LTE na etapie budowy domku

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Karm3L
Początkujący użytkownik forum

LTE na etapie budowy domku

Post autor: Karm3L »

Witam wszystkich serdecznie. Pisze pierwszy post na tym forum, lecz juz od dłuższego czasu śledzę tematy jakie tutaj sie przewijają, natomiast mam kilka pytań odnośnie operatora,sprzętu i terminów związanych z siecią LTE.
Moze zacznę od początku.....
Jestem na etapie budowy domku w miejscowość Czerwony Kościół 59-223. Nadszedł odpowiedni moment nad wyborem dostawcy internetu ponieważ właśnie układam kable utp do rozprowadzenia sieci po domu. Po wykonaniu kilku telefonów do Vectra,dialogu, TPSA, neti itp doznałem szoku ponieważ żaden z tych dostawców nie ma łącza "kablowego" w tej miejscowości :facepalm: ...
Trudno nie ma co płakać nad rozlanym..... Trzeba szukać alternatywny, zainteresowanie skierowałem na sieć LTE.
Jak juz wspominałem wyżej chce mieć wszystko przygotowane na tym etapie żeby poniżej nie ciagnąć kabli i nie martwić sie ze czegoś zapomniałem.
Postanowiłem przygodę z LTE rozpocząć od szukania dostawcy, odwiedziłem stronę KLIK z mapki wynika ze jest w pobliżu na kominie huty miedzi ul.zlotoryjska 194 jest kilka nadajnikow.
Proszę mi powiedzieć czy dobrze widzę ze tylko Orange posiada sieć LTE ??? Jakiego operatora byście wybrali ??? Czy wybor tego typu dostawcy spełni swoje zadanie w roli internetu dla całego domu ????
W domu planuje zamontować antenę na dachu ( kierunkowa,częstotliwość 1800, proszę o poprawę jezeli jestem w błędzie ) , z anteny kablem do modemu ( tutaj proszę o poradę jaki) oraz z modemu do switch który rozdzieli sygnał na PC, tv, oraz inne urządzenia którego korzystają z internetu.
Proszę o wyrozumiałość ponieważ nie znam sie za bardzo na tego typu rzeczach i liczę na wasza poradę. Pozdrawiam i z góry dźwiękuje za pomoc.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Re: LTE na etapie budowy domku

Post autor: Baldwin »

Akurat Orange / Tmobile nie mają tam LTE. Jest natomiast od nich Networks działający na UMTS 2100 i z szybkością do 42 Mb/s. Najbliższy BTS 1,5 km na południe od ciebie. LTE masz na hucie z BTS Mobyland ( Plus i CP) oraz trochę dalej Play. Bez szybkiego internetu więc nie zostaniesz.
Karm3L

Baldwin pisze:LTE masz na hucie z BTS Mobyland ( Plus i CP) oraz trochę dalej Play. Bez szybkiego internetu więc nie zostaniesz.
Z tego co czytałem to plus na nie fajna umowę i limiti a Cyfroy Polsat jak wyglada z funkcjonowaniem ??? Nie lepiej wybrać umtp z Orange ???
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Co do sprzętu to zastanów się na routerem Huawei b-593.Najlepsze rozwiązanie do domu (LTE + sieć domowa,serwer Samba).
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

A jak daleko do nadajnika? Sprzęt do odbioru ustaw tak aby był najbliżej do zewnętrznej anteny jeśli taką przewidujesz.Chodzi o to aby kable były możliwie najkrótsze.B-593 to dobry wybór.
Karm3L

Do nadajnika na kominie huty jest ok 5 moze 6 km, ale widać go idealnie bo jest naprawdę wysoki. Antene mam zamiar zamontować na kominie, centralnie pod nim w pomieszczeniu gospodarczym robię serwerownie ( modemy,switche,alarm,wideorejestrator itp) wiec odległość od anteny to jakieś 7-8 m. Proszę mi powiedzieć czy do tego modemu wkłada sie kartę operatora czy trzeba ja podłączyć do usb przez "palucha"?? Proszę równiez o porady dotyczące wyboru anteny.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Z tego co napisałeś w pierwszym poście to rozumiem że dopiero budujesz swój dom i minie jeszcze trochę czasu nim zadziałają w nim komputery. Na dzisiaj Plus/CP to jedna firma. Oferty nie są identyczne ale ludzie klną na nich równo za niejasne regulaminy i lejki. Nim skończysz dom może się coś zmienić. Na teraz lepiej pomyśleć o Play lub Orange. Co wybrać ? Na to pytanie mogą odpowiedzieć tylko testy. Nie każda sieć działa tak samo w różnych miejscach. Biorąc jednak pod uwagę że z ostatnio wymienionych tylko Play ma LTE , więc wybór może być oczywisty. Przynajmniej na teraz. Oczywiście UMTS 2100 od Orange/Tmobile także należy sprawdzić.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Do Huawei b-593 kartę sim wkładasz bezpośrednio.Modem jest wbudowany.Przy tej odległości zostaw miejsce na antenę zewnętrzną i pamiętaj miejscu na dwa kable antenowe jeśli chcesz korzystać z LTE.
A co do anteny to dobrym wyborem jest Sorensen 15dbi lub Cybertech 15dbi.
Mam tą pierwszą i uczciwie mogę polecić.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Baldwin
Stały użytkownik forum

