Jaka antena - internet mobilny 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
artur_r0
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena - internet mobilny 3G

Post autor: artur_r0 »

Nowy post#1 Post autora tematu 14 Gru 2014 13:33 Re: Jaka antena do internetu 3G -
Witam serdecznie,
Posiadam internet mobilny z T-Mobile. Jestem w trakcie przeprowadzki do innego mieszkania i okazało się, że w nowym mieszkaniu jest problem z zasięgiem tej sieci. Tzn. problem występuje tylko w środku - na zewnątrz, już na parapecie zasięg jest całkiem dobry 4-5 kresek. Sprawa wygląda tak, że do najbliższego BTSa 3G (pracuje z tego co wiem na UMTS900 i UMTS2100) mam około 1,0 -1,2 km, jednak nadajnik ten jest po drugiej stronie budynku (w stosunku do okien z mojego mieszkania). Nie ma możliwości, żebym zainstalował antenę na ścianie w kierunku tego nadajnika - mogę instalować tylko na ścianie na której mam okna. Naczytałem się trochę na forum na temat anten i wiem że zwykłe anteny magnetyczne nadają się do drapania pleców. Jednak zastanawiam się, czy antena kierunkowa, w przypadku gdy nie jestem w stanie skierować jej bezpośrednio do nadajnika, da radę? Sprawa wygląda tak, że gdyby router znajdował się na zewnętrznym parapecie zasięg byłby całkiem niezły.

Pomóżcie: Warto próbować z anteną kierunkową do 3G (LTE nie ma w tym miejscu - sprawdzałem) i próbować ustawić kąt najbliższy do nadajnika, czy może wziąć "drapaczkę" na magnesie?

Dodam jeszcze, że w pomieszczeniu sygnał "skacze" pomiędzy 0 a 3 kreski a prędkość w speed testach to około 2Mb/s download. Na parapecie 4 kreski i download około 10Mb/s. W najlepszym miejscu na zewnątrz max zasięg i download około 16Mb/s. Wiem, że pomiary śmieszne (amatorskie), ale w każdym miejscu sprawdzałem 3-krotnie i wyniki są zbliżone.
Modem: Huawei E5377T.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena - internet mobilny 3G

Post autor: YaHooo »

artur_r0 pisze:Warto próbować z anteną kierunkową do 3G (LTE nie ma w tym miejscu - sprawdzałem) i próbować ustawić kąt najbliższy do nadajnika, czy może wziąć "drapaczkę" na magnesie?
W takiej sytuacji stosowanie anteny kierunkowej mija się z celem. Ja bym jednak próbował stosować tu antenę dookólną na magnetycznej podstawce. Antena taka (o ile nie posiada zbyt długiego kabla) będzie po prostu przenosiła punkt odbioru w inne miejsce. Zatem jeśli na parapecie masz zadowalające wyniki i sygnał jest stabilny to można śmiało próbować. Tylko problem jest ze znalezieniem anteny która nie zabije Ci całkowicie sygnału. Ale próbować jak najbardziej można.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