TP-LINK TL-WA7210N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TomTheEducator
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK TL-WA7210N

Post autor: TomTheEducator »

Witam,

Od niedawna zastępuję w szkole nauczyciela informatyki. Niestety sieci nie są moim "konikiem", dlatego proszę o pomoc.

Do rzeczy:

W szkole mamy zainstalowane 2 access pointy (jeden wewnątrz szkoły, drugi na zewnątrz). Prędkość internetu to 10 mb. Problem polega na tym, że kiedy w klasie z internetu korzysta np. 15 uczniów jednocześnie często bywa tak, że jednym działa internet, a drugim nie. Przez to często przełączamy się między jednym punktem dostępu a drugim, ale jest to niewątpliwe utrudnienie. Poza tym, internet często się rozłącza.

Cóż mogę zaradzić? Myślałem sobie skromnie, że problem leży w dystrybucji łącza. Prawdopodobnie należałoby ustawić jakieś limity, żeby łącze było równo rozdysponowywane między komputerami? Czy jestem na dobrym szlaku?

Jeśli tak to jak to zrobić? (do strony konfiguracyjnej routera wiem jak się dostać)

P.S.
Czy urządzenia TP-LINK mogą zawieszać się kiedy podłączy się do nich zbyt duża liczba urządzeń?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: TP-LINK TL-WA7210N

Post autor: wojteks »

TomTheEducator pisze:Prędkość internetu to 10 mb
Wypadałoby przynajmniej jednostki prawidłowo nazywać, jeżeli tacy są obecni nauczyciele to co mówić o uczniach :dobani:
TomTheEducator pisze:Czy jestem na dobrym szlaku?
Mniej więcej. Należy zwiększyć ilość AP, wprowadzić zarządzanie pasmem (do tego potrzeba dedykowany router lub serwer).
TomTheEducator pisze:Jeśli tak to jak to zrobić?
Kupić serwer lub wydajny router z zarządzaniem pasmem.
TomTheEducator pisze:Czy urządzenia TP-LINK mogą zawieszać się kiedy podłączy się do nich zbyt duża liczba urządzeń?
Tak, to nie są profesjonalne AP tylko jeden z najtańszych sprzętów na rynku.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

TomTheEducator pisze:Problem polega na tym, że kiedy w klasie z internetu korzysta np. 15 uczniów jednocześnie często bywa tak, że jednym działa internet, a drugim nie. Przez to często przełączamy się między jednym punktem dostępu a drugim, ale jest to niewątpliwe utrudnienie.
Czy to aby nie jest lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony po wifi?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
TomTheEducator
Początkujący użytkownik forum

Post autor: TomTheEducator »

wojteks pisze:Wypadałoby przynajmniej jednostki prawidłowo nazywać, jeżeli tacy są obecni nauczyciele to co mówić o uczniach :dobani:
Nie przeszkodziło to jednak panu zrozumieć o co mi chodzi. Dziękuję również za trafną ocenę mojego nauczania opartą o forumowy post.

Wprowadzanie kolejnych AP, stawianie serwerów niestety odpada. W każdym razie dziękuję za pomoc.
krystianb pisze:Czy to aby nie jest lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony po wifi?
Tak, jest to lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony pod wifi.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-12-05, 16:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-12-05, 16:22 przez TomTheEducator, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

TomTheEducator pisze:Tak, jest to lekcja informatyki i szkolny sprzęt podłączony pod wifi.
Ciężko poradzić coś sensownego, jeśli podstawowe założenia są błędne.
Może chociaż kupić switcha i paczkę kabla? Dzieciaki by się nauczyły zaciskać RJtki i do czegoś by się to przydało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

TomTheEducator pisze:za trafną ocenę mojego nauczania opartą o forumowy post.
Poczytaj posty na forach i nie dziw się mojej negatywnej opinii. Czy zauważasz subtelną różnicę między mb, MB, Mb?
TomTheEducator pisze:zrozumieć o co mi chodzi
Skoro piszesz o prędkości to mb nic nie znaczy a MB czy Mb nie mają już wielkiego znaczenia dla zrozumienia pytania.
TomTheEducator pisze:Wprowadzanie kolejnych AP, stawianie serwerów niestety odpada
No to to nie ma prawa działać poprawnie, nie napisałeś jakie to AP czy routery.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