B 593 ma już modem więc wsuwasz tam tylko kartę. Zależy gdzie dokładnie mieszkasz. Od kominów z BTSami w linii prostej do środka miejscowości którą podałeś jest 3,5-4 km. Sam to możesz sprawdzić na BTSearch. Klikasz prawym w BTS i ciągniesz czerwoną linie do miejsca gdzie mieszkasz. Tak jest to proste..
Karm3L

Norfnet pisze:.Przy tej odległości zostaw miejsce na antenę zewnętrzną i pamiętaj miejscu na dwa kable antenowe jeśli chcesz korzystać z LTE.
A co do anteny to dobrym wyborem jest Sorensen 15dbi lub Cybertech 15dbi.
Mam tą pierwszą i uczciwie mogę polecić.
Możesz napisać mi jakie dwa kable mam pociągnąć ? Czemu akurat dwa ??? Bo są tak jak by dwie anteny ???
Biorąc jednak pod uwagę że z ostatnio wymienionych tylko Play ma LTE , więc wybór może być oczywisty. Przynajmniej na teraz. Oczywiście UMTS 2100 od Orange/Tmobile także należy
Ja tam nie widzę LTE z play :( możesz mi coś więcej napisać o tym testowaniu ? Polegać to ma na zmianie anten wzmacjaniacych ? Qrcze całe życie miałem neta po kablu i teraz świece oczami bo nie wiem co z czym sie je :facepalm:
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

Dwa kable bo to LTE.Każdy modem/router LTE ma 2 wejścia antenowe,a Sorensen to antena dualna (sam taką mam-bierz Sorensena).Kable będziesz miał w komplecie-kup z odpowiednią dla Ciebie długością.Jak sam chcesz kable położyć to H155 lub RF240.Tak anteny dualne do LTE to tak jakby dwie anteny w jednej obudowie.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Gdy jesteś na mapie BTSearch to po lewej stronie masz okno gdzie możesz zmienić źródło danych. Zmień je na UKE i zobaczysz czego teraz nie widzisz. Testowanie polega na kupnie startówek z różnych sieci i badanie organoleptyczne jak która sieć działa w naszej lokalizacji np. na laptopie. Sprawdzamy w budynku na dole i górze. Sprawdzamy tak by moden widział BTS bo u ciebie tak można. Sprawdzamy przy tym nie tylko szybkość ale i parametry łącza. To ostatnie pozwoli nam stwierdzić czy antena będzie wskazana i o ile może poprawić parametry.
Ostatnio zmieniony 2014-12-16, 14:15 przez Baldwin, łącznie zmieniany 1 raz.
Karm3L

Baldwin pisze:Gdy jesteś na mapie BTSearch to po lewej stronie masz okno gdzie możesz zmienić źródło danych. Zmień je na UKE i zobaczysz czego teraz nie widzisz.
:ok: teraz wszystko widac jak na dłoni. Co do odległości od nadajnika to sprawdzę to po powrocie z pracy bo na telefonie nie sprawdzę. Mógłbyś mi jeszcze troszeczkę wytłumaczyć jak testować umts a LTE ?
Baldwin
Stały użytkownik forum

Gdy masz już modem to należy wybrać w ustawieniach by łączył się tylko z LTE. Gdy chcesz sprawdzić UMTS to wybierasz np. 3G. Jeśli osiągasz szybkości do 15 Mb/s to znaczy że jesteś na 900 MHz. Jeśli sporo więcej to UMTS 2100 a dokładniej HSPA+ DC. Tak to ogólnie wygląda. Nic skomplikowanego. W twojej lokalizacji nie powinieneś mieć problemów.
Karm3L

