Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iphoneman
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE

Post autor: iphoneman »

Jestem posiadaczem routera Huawei b-593-22 i planu taryfowego Power LTE.Osiągane prędkości to max 3-4 Mbit/s (DL) więc.....postanowiłem kupić antenę zewnętrzną.Odległość do BTS to jakieś 5 km .Wybór (ze względów ekonomicznych) padł na antenę Sorensen SR-14/1800 z czterometrowymi kablami zakończonymi wtykami pasującymi bezpośrednio do routera.
Sprzedający poinformował mnie że po podłączeniu router automatycznie przełączy się na antenę zewnętrzną gdy wybiorę opcję auto w ustawieniach.
Tak też się stało.
Prędkość skoczyła do 28-32 Mbit/s(DL). Ale chciałbym się upewnić czy dobrze podłączyłem: Na antenie kable są opisane jako V i H a na routerze nie.Sprzedający powiedział że w zasadzie obojętne i mam się nie przejmować.Fakt-jak zamieniam stronami to DL jest taki sam.Ale czy na pewno obojętne jest to podłączenie i czy nie wyrządzi to krzywdy mojemu routerowi? Sporo mnie kosztował.
Czy ten oryginalny soft w routerze (kupiony w połowie listopada w Plusie) będzie dobry dla mojej anteny?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE

Post autor: ja.michal »

Oprogramowanie nie ma znaczenia.

Uszkodzić nie uszkodzisz modemu nie taką polaryzacją. Jeżeli osiągi są ok to jest dobrze. Zawsze możesz zmienić podłączenie przewodów (przy wyłączonym routerze) i zobaczyć jak wtedy będzie działać. Jeżeli lepiej to zostaw, jeżeli gorzej to zmień na poprzednią konfigurację.
pkirylcz
Początkujący użytkownik forum

Re: Proszę o pomoc w podłączeniu anteny Sorensen LTE

Post autor: pkirylcz »

Nie masz sie o co obawiac.
W przypadku tej anteny rzeczywiscie jest to obojetne.
Nie rozumiem tylko dlaczego mowisz, ze z powodow ekonomicznych wybrales antene Sorensena. Sa to bardzo dobre anteny i wcale nie tanie. Na pewno duzo lepsze od yagi.
Rowniez mam i polecam.
ODPOWIEDZ