Wybór operatora internetowego

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
P4TRYK
Użytkownik forum

Wybór operatora internetowego

Post autor: P4TRYK »

Witam,

kończy mi się umową na internet 3G z t-mobile.

Moj obecny sprzęt opierał się na modemie TP-LINK MR3220 oraz do tego Antena HSPA+/UMTS/HSDPA 17dBi, modem e3131

Chciałbym wziąć nową ofertę.

Zależy mi na internecie LTE, bez limitu danych. Najlepsza ofertę obecnie przedstawia Play, za 49,99 zł miesięcznie bez limitu danych.

Dziewczyna ma komórkę na Play i nie raz złapie jej LTE.

Moja lokalizacja to Dulkowa 8, Gdańsk

Chciałbym się doradzić jakiego najlepiej wziać operatora, oraz jaki dobrać do tego sprzęt, ponieważ obecnie największe problemu to mam z limitami , oraz przydałaby się jednak większa prędkość, chciałbym pograć w jakąs grę onlinę przez ps4, czy komputer.

Oczywiście sprzęt jestem gotów cały wymienić, bo obecnie i tak płace około 50-60 zł miesięcznie za dokupowanie pakietów (a mam pakiet nocny + 35gb transferu miesięcznie)

Obecnie tak to wygląda :
Obrazek

Mamy dwie komórki w LTE, ja mam w Orange, dziewczyna w Play.

Komórką będąc w pokoju, pisząc tego posta, mając operatora Orange mam Pobiersyanie 3,22 Mbps i wysyłanie 1,48 mbps, ping 73ms, ikonka H, zasięg na 3/5 kreski.

Dziewczyna będąc w pokoju, tak to wygląda, operator Play (komórka)
Obrazek

[ Dodano: 2014-10-07, 10:17 ]
Czy ten play bez limitu jest oby na pewno cały okres umowy bez limitu, bo znalazłem w dokumentach taki zapis :

Limit transmisji danych w ramach Abonamentu 30 GB
Usługa „Internet bez limitu na zawsze” w ramach Abonamentu przez cały okres Umowy

2. Gdy Abonent przekroczy limit transmisji danych w jednym Okresie Rozliczeniowym, Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwają-
cego do końca danego Okresu Rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych. W takim przypadku Abonent będzie miał
możliwość pobierania i wysyłania danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych,
jednakże nie większą niż 16 kb/s (górna granica prędkości).

I czy ktoś pomoże wybrać jednak najlepszego operatora? Jest jeszcze orange, ale oni max chyba 100gb miesięcznie (limit), ale pokazuje, że jestem w zasięgu LTE, natomiast w play troszkę mi brakuje (odległość do bts playa to 5,5 km), ale czy na antenie,routerze bym nie wyciągnął sensownej prędkości?

[ Dodano: 2014-10-07, 18:06 ]
Ktoś, coś może zaproponować?

Zależy mi troszkę na czasie, nie będę ukrywał, myślę, że wszystkie potrzebne informację w poście podałem, a nie chcę wziąć zamówić internetu, sprzętu do niego w ciemno.
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Wybór operatora internetowego

Post autor: elcidx »

Te osiągi od dziewczyny to nie jest lte. Z mapy Play wynika że u Ciebie raczej nie będzie lte.

W mieście z takiej odległości nie złapiesz lte raczej.
Lepiej poszukaj czy możesz sobie z kabla jakiś internet podłączyć albo zwykłą radiówkę, lepiej na tym wyjdziesz niż na lte.
Tu jest podpis.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Na początek to tylko umowa bez sprzętu(lepsze warunki), bo modem np.E3272(nieistotne czy HiLinjk czy normalny) lub zalecam E3372 to koszt 199zł(około). Oczywiście zalecam tylko z polskiej dystrybucji(ze wschodu różnie bywa, a i gwarancja to fikcja). Jeśli do tego chcesz router to np.TP-Link MR3420v2 130zł. Faktycznie LTE Play wg.mapy zasięgu nie dociera do Twojej lokalizacji ale w nowych planach taryfowych brak limitu jest we wszystkich technologiach(może LTE jednak docierać będzie albo antena pomoże).
darekka
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Po pierwsze i najistotniejsze to chciałem Cię tylko uświadomić, że nie ma i nie będzie czegoś takiego jak internet LTE bez limitu danych Z PEŁNĄ PRĘDKOŚCIĄ w abonamencie Play mogą przyciąć wg regulaminu do 2Mb/s po 100GB pobranych i wysłanych danych a w Plusie nawet po 50GB. Z tego co patrzę to z internetem LTE w Playu oraz Plusie może być u Ciebie i tak p[roblem, sam poczekałbym do końca umowy z T-Mobile, wypowiedziałbym umowę i wtedy starał się wynegocjować jak największy pakiet danych, o ile nie chcesz bądź nie możesz mieć internetu kablowego bądź radiowego u sprawdzonego dostawcy.
P4TRYK
Użytkownik forum

Rozumiem, ale czy nadajnik, na ul. Pieszy 1, oddalony o 5,5 km to nie jest LTE?

