Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu
Witam. Jaką antenę zakupić abym mógł mieć internet LTE z Cyfrowego Polsatu? Do nadajnika mam ok. 10km. Moja lokalizacja to Rzuców powiat Przysucha woj. mazowieckie.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Re: Jaka antena do internetu z Cyfrowego Polsatu
Najpierw musisz kupić modem/router LTE.Nie napisałeś że taki posiadasz.Jeśli już masz to jaki?
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Guru bezprzewodowy
Słaby pomysł z tym LTE z CP, najblżzsze BTS-y LTE1800Mobylandu w Szydłowcu lub Przysusze. W Play BTS LTE1800 dużo bliżej czyli w Chlewiskach, w Play internet bez limitu na 3G i LTE na dodatek w abonamencie lub na kartę. W obydwu przypadkach antena dual LTE na 1800MHz konieczna, przy czym z LTE CP mogą być problemy.
-
- Użytkownik forum
Chodzi o to że z CP bym miał za 28zł bez limitu a w Play za 59zł bez limitu. Czy jest szansa że będę miał z CP?
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-27, 00:25 ]

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-27, 00:25 ]

Ostatnio zmieniony 2014-12-27, 00:25 przez slawekz1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Kup prepaid Plusa za 5 zł i sprawdź jak z zasięgiem,oczywiście jeśli masz sprzęt o czym nie napisałeś.Jeśli masz ,to jaki.Pytasz o antenę ,ale nie napisałeś do czego chcesz ją podłączyć.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Guru bezprzewodowy
Bez anteny dual LTE nie masz żadnych szans na LTE w CP. Będzie ona konieczna też w Play choć odległość od BTS-a dużo mniejsza. Oprócz anteny potrzebne są też konektory pod konkretny modem/router. Dysponując anteną i modemem/routerem można przeprowadzić testy CP jak i Play. Chcesz skorzystać z SmartDom w CP to weź od nich internet na 7 -dniowe testy. Sprawdzisz na nim też Play. Na początek zapoznaj się z regulaminami i opiniami o Power LTE w CP/Plusie i tym ich niby LTE bez limitu. w Play masz gwarantowane 125GB z pełna prędkością a potem możliwy lejek 2Mb/s. W CP nikt ci nic nie zagwarantuje i po 40-50GB możesz mieć i 0,5Mb/s a potem 32Kb/s. w Play ' no limit' jest na 3G i LTE, na dodatek też na kartę. Oferty ze sprzętem są nieopłacalne, bierze się tylko SIM lub pre-paid.
-
- Użytkownik forum
Sprzętu żadnego jeszcze nie posiadam, gdyż największą głupotą byłoby zakupić sprzęt który by nie działał prawidłowo. Skoro twierdzicie że internet z CP może u mnie nie działać prawidłowo to jaki sprzęt zakupić do internetu z Play? Jaka antena, jaki router. jaki konektor.
Router musi mieć WIFI i kilka wejść RJ-45 Proszę o podanie nazw konkretnych modeli aby była dobra jakość/cena.
Router musi mieć WIFI i kilka wejść RJ-45 Proszę o podanie nazw konkretnych modeli aby była dobra jakość/cena.