Dziekuje bardzo za pomoc, jak mi przyjdą jakieś pytania do głowy to na pewno napisze. Na obecna chwile to zamawiam antenę oraz modem ,no i kładę kable.... :-)
Baldwin
Stały użytkownik forum

Kable układaj ale z anteną to się wstrzymaj. Najpierw testy które pokażą czy potrzebujesz antenę i jaką. Pamiętaj że antenę kupujesz z kablami więc przygotuj miejsce koło tego komina przez które je przeciągniesz. Zastanów się gdzie postawisz router biorąc pod uwagę że kable antenowe czym krótsze tym lepiej. Dalej to już sieć domowa według uznania.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Karm3L, kładziesz kable antenowe? Ile metrów? Może w takim razie pomyśleć o czymś lepszym? Pytanie jaki budżet? Również czy chcesz robić końcówki do anten, gniazda w ścianie w domu i do nich dokręcać dopiero kawałek kabla od modemu/router czy od razu zarabiać końcówki na wszystkich końcach.
Na wszelki wypadem polecam również jeden kabel ethernet pociągnąć pod antenę. Może się przydać gdy np. będziesz chciał powiesić router w puszce koło anteny, albo będziesz robił jakieś WiFi. Generalnie chodzi wykluczenie problemu na przyszłość i o zasilanie sprzętu przez PoE.
Karm3L

Panowie myśle ze bez anteny sie nie obejdzie ponieważ w domu jest słaby zasięg w telefonie. Przeglądam oferty anten i właśnie zwróciłem uwagę ze jest on w komplecie. Podałem wcześniej ze mam ok 7m od szczytu komina ale jest zdecydowanie mniej. Modem który mi poleciliscie umieszczę w skrzynće serwerowej w pionie komina ( pomieszczenie gospodarcze) i tam rowniez bedzie switch rozdzielający sygnał do pomieszczeń.
Na przyszłość to puszczam tez kabel utp przed bramę domu w razie "w" gdyby kiedyś internet zawitał do mojej miejscowości.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Potraktuj to co widzisz na telefonie jako info ale bardzo ogólne. Na B593 nawet tylko z fabrycznymi antenkami będziesz zdziwiony. Nawet gdy sygnał nie będzie zbyt mocny. Antena kierunkowa z całą pewnością się przyda. To w końcu 4 km. Na teraz musisz jednak zdecydować (testy) co u ciebie lepiej zatańczy. LTE z Play czy też Hspa+DC od Orange.
Karm3L

Baldwin pisze:LTE z Play czy też Hspa+DC od Orange.
Rozumiem ze antena zostaje bez zmian w zależność która opcja bedzie lepiej hulać ??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Karm3L, LTE w Play aktualnie działa na 1800 MHz, a HSPA+ DC w Orange na 2100 MHz. Bliskie zakresy, ale inne częstotliwości.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Tak jak Michał napisał. Antena do LTE powinna dać radę tym bardziej że BTS Orange jest dużo bliżej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie napisałem, że powinno się tak robić, ani o żadnym dawaniu rady. Może działać, ale nie musi. Nie musi również to dobrze działać jeśli zadziała. Można zaryzykować kupno tej na 1800 MHz i zobaczyć jak działa z 2100 MHz. Jeżeli coś będzie nie tak to zwrócić. Wczoraj weszły w życie zmiany w prawie konsumenckim i na zwrot towaru jest nie 10, a 14 dni.
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

ja.michal pisze: Wczoraj weszły w życie zmiany w prawie konsumenckim i na zwrot towaru jest nie 10, a 14 dni.

Od 25 grudnia 2014 r :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Faktycznie, pomyliłem z czymś innym. Tutaj więcej: http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Karm3L, ja mam u siebie antenę Cybertecha na 1800MHz i bez problemu łączę się także z UMTS2100, w obu przypadkach z Plusa, a nadajnik jest 10,5 km.
Na takim układzie ponad 2 lata przepracował modem E398 i nadal jest sprawny. Ostatnio zmieniłem na E3372 ze względu na HiLink, lepiej mi to współgra z routerem Tp-linka WDR3600.

Co prawda nie mogę polecić rozwiązania aby na antenie 1800 pracować na 2100, ale mogę potwierdzić, że u mnie na antenie Cybertecha działa. Miałem też na testy antenę na 2100 i różnic na obu antenach i na obu technologiach nie widziałem.
ODPOWIEDZ