Witam serdecznie,
Posiadam modem Huawei E3372 oraz Internet LTE w Play'u. Poziom sygnału reprezentowany procentowo w aplikacji, przy pomocy której uzyskuje dostęp do Internetu - waha się między 30% - 59%. Natomiast RSSI wynosi około -73 dBm (czasem spada do -75 dBm). Odległość od BTS'a z kolei - wynosi około 700 m. Przy takich parametrach - pobieram z prędkością 8-15 Mbps i wysyłam z prędkością 7-8 Mbps. Chciałbym również zaznaczyć, że w przypadku kiedy aplikacja przełączy mnie z technologii LTE na HSPA+ - to poziom sygnały wynosi prawie 100%.
1. Z czego wynika ta różnica w poziomie sygnału dla różnych technologii?
2. Czy zakup anteny poprawi poziom sygnału dla LTE i czy wybór kierunkowej będzie najlepszą opcją? Myślałem nad tą: KLIK.
3. Opcja z anteną kierunkową - dotyczy oczywiście montażu na zewnątrz. Natomiast jaką antenę polecacie w przypadku ewentualnego montażu wewnątrz budynku i czy kierunkowa faktycznie w zupełności się nie sprawdzi?
4. Czytałem, że ten model modemu ma tendencje do pobierania większego natężenia prądu niż 500 mA, który jest w stanie zapewnić standard USB 2.0. Czy kupienie aktywnego hub'a lub zainwestowanie w USB 3.0 (zamiast inwestowania w antenę) mogłoby poprawić parametry pobierania/wysyłania?
Domyślam się, że odpowiedzi na większość z tych pytań - sprowadzają się do gdybania jeżeli samemu się tego nie sprawdzi, ale może ktoś miał podobne rozterki i ma jakieś doświadczenie w tym obszarze.
Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE
Procentowa? Z faktu jak piszący oprogramowanie określił co ma być przedstawiane pod jakim procentem. To tylko dane orientacyjne.Maniek.rm pisze: 1. Z czego wynika ta różnica w poziomie sygnału dla różnych technologii?
Sygnał masz dość dobry, dystans mały. Nie wiem czy montaż anteny coś pomoże. Wygląda na obciążoną stację. Antena OK i z drugiej strony zawsze możesz zwrócić w ciągu 10 dni (po 24 grudnia do 14 dni).Maniek.rm pisze: 2. Czy zakup anteny poprawi poziom sygnału dla LTE i czy wybór kierunkowej będzie najlepszą opcją? Myślałem nad tą: KLIK.
Montaż anteny kierunkowej wewnątrz mija się z celem. Nie ma z tego kompletnie pożytku. Przerabiałem temat. Można zastanowić się nad takim rozwiązaniem jedynie przy montażu gdzieś wysoko na strychu, ale w miejscu gdzie nie masz materiałów mocno tłumiących sygnał (np. tylko ścianka drewniana na boku budynku w miejscu gdzie nie ma ociepleń).Maniek.rm pisze: 3. Opcja z anteną kierunkową - dotyczy oczywiście montażu na zewnątrz. Natomiast jaką antenę polecacie w przypadku ewentualnego montażu wewnątrz budynku i czy kierunkowa faktycznie w zupełności się nie sprawdzi?
Hub aktywny może się przydać. Standard USB 3.0 czy 2.0 nie będą miały tutaj znaczenia. Sygnał masz dość dobry więc jakiegoś specjalnego obciążenia się nie spodziewam i poprawy w związku z tym również. Druga sprawa to fakt, że jeżeli parametry sygnału się poprawiają to modem automatycznie zużywa mniej energii.4. Czytałem, że ten model modemu ma tendencje do pobierania większego natężenia prądu niż 500 mA, który jest w stanie zapewnić standard USB 2.0. Czy kupienie aktywnego hub'a lub zainwestowanie w USB 3.0 (zamiast inwestowania w antenę) mogłoby poprawić parametry pobierania/wysyłania?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE
Dziękuje za odp. W takim razie poczekam na wprowadzenie nowych przepisów konsumenckich, zamówię antenę i przekonam się na własnej skórze, jak nie pomoże to zwrócę. Na obciążenie sieci i tak nikt nic nie poradzi, więc pozostanie czekać na wprowadzenie kolejnej nowej technologii, która w praktyce da to - co w teorii daje poprzednia