Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawekz1
Użytkownik forum

Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu

Post autor: slawekz1 »

Witam. Jaką antenę zakupić abym mógł mieć internet LTE z Cyfrowego Polsatu? Do nadajnika mam ok. 10km. Moja lokalizacja to Rzuców powiat Przysucha woj. mazowieckie.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Re: Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu

Post autor: Norfnet »

Najpierw musisz kupić modem/router LTE.Nie napisałeś że taki posiadasz.Jeśli już masz to jaki?
Profesor Doktor Wiktor Wektor
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Słaby pomysł z tym LTE z CP, najblżzsze BTS-y LTE1800Mobylandu w Szydłowcu lub Przysusze. W Play BTS LTE1800 dużo bliżej czyli w Chlewiskach, w Play internet bez limitu na 3G i LTE na dodatek w abonamencie lub na kartę. W obydwu przypadkach antena dual LTE na 1800MHz konieczna, przy czym z LTE CP mogą być problemy.
slawekz1
Użytkownik forum

Chodzi o to że z CP bym miał za 28zł bez limitu a w Play za 59zł bez limitu. Czy jest szansa że będę miał z CP?

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-27, 00:25 ]
:pppp:
Ostatnio zmieniony 2014-12-27, 00:25 przez slawekz1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Kup prepaid Plusa za 5 zł i sprawdź jak z zasięgiem,oczywiście jeśli masz sprzęt o czym nie napisałeś.Jeśli masz ,to jaki.Pytasz o antenę ,ale nie napisałeś do czego chcesz ją podłączyć.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
matek451
Guru bezprzewodowy

Bez anteny dual LTE nie masz żadnych szans na LTE w CP. Będzie ona konieczna też w Play choć odległość od BTS-a dużo mniejsza. Oprócz anteny potrzebne są też konektory pod konkretny modem/router. Dysponując anteną i modemem/routerem można przeprowadzić testy CP jak i Play. Chcesz skorzystać z SmartDom w CP to weź od nich internet na 7 -dniowe testy. Sprawdzisz na nim też Play. Na początek zapoznaj się z regulaminami i opiniami o Power LTE w CP/Plusie i tym ich niby LTE bez limitu. w Play masz gwarantowane 125GB z pełna prędkością a potem możliwy lejek 2Mb/s. W CP nikt ci nic nie zagwarantuje i po 40-50GB możesz mieć i 0,5Mb/s a potem 32Kb/s. w Play ' no limit' jest na 3G i LTE, na dodatek też na kartę. Oferty ze sprzętem są nieopłacalne, bierze się tylko SIM lub pre-paid.
slawekz1
Użytkownik forum

Sprzętu żadnego jeszcze nie posiadam, gdyż największą głupotą byłoby zakupić sprzęt który by nie działał prawidłowo. Skoro twierdzicie że internet z CP może u mnie nie działać prawidłowo to jaki sprzęt zakupić do internetu z Play? Jaka antena, jaki router. jaki konektor.
Router musi mieć WIFI i kilka wejść RJ-45 Proszę o podanie nazw konkretnych modeli aby była dobra jakość/cena.
matek451
Guru bezprzewodowy

A czy ktoś napisał, ze internet z CP u ciebie nie będzie działał? chodzi o problematyczny LTE, zasięg 3G w CP masz z BTS-a UMTS900 Aero2 w Chlewiskach. Do tego potrzebujesz anteny na 900MHz, np ATK-10/850-960. Antena Dual LTE na 1800MHz jest konieczna, zarówno do Play jak i prób z LTE CP. i od niej zacząłbym zakupy. Następnie wziąłbym na 7 dniowe testy internet w CP z routerem B-593s-22 i sprawdził działanie LTE w CP oraz w play na karcie internetowej z Play. Wtedy podejmiesz decyzję. Jeśli wybierzesz Play to oddajesz sprzęt od CP i kupujesz taki router na Allegro/OLX i możesz korzystać z nielimitowanego LTE w Play na kartę lub podpisać z nimi umowę abonamentową. Jeśli wybierzesz CP to zostawisz wszystko i korzystasz z LTE w CP( o ile złapiesz zasięg). Do LTE i B-593s-22 polecana antena http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html z kablem max. 10m lub antena Sorensen Dual LTE http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 62278.html
slawekz1
Użytkownik forum

Ok. Dzięki

[ Dodano: 2014-12-28, 12:12 ]
Co sądzicie o czymś takim http://olx.pl/oferta/zestaw-lte-CID99-I ... cd4beab309 czy jest możliwość podpięcia anteny dual LTE
ELS
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ELS »

Matek451 za Twoją radą wybrałem antenę Sorensen.Jestem bardzo zadowolony bo up wzrósł mi czterokrotnie a w nocy nawet 8x
Prędkości jakie osiągam w LTE to teraz nawet 60 Mbit/s (dl).Wybrałem wersję najtańszą bo z kablami 2x4m.Troszkę mi to nie pasuje bo mój router Huawei b593 powędrował na strych a wolałbym mieć go na biurku.Moje pytanie do was: Jak przedłużyć kable?
Czy kupić dwa przedłużacze czy nowe kable?Jaka maksymalna długość do LTE.
Do nadajnika mam 4km.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ELS pisze:Jak przedłużyć kable?
Kupić przedłużacze SMAgnizado-SMAwtyk ale nie przesadzaj z długością.
ELS pisze:a wolałbym mieć go na biurku
Rozumiem że gdzieś na ścianie zamocowany tak żeby kable nie przeszkadzały ma sens ale na biurku nie widzę zastosowania.
Nie pomagam na PW!
ELS

Chodzi mi bardziej o to że strych jest w stanie surowym ledwie zamkniętym (wilgoć,temperatura) a na biurku to w sensie w pokoju mieszkalnym.Choć przyznam że jest rzeczywiście na biurku bo używam udostępniania USB (pendrive) po sieci.
Czy przedłużacz 8m nie będzie przesadą? W sumie 12m.Czy lepiej kupić kable 12m gotowe (różnica w cenie 12zł a nie mam łączenia)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ELS pisze:Czy lepiej kupić kable 12m gotowe
Lepiej.
ELS pisze:wilgoć
Wilgoć na strychu? Tez mam strych i tam jest super sucho.
ELS pisze:jest rzeczywiście na biurku bo używam udostępniania USB
Jednak zamocowałbym go na ścianie/półce i dał przedłużacz USB do pendrive, zresztą to jakieś zbyt wydajne rozwiązanie.
Nie pomagam na PW!
ELS

Wilgoć bo nowy budynek nie do końca stan zamknięty.Zamieszkały od miesiąca i na strychu jeszcze wiatr hula.
Kupię długie kable.Dzięki.
slawekz1
Użytkownik forum

Witam ponownie i odświeżę temat. Postanowiłem iż internet LTE będzie z Play, router to
ZTE MF28D. Mieszkam w miejscowości Rzuców, nadajnik z którego będę korzystał znajduje się w miejscowości Chlewiska. Czy ten nadajnik nadaje w paśmie 1800 mhz? Jaką antenę mam kupić?
ODPOWIEDZ