-
- Guru bezprzewodowy
A czy ktoś napisał, ze internet z CP u ciebie nie będzie działał? chodzi o problematyczny LTE, zasięg 3G w CP masz z BTS-a UMTS900 Aero2 w Chlewiskach. Do tego potrzebujesz anteny na 900MHz, np ATK-10/850-960. Antena Dual LTE na 1800MHz jest konieczna, zarówno do Play jak i prób z LTE CP. i od niej zacząłbym zakupy. Następnie wziąłbym na 7 dniowe testy internet w CP z routerem B-593s-22 i sprawdził działanie LTE w CP oraz w play na karcie internetowej z Play. Wtedy podejmiesz decyzję. Jeśli wybierzesz Play to oddajesz sprzęt od CP i kupujesz taki router na Allegro/OLX i możesz korzystać z nielimitowanego LTE w Play na kartę lub podpisać z nimi umowę abonamentową. Jeśli wybierzesz CP to zostawisz wszystko i korzystasz z LTE w CP( o ile złapiesz zasięg). Do LTE i B-593s-22 polecana antena http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html z kablem max. 10m lub antena Sorensen Dual LTE http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 62278.html
-
- Użytkownik forum
Ok. Dzięki
[ Dodano: 2014-12-28, 12:12 ]
Co sądzicie o czymś takim http://olx.pl/oferta/zestaw-lte-CID99-I ... cd4beab309 czy jest możliwość podpięcia anteny dual LTE
[ Dodano: 2014-12-28, 12:12 ]
Co sądzicie o czymś takim http://olx.pl/oferta/zestaw-lte-CID99-I ... cd4beab309 czy jest możliwość podpięcia anteny dual LTE
-
- Początkujący użytkownik forum
Matek451 za Twoją radą wybrałem antenę Sorensen.Jestem bardzo zadowolony bo up wzrósł mi czterokrotnie a w nocy nawet 8x
Prędkości jakie osiągam w LTE to teraz nawet 60 Mbit/s (dl).Wybrałem wersję najtańszą bo z kablami 2x4m.Troszkę mi to nie pasuje bo mój router Huawei b593 powędrował na strych a wolałbym mieć go na biurku.Moje pytanie do was: Jak przedłużyć kable?
Czy kupić dwa przedłużacze czy nowe kable?Jaka maksymalna długość do LTE.
Do nadajnika mam 4km.
Prędkości jakie osiągam w LTE to teraz nawet 60 Mbit/s (dl).Wybrałem wersję najtańszą bo z kablami 2x4m.Troszkę mi to nie pasuje bo mój router Huawei b593 powędrował na strych a wolałbym mieć go na biurku.Moje pytanie do was: Jak przedłużyć kable?
Czy kupić dwa przedłużacze czy nowe kable?Jaka maksymalna długość do LTE.
Do nadajnika mam 4km.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kupić przedłużacze SMAgnizado-SMAwtyk ale nie przesadzaj z długością.ELS pisze:Jak przedłużyć kable?
Rozumiem że gdzieś na ścianie zamocowany tak żeby kable nie przeszkadzały ma sens ale na biurku nie widzę zastosowania.ELS pisze:a wolałbym mieć go na biurku
Nie pomagam na PW!
-
Chodzi mi bardziej o to że strych jest w stanie surowym ledwie zamkniętym (wilgoć,temperatura) a na biurku to w sensie w pokoju mieszkalnym.Choć przyznam że jest rzeczywiście na biurku bo używam udostępniania USB (pendrive) po sieci.
Czy przedłużacz 8m nie będzie przesadą? W sumie 12m.Czy lepiej kupić kable 12m gotowe (różnica w cenie 12zł a nie mam łączenia)?
Czy przedłużacz 8m nie będzie przesadą? W sumie 12m.Czy lepiej kupić kable 12m gotowe (różnica w cenie 12zł a nie mam łączenia)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Lepiej.ELS pisze:Czy lepiej kupić kable 12m gotowe
Wilgoć na strychu? Tez mam strych i tam jest super sucho.ELS pisze:wilgoć
Jednak zamocowałbym go na ścianie/półce i dał przedłużacz USB do pendrive, zresztą to jakieś zbyt wydajne rozwiązanie.ELS pisze:jest rzeczywiście na biurku bo używam udostępniania USB
Nie pomagam na PW!
-
Wilgoć bo nowy budynek nie do końca stan zamknięty.Zamieszkały od miesiąca i na strychu jeszcze wiatr hula.
Kupię długie kable.Dzięki.
Kupię długie kable.Dzięki.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie i odświeżę temat. Postanowiłem iż internet LTE będzie z Play, router to
ZTE MF28D. Mieszkam w miejscowości Rzuców, nadajnik z którego będę korzystał znajduje się w miejscowości Chlewiska. Czy ten nadajnik nadaje w paśmie 1800 mhz? Jaką antenę mam kupić?
ZTE MF28D. Mieszkam w miejscowości Rzuców, nadajnik z którego będę korzystał znajduje się w miejscowości Chlewiska. Czy ten nadajnik nadaje w paśmie 1800 mhz? Jaką antenę mam kupić?