Obrazek

Anteną bym nie złapał sygnału dobrego?

Umowa jak najbardziej byłaby bez sprzętu.

I czemu modem taki, np w innym dziale, w wątkach czytałem, że ludzie polecali B-593s-22, czym one się różnią, czy podana wyżej konfiguracja będzie wystarczająca?

Zależy mi na silnym sygnale wifi w domu jednorodzinnym, by móc mieć laptopy 2, xboxa i telefony.
Awatar użytkownika
elcidx

Jak silny sygnał wifi to na pewno nie B-593s-22, trzeba mierzyć w jakis zestaw E3272 + TpLink 1043NDv2 czy podobny.

Moim zdaniem zasięg jest bardzo wątpliwy.
Tu jest podpis.
P4TRYK
Użytkownik forum

To może wtedy jakiś inny operator?

Niestety, ale u mnie nie ma możliwości podłączenia neostrady/radiówki, nic z tych rzeczy, zostaje mi tylko internet mobilny, dlatego nad tym wszystkim tak ubolewam.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Jak wystarcza ci prędkość 7 Mb/s które jak widzę osiągasz w Play 3G to bierz. W play na abonament no limit działa też w 3G, w praktyce w najgorszym przypadku wyjdzie ci 130GB dziennego limitu i no limit od 0.00 do 9.00 rano, a więc możesz pobrać setki GB danych. Nawet gdy przekroczysz dzienny zawsze masz te 2 Mb/s ale nie wiem co trzeba ściągać żeby to przekroczyć ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Wg mapy Play nie masz zasięgu LTE, ale można zawsze wytestować: proponuje zamówić choćby nawet darmowy starter PLAY Online, oraz podpisać umowę na Power LTE na próbe z routerem Huawei B593(nie wiem czy jest opcja na próbe ale zawsze można zlożyc zamowienie przez internet), do tego dokup sobie antenę LTE w sklepie internetowym, która również w trakcie 10dni możesz bezpłatnie bez podania przyczyny zwrócić. Ja bym jednak mimo wszystko i tak starał się wpierw po wcześniejszym wypowiedzeniu umowy negocjować z T-Mobile tym bardziej że z mapy wynika że maja w tym rejonie świetne pokrycie LTE.
P4TRYK
Użytkownik forum

Jeżeli zdecydował bym się jednak na T-mobile, czyli tutaj gdzie teraz mam, to jestem w zasięgu LTE?

Na stronce pokazuje, że jestem w zasięgu, ale interesuje mnie która antena według mapki dostarcza mi LTE?

Mają ofertę internetu z pakietem 70-80-90 gb bez urządzenia, oraz 70gb z urządzeniem Huawei B593 lub Huawei B683.

Zależałoby mi by w końcu pograć w jakieś gry online typu Diablo III, CS GO, COD, więc boje się, zę mimo wszystko transferu może nie starczyć.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

P4TRYK pisze:Mają ofertę internetu z pakietem 70-80-90 gb bez urządzenia, oraz 70gb z urządzeniem Huawei B593 lub Huawei B683.

Zależałoby mi by w końcu pograć w jakieś gry online typu Diablo III, CS GO, COD, więc boje się, zę mimo wszystko transferu może nie starczyć.
Wszystkie stacje bazowe LTE ORANGE to także T-Mobile(jeśli chodzi o LTE obie firmy współkorzystają z częstotliwości T-Mobile), a co do transferu to trudno powiedzieć ile takie gry online mogą zabierać transferu.O ping to raczej byłbym spokojny, powinien wystarczyć spokojnie.W sumie jedyne co przychodzi mi do głowy to proponuje parę razy zagrać, a w tle zostawić włączony jakiś program do zliczania transferu np. freewarowy Netmeter i na tej podstawie ocenić czy 90GB na miesiąc wystarczy czy nie.
technikibart
Początkujący użytkownik forum

