wifi+kafejka+Vista nie działa połączenie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ikonka
Użytkownik forum

wifi+kafejka+Vista nie działa połączenie

Post autor: ikonka »

witam serdecznie. już niejednokrotnie tutaj znalazłam rozwiązanie różnych problemów, tak więc mam nadzieję, że znowu mi pomożecie, otóż mam wokół siebie dostępne niezabezpieczone sieci bezprzewodowe, alb specjalnie idę do caffe internet, gdzie jst wifi i nie wiem co jest grane, ale na laptopie, na którym mam windows vista net nie działa. komputer wykrywa dostępną sieć, łączy się z nią, po czym widzę tylko połączenie lokalne, ale nie mogę połączyć się z internetem. oczywiście nic nie działa,ale komputerki koło zegara migaja na niebiesko.. gdzie jest problem???wszyscy wkoło śmigają po necie a ja tracę czas na rozwiązanie problemu..bezskutecznie :(((
poza tym ja mam wysokie parametry kompa a system działa jak staruszek :( czy to wina konfiguracji? visty??
załamka

Przenoszę do internet radiowy i poprawiłem tytuł wątku aby był bardziej mówiący o problemie Jaco
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: wifi+kafejka+Vista nie działa połączenie

Post autor: Jaco »

Może zapora blokuje ci dostęp do neta?
poza tym ja mam wysokie parametry kompa a system działa jak staruszek
Na Vistę potrzeba przynajmniej 1 GB ramu ale jak jest więcej tym lepiej.

Może również okazać się że złapałaś jakiegoś vira i robi swoje.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: wifi

Post autor: zDaleKi »

ikonka pisze:otóż mam wokół siebie dostępne niezabezpieczone sieci bezprzewodowe
Czy to są sieci ogólnodostępne?
ikonka pisze:komputer wykrywa dostępną sieć, łączy się z nią, po czym widzę tylko połączenie lokalne, ale nie mogę połączyć się z internetem.
Może zwyczajnie te sieci mają zabezpieczenie po MAC-adresach?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ikonka
Użytkownik forum

sieci są ogólno dostepne, np w kafejce gdzie jest wifi , obok ludziki sobie śmigają po necie , a ja się męczę. nie ma tam zadnych zabezpieczeń. niie wiem gdzie twki problem.
mam toshibe a200-1 fj,swieży... 2 giga ramu, core 2 duo i kosmos..a
jeszzce jedno pytanie przy okazji.. ale to nie jest najważniejsze..
w manager urządzeń gdzie klikam procesory pokazuje mi jeden procesor 7100, predkość 1,8Ghz , a drugi 7700. predkość 2,4 Ghz.. czy tak powinno być?
dzieuję serdecznie za pomoc
zDaleKi

ikonka pisze:sieci są ogólno dostepne, np w kafejce gdzie jest wifi , obok ludziki sobie śmigają po necie , a ja się męczę
No tak, ale w tej kafejce nie płaci się za dostęp?
Może oni wykupili jakiś dostęp? I wpisano ich adresy MAC na listę pozwolonych adresów? Bo przyznam, że mam za mało danych aby zgadywać dlaczego Twojego komputera tam nie wpuszcza.

1) Jedna rada jaką mam, to udać się z kompem do innego Hot-Spota (zobacz w naszym FAQ - tam są linki do spisu Hot-Spotów. Znajdź jakiś najbliżej siebie i sprawdź czy Twój notebook z nim działa. Jeżeli tam też nie działa, to może karta sieciowa nie jest poprawnie zainstalowana.
2) Spróbuj też jak to sugerował Jaco wyłączyć FireWalla.
3) zapytaj obsługę kafejki jak to jest, przecież oni powinni pomóc, bo to chyba ich sieć?
ikonka pisze:jeszzce jedno pytanie przy okazji.. ale to nie jest najważniejsze..
w manager urządzeń gdzie klikam procesory pokazuje mi jeden procesor 7100, predkość 1,8Ghz , a drugi 7700. predkość 2,4 Ghz.. czy tak powinno być?
Co do tego pytania, to polecę to miejsce, tam zajmują się notebookami i zapewne ktoś poradzi >KLIK<
Ja sie nie spotkałem z czymś takim.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ikonka
Użytkownik forum

no tak firewalla wylaczone, wifi jest po prostu darmowe, bo to jest w knajpce, wiesz kupujesz kawei i siedzisz w necie, siec jest ogolnodostepna, i nic si enie wpisuje , pytalam tych obok, sytuacja powtarza sie w innych miejscach takze :(
nici :(
zDaleKi

Czyli pozostaje konfiguracja komputera/karty sieciowej. Spróbuj ściągnąć najnowsze drivery do karty i je zainstalować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...A może po prostu trzeba doinstalować panel administracyjny do karty WiFi. Jeżeli to karta (laptop) oparta na chipsecie Intela (a najprawdopodobniej tak jest) domyślnie podczas instalacji sterowników do WiFi nie instaluje się ten panel. Mialem tak u siebie - ręczne doinstalowanie rozwiązało sprawę. Przy okazji można pobrać ze strony Intela ( http://support.intel.com/ ) najnowsze stery. Umożliwiło to między innymi połączenie dwóch kart Ad-Hoc ( http://www.warchalking.pl/a-33/%20Ad-Ho ... %2040k%20- )
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Tyle tylko, że w przypadku Visty nie ma starego znanego z XP programu do zarządzania sieciami WiFi. Tu wszystkim zarządza system a oprogramowanie, o którym wspomina @mar_kow można doinstalować jednak są tam dostępne tylko funkcje diagnostyczne. Sam korzystam z Visty i karty 2200BG więc wiem coś o tym :D Wiem też, że w przypadku innych modeli kart Intela (ze standardem a/b/g) jest podobnie bo ostatnio instalowałem Vistę koledze na takiej właśnie karcie
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Czyli nie ma jak stary XP... Jakoś nie trawię tej Visty, choć na pewno jesteśmy na nią skazani i wcześniej czy później trzeba wiziąć ją za bary... :lol: :lol:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Dyskusja nt. Visty to już raczej na inny wątek. Ja sie przekonałem do Visty i jestem z niej zadowolony. To tak kończąc OT.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