Jestem posiadaczem routera Huawei b-593-22 i planu taryfowego Power LTE.Osiągane prędkości to max 3-4 Mbit/s (DL) więc.....postanowiłem kupić antenę zewnętrzną.Odległość do BTS to jakieś 5 km .Wybór (ze względów ekonomicznych) padł na antenę Sorensen SR-14/1800 z czterometrowymi kablami zakończonymi wtykami pasującymi bezpośrednio do routera.
Sprzedający poinformował mnie że po podłączeniu router automatycznie przełączy się na antenę zewnętrzną gdy wybiorę opcję auto w ustawieniach.
Tak też się stało.
Prędkość skoczyła do 28-32 Mbit/s(DL). Ale chciałbym się upewnić czy dobrze podłączyłem: Na antenie kable są opisane jako V i H a na routerze nie.Sprzedający powiedział że w zasadzie obojętne i mam się nie przejmować.Fakt-jak zamieniam stronami to DL jest taki sam.Ale czy na pewno obojętne jest to podłączenie i czy nie wyrządzi to krzywdy mojemu routerowi? Sporo mnie kosztował.
Czy ten oryginalny soft w routerze (kupiony w połowie listopada w Plusie) będzie dobry dla mojej anteny?
Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE
Oprogramowanie nie ma znaczenia.
Uszkodzić nie uszkodzisz modemu nie taką polaryzacją. Jeżeli osiągi są ok to jest dobrze. Zawsze możesz zmienić podłączenie przewodów (przy wyłączonym routerze) i zobaczyć jak wtedy będzie działać. Jeżeli lepiej to zostaw, jeżeli gorzej to zmień na poprzednią konfigurację.
Uszkodzić nie uszkodzisz modemu nie taką polaryzacją. Jeżeli osiągi są ok to jest dobrze. Zawsze możesz zmienić podłączenie przewodów (przy wyłączonym routerze) i zobaczyć jak wtedy będzie działać. Jeżeli lepiej to zostaw, jeżeli gorzej to zmień na poprzednią konfigurację.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE
Nie masz sie o co obawiac.
W przypadku tej anteny rzeczywiscie jest to obojetne.
Nie rozumiem tylko dlaczego mowisz, ze z powodow ekonomicznych wybrales antene Sorensena. Sa to bardzo dobre anteny i wcale nie tanie. Na pewno duzo lepsze od yagi.
Rowniez mam i polecam.
W przypadku tej anteny rzeczywiscie jest to obojetne.
Nie rozumiem tylko dlaczego mowisz, ze z powodow ekonomicznych wybrales antene Sorensena. Sa to bardzo dobre anteny i wcale nie tanie. Na pewno duzo lepsze od yagi.
Rowniez mam i polecam.