenę mojego nauczania opartą o forumowy post.
Skoro piszesz o prędkości to mb nic nie znaczy a MB czy Mb nie mają już wielkiego znaczenia dla zrozumienia pytania.TomTheEducator pisze:zrozumieć o co mi chodzi
No to to nie ma prawa działać poprawnie, nie napisałeś jakie to AP czy routery.TomTheEducator pisze:Wprowadzanie kolejnych AP, stawianie serwerów niestety odpada
Nie pomagam na PW!