Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maniek.rm
Początkujący użytkownik forum

Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE

Post autor: Maniek.rm »

Witam serdecznie,

Posiadam modem Huawei E3372 oraz Internet LTE w Play'u. Poziom sygnału reprezentowany procentowo w aplikacji, przy pomocy której uzyskuje dostęp do Internetu - waha się między 30% - 59%. Natomiast RSSI wynosi około -73 dBm (czasem spada do -75 dBm). Odległość od BTS'a z kolei - wynosi około 700 m. Przy takich parametrach - pobieram z prędkością 8-15 Mbps i wysyłam z prędkością 7-8 Mbps. Chciałbym również zaznaczyć, że w przypadku kiedy aplikacja przełączy mnie z technologii LTE na HSPA+ - to poziom sygnały wynosi prawie 100%.

1. Z czego wynika ta różnica w poziomie sygnału dla różnych technologii?
2. Czy zakup anteny poprawi poziom sygnału dla LTE i czy wybór kierunkowej będzie najlepszą opcją? Myślałem nad tą: KLIK.
3. Opcja z anteną kierunkową - dotyczy oczywiście montażu na zewnątrz. Natomiast jaką antenę polecacie w przypadku ewentualnego montażu wewnątrz budynku i czy kierunkowa faktycznie w zupełności się nie sprawdzi?
4. Czytałem, że ten model modemu ma tendencje do pobierania większego natężenia prądu niż 500 mA, który jest w stanie zapewnić standard USB 2.0. Czy kupienie aktywnego hub'a lub zainwestowanie w USB 3.0 (zamiast inwestowania w antenę) mogłoby poprawić parametry pobierania/wysyłania?

Domyślam się, że odpowiedzi na większość z tych pytań - sprowadzają się do gdybania jeżeli samemu się tego nie sprawdzi, ale może ktoś miał podobne rozterki i ma jakieś doświadczenie w tym obszarze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE

Post autor: ja.michal »

Maniek.rm pisze: 1. Z czego wynika ta różnica w poziomie sygnału dla różnych technologii?
Procentowa? Z faktu jak piszący oprogramowanie określił co ma być przedstawiane pod jakim procentem. To tylko dane orientacyjne.
Maniek.rm pisze: 2. Czy zakup anteny poprawi poziom sygnału dla LTE i czy wybór kierunkowej będzie najlepszą opcją? Myślałem nad tą: KLIK.
Sygnał masz dość dobry, dystans mały. Nie wiem czy montaż anteny coś pomoże. Wygląda na obciążoną stację. Antena OK i z drugiej strony zawsze możesz zwrócić w ciągu 10 dni (po 24 grudnia do 14 dni).
Maniek.rm pisze: 3. Opcja z anteną kierunkową - dotyczy oczywiście montażu na zewnątrz. Natomiast jaką antenę polecacie w przypadku ewentualnego montażu wewnątrz budynku i czy kierunkowa faktycznie w zupełności się nie sprawdzi?
Montaż anteny kierunkowej wewnątrz mija się z celem. Nie ma z tego kompletnie pożytku. Przerabiałem temat. Można zastanowić się nad takim rozwiązaniem jedynie przy montażu gdzieś wysoko na strychu, ale w miejscu gdzie nie masz materiałów mocno tłumiących sygnał (np. tylko ścianka drewniana na boku budynku w miejscu gdzie nie ma ociepleń).
4. Czytałem, że ten model modemu ma tendencje do pobierania większego natężenia prądu niż 500 mA, który jest w stanie zapewnić standard USB 2.0. Czy kupienie aktywnego hub'a lub zainwestowanie w USB 3.0 (zamiast inwestowania w antenę) mogłoby poprawić parametry pobierania/wysyłania?
Hub aktywny może się przydać. Standard USB 3.0 czy 2.0 nie będą miały tutaj znaczenia. Sygnał masz dość dobry więc jakiegoś specjalnego obciążenia się nie spodziewam i poprawy w związku z tym również. Druga sprawa to fakt, że jeżeli parametry sygnału się poprawiają to modem automatycznie zużywa mniej energii.
Maniek.rm
Początkujący użytkownik forum

Re: Rozterki dotyczące jakości odbioru Internetu LTE

Post autor: Maniek.rm »

Dziękuje za odp. W takim razie poczekam na wprowadzenie nowych przepisów konsumenckich, zamówię antenę i przekonam się na własnej skórze, jak nie pomoże to zwrócę. Na obciążenie sieci i tak nikt nic nie poradzi, więc pozostanie czekać na wprowadzenie kolejnej nowej technologii, która w praktyce da to - co w teorii daje poprzednia ;)
ODPOWIEDZ