Post autor: technikibart »

darekka pisze:Na początek to tylko umowa bez sprzętu(lepsze warunki), bo modem np.E3272(nieistotne czy HiLinjk czy normalny) lub zalecam E3372 to koszt 199zł(około). Oczywiście zalecam tylko z polskiej dystrybucji(ze wschodu różnie bywa, a i gwarancja to fikcja). Jeśli do tego chcesz router to np.TP-Link MR3420v2 130zł. Faktycznie LTE Play wg.mapy zasięgu nie dociera do Twojej lokalizacji ale w nowych planach taryfowych brak limitu jest we wszystkich technologiach(może LTE jednak docierać będzie albo antena pomoże).
Kurcze mam ten modem bez anteny, 6km od nadajnika PLAY się znajduje.
NA mapie zaznaczone moje miejsce zamieszkania. Tylko jaką antenę dobrać która by ogarnęła zamiast LTE, chociaż HSPA + no chyba że jedna która da rade w obu przypadkach?
http://vlep.pl/img/izv24r.png
W domu PLAY http://www.speedtest.net/my-result/3841383530
Orange http://www.speedtest.net/my-result/3841903007

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-10-18, 20:33 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2014-10-18, 19:33 przez technikibart, łącznie zmieniany 1 raz.
P4TRYK
Użytkownik forum

Tylko dlaczego Orange ma lepiej działać od Play, jeżeli mam ja Orange z kom. dziewczyna ma Play i ona ma z LTE nie raz co jej złapie około 7-8 mb/s, a ja z Orange nie łapie LTE, a jak złapie to prędkośći są o wiele mniejsze.

Widziałem również w reklamie, ze Orange zdejmuje limity na LTE.
P4TRYK
Użytkownik forum

Witam,

dziś sprawdzałem z dziewczyną internet, ponieważ <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> w T-Mobile znów wykorzystało limit danych i znowu zostałem bez internetu.

W pomieszczeniu ja mam ORANGE LTE 1-2 kreski, rzadko mi łapie LTE, ale akurat dziś mam
Obrazek

W pomieszczeniu dziewczyna PLAY LTE: down 7mb/s up 3mb/s

ostatnio ja miałem gorzej, dziewczyna lepiej.

Najbardziej kusi nas oferta play LTE unlimited, ponieważ średnia cena przez 2 lata to 45 zł miesięcznie.

Router byśmy brali prawdopodobnie HUAWEI B593s-22, ale jaką wziąć antenę?

Oraz jakiego dostawcy, T-mobile w ogóle nie ma nielimitowanego internetu, więc słaba opcja. Najbardziej skłaniałbym się ku PLAY, ale.....

Pisaliśmy wcześniej o T-mobile, ale niestety tutaj wszystko jest z limitami i duże ceny mają.

99,00 zł + 9,08 zł za 90gb miesięcznie i LTE, z mapki jednoznacznie nie wynika czy w ogóle w zasięgu LTE się znajduje.

http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg
Awatar użytkownika
elcidx

Cena internetu Tmobile raczej nie zachęca.

Do końca marca 2015 orange daje darmowe LTE tylko nie wiem jakie tam warunki trzeba spełnić aby na to się załapać, czy trzeba mieć abonament czy jak, a może na karcie działa.
Tu jest podpis.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

elcidx pisze: Do końca marca 2015 orange daje darmowe LTE tylko nie wiem jakie tam warunki trzeba spełnić aby na to się załapać, czy trzeba mieć abonament czy jak, a może na karcie działa.
Tylko oferty abonamentowe, potrzebna karta SIM obsługująca LTE i aktywne LTE w usługach.
P4TRYK
Użytkownik forum

Szkoda że nie mam możliwości sprawdzić jak T-Mobile LTE działa u mnie w domu, ale ogólnie nie mam dobrych doświadczeń z tą firmą, no i wysokie ceny, limity.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

P4TRYK, kup kartę Orange. Dokładnie ta sama sieć wspólna jeśli chodzi o LTE1800.
P4TRYK
Użytkownik forum

Mam kartę orange w komórce, wiec wiem mniej-więcej jakie prędkości osiągam.

Obecnie mam 3 kreski 3G i hotspota postawionego z komórki i wygląda to tak (pomieszczenie):

Obrazek

Rano lapałem 1-2 kreski LTE (te same pomieszczenie) i wstawiłem kilka postów wyżej.

Dziewczyna ma w komórcę play, nie raz łapie jej LTE, a teraz obecnie 3G 4 kreski

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

P4TRYK, spróbuj wymusić tylko LTE.
P4TRYK
Użytkownik forum

Da radę wymusić LTE na komórkach, bo mam możliwość wsadzenia LTE tylko w komórkę?

Mam pytanie odnośnie tej oferty :

FORMUŁA 4G LTE UNLIMITED na zawsze Tylko SIM
Internet 4G (HSPA+) i LTE
bez limitu (cała umowa)

czytając regulamin mam tam napisane :
Limit transmisji danych w ramach Abonamentu 30 GB
Oraz
Gdy Abonent przekroczy limit transmisji danych w jednym Okresie Rozliczeniowym, Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwają-
cego do końca danego Okresu Rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych. W takim przypadku Abonent będzie miał
możliwość pobierania i wysyłania danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych,
jednakże nie większą niż 16 kb/s (górna granica prędkości).
czyli jak przekroczę 30 gb to przycinają mi predkość do 16kb/s , a wyraźnie jest napisane, że internet
jest bez limitu, gdzie tkwi tutaj haczyk?

