Wifi Direct przez laptopa problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rzuff
Początkujący użytkownik forum

Wifi Direct przez laptopa problem

Post autor: rzuff »

Dzień dobry wszystkim,

Próbuję podpiąć samsung smart tv do laptopa(też samsung). Kabel nie wchodzi w grę, zasięg jest ok, bo wcześniej działało. Z pewnych powodów zmieniałem router. Problem polega na tym, że kiedy laptop podpinam po kablu do routera, telewizor jest widoczny w zakładce 'urządzenia sieciowe'. Kiedy natomiast podpinam się po wifi, telewizora nie ma. W poprzednim routerze działało na wifi. Myślę, że problem leży w tym, że podczas konfiguracji routera przez kabel, połączenie lokalne zostało nazwane jako [nazwa sieci] a połączenie po wifi jako [nazwa sieci 2]. Wtedy dla laptopa to jest inna sieć? Czy może router te sieci jakoś wtedy rozdziela?
Pytanie czy moja diagnoza jest słuszna a jeśli jest, to jak to zmienić w Windowsie 7?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi Direct przez laptopa problem

Post autor: YaHooo »

rzuff pisze:Wtedy dla laptopa to jest inna sieć?
Tak, wtedy Windows traktuje to jako inne sieci. Każda sieć ma własne ustawienia dotyczące udostępniania plików, odnajdywania urządzeń.
rzuff pisze:Czy może router te sieci jakoś wtedy rozdziela?
Jeśli już, to router może rozdzielać sieci LAN oraz WiFi. Zatem będąc podłączonym po kablu nie widziałbyś urządzeń podłączonych po WiFi i vice-versa.
rzuff pisze:Pytanie czy moja diagnoza jest słuszna a jeśli jest, to jak to zmienić w Windowsie 7?
Jeśli to nie wina routera to można by było wywalić wszystkie profile sieci z Windows'a i ponownie się podłączyć. Po tym Windows zapyta czy to sieć publiczna/firmowa/domowa i spyta czy zechcesz udostępniać pliki itp. Wybierz domowa albo firmowa.

A jak usunąć zapamiętane profile? Najprościej wyczyścić to z poziomu rejestru Windows. Trzeba wyszukać nazwę sieci w rejestrze. Wtedy znajdziesz lokalizację wpisów. Wywalić wszystko i Windows wykryje od nowa. Tylko pamiętaj, że to operacja dość ryzykowna. Jak wywalisz za dużo, to Windows może nie wystartować. A dokładnej lokalizacji nie podam Ci, ponieważ nie mam pod ręką Win 7. Ale robiłem to i zadziałało. Twój wybór ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rzuff
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rzuff »

Na razie to próbowałem użyć komendy 'netsh winsock reset' i windows teraz nie chce wstać :D teoretycznie to jest właśnie komenda do resetowania ustawień sieciowych i ona powinna wyczyścić te wpisy w rejestrze?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rzuff pisze: teoretycznie to jest właśnie komenda do resetowania ustawień sieciowych i ona powinna wyczyścić te wpisy w rejestrze?
Nie mam pojęcia. To co zrobiłem to była pierwsza myśl i udało się ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