Orange podobno też teraz prowadziło LTE bez limitu, czy też są jakieś haczyki i przycinają predkośći po przekroczeniu iluś GB?

Bo Orange jak i Play mam spokojnie na speedtescie po 8-9 mb/s download, myślę że jakby doszła antena to możnaby wyciągnąc więcej.

[ Dodano: 2014-12-01, 10:48 ]
Załapało mi przed chwilką na moim Orange LTE i tak to wygląda :

Obrazek

Pobrałem też program Netmonitor, ale nie wiem gdzie za bardzo tutaj wymusić LTE, ale tak to wygląda :

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W regulaminie FORMUŁA 4G
LTE
UNLIMITED
NA ZAWSZE
TYLKO SIM
http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 082014.pdf nie ma zapisu o 16kb/s. Ten lejek dotyczy tylko oferty SIM z limitem 30GB.
P4TRYK
Użytkownik forum

Czyli tutaj nie ma żadnych lejków i nie ogranicza mi dow/up po pobraniu nie wiadomo ilu GB?

A jak ma się sprawa z Orange, są jakieś lejki, ograniczają cokolwiek ?
Awatar użytkownika
elcidx

Jest zapis o tym lejku, ale on dotyczy się korzystania z nadajników innej sieci niż Play.
Jak będziesz korzystał wyłącznie z play to będziesz miał nielimitowane ja w zeszłym miesiącu ściągnąłem 270 GB :)

Możesz pokazać zrzut z netmonitora odnośnie Play? W orange masz bardzo słaby sygnał.
Czy możesz ustawić tylko LTE to zależy od telefonu, w przypadku tej umowy w play, najwazniejsze aby nie zmieniało Ci operatorów na innych tylko cały czas było w play, ale czy tak możesz to zależy już tylko od telefonu.
Tu jest podpis.
piotrekg3
Użytkownik forum

Post autor: piotrekg3 »

P4TRYK pisze:Da radę wymusić LTE na komórkach, bo mam możliwość wsadzenia LTE tylko w komórkę?
LTE można wymusić w komórkach za pomocą darmowej aplikacji "Advanced Signal Status" - zjeżdżamy na sam dół i klikamy: Additional Info - informacje o telefonie - ustaw preferowany tryb sieci - wybieramy LTE only, można to było też włączyć za pomocą jakiegoś kodu, ale juz nie pamiętam jakiego. U mnie w ten sposób trzyma LTE cały czas, nie wiem jak w innych telefonach, w przypadku wyboru w menu telefonu LTE/WCDMA przerzucało mnie na 3g.
TP-Link MR-3420 V2 + Huawei E3372 + Cybertech 1800 Mhz
P4TRYK
Użytkownik forum

Niestety netmonitor oraz Advanced Signal Status nie ma dla IOS, bo niestety ale Playa mam właśnie na Iphone i potrzebuje jakąś apkę na iphone.
P4TRYK
Użytkownik forum

Wziąłem w końcu Orange nielimitowane LTE, ponieważ mam pokrycie LTE, a Play niestety ale nie mam w okolicy żadnej anteny, dlatego też te LTE nielimitowane nie tyczyło by się mnie.

Paradoks najlepszy jest to, że wziąłem abonament za 89,90 - 20% zniżki, wychodzi 72 zł miesięcznie + dodatkowo telewizor LED 32 cale i model E5220 , który uwaga NIE OBSŁUGUJE LTE, taki szczegół mały. Oferta ogólnie odliczając wartość telewizora wychodzi bardzo przyzwoita.

Wiec pozostaje mi teraz kupić sprzęt do tego LTE, co byście mi polecili. Konieczna na pewno będzie antena + modem, router też jakiś? Internet w domu oczywiście rozprowadzam po WIFI, wiec musi być dobry sygnał.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co to za oferta z E5220 i TV? Daj jakiegoś linka do niej.
P4TRYK
Użytkownik forum

http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW

dodatkowo -20% rabatu można wyhaczyć na abonament :)
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

Nie żebym się czepiał oferty ale mam mieszane odczucia gdy widzę że telewizor to model sprzed dwóch lat. Modem także wiekowy bo nie obsługuje nowszych częstotliwości. W sumie czyszczenie magazynów Samsunga i Orange ze starego sprzętu (mimo że fabrycznie nowego).
ODPOWIEDZ