HiLink API Huawei - Dyskusja
Moderator: Moderatorzy
- VipeRsan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
HiLink API Huawei - Dyskusja
Pełne opracowanie dostępne jest tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=498725#498725
Natomiast wszelka dyskusja o tym będzie toczyć się w tym temacie.
Natomiast wszelka dyskusja o tym będzie toczyć się w tym temacie.
Ostatnio zmieniony 2015-01-29, 19:22 przez VipeRsan, łącznie zmieniany 18 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: HiLink API Huawei - Dyskusja
VipeRsan niezłe opracowanie
Mam nadzieję, że będzie ciąg dalszy 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
VipeRsan,
. Nie ustawaj w tworzeniu tego tematu. Przyklejam go. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dobry pomysł, bo nie będzie problemów ze znalezieniem tematuja.michal pisze:Przyklejam go.

Ale teraz tak myślę, że dzięki takiemu API można by było napisać zwykły program do nawiązywania połączeń. Bez potrzeby odpalania przeglądarki.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nawet można zrobić program w trayu z informacją np. o zasięgu.
- VipeRsan
Czy ktoś ma pomysł jak się dobrać do pliku /app/webroot/WebApp/common/config/global/languagelist.xml ?
Zalogowałem się przy pomocy putty i protokołu telnet do modemu, przeszedłem na sh żeby mieć dostęp do vi:
I <cenzura>... Chciałem spróbować zmienić język arabski na polski
Ale uparcie twierdzi że plik jest systemowy i tylko do odczytu
Z tego samego powodu odrzuca mi zmianę chmodem:
Może coś źle robię (na linuchu średnio się znam
)?
Zalogowałem się przy pomocy putty i protokołu telnet do modemu, przeszedłem na sh żeby mieć dostęp do vi:
Kod: Zaznacz cały
busybox sh

/ # chmod -R 777 /app/webroot/WebApp/common/config/global/languagelist.xml
chmod: /app/webroot/WebApp/common/config/global/languagelist.xml: Read-only file system

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to faktycznie read-only FS to takie rzeczy zmienia się poprzez edycję firmwareu i ponowne go załadowanie 
Ewentualnie może przy starcie modem robi kopię tego pliku do użytku? Wtedy można oskryptować edycję przy starcie.

Ewentualnie może przy starcie modem robi kopię tego pliku do użytku? Wtedy można oskryptować edycję przy starcie.
- VipeRsan
Pytanie do administratora/moderatora: Da się jakoś wyłączyć ograniczenie edycji czasowej postu? Bo wychodzi mi informacja:
http://www.bez-kabli.pl/ pisze:Nie możesz juz zmienić swojego postu. Post można zmieniać przez 10080 minut, Od momentu jego wysłania
- wojteks
- *** Administrator ***
Osobiście uważam że to i tak za długo. Pisz do mnie albo do modów o edycję posta, najlepiej daj na PW cały nowy post albo opisz dokładnie co edytować.VipeRsan pisze:Da się jakoś wyłączyć ograniczenie edycji czasowej postu?
Nie pomagam na PW!
- VipeRsan
Ok to jak to w takim razie jak przygotuje praktycznie całość z tego co widzę w JavaScriptach to się odezwę 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jeśli to linux to może wystarczy polecenie sudo? Ale to takie moje gdybanieJo_gurt pisze:Jeśli to faktycznie read-only FS to takie rzeczy zmienia się poprzez edycję firmwareu i ponowne go załadowanie![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest jasne. Jednak z tego co pamiętam analogiczna sytuacja jest w przypadku Androida. Takim Total Commanderem czy innym menadżerem plików pewnych plików nie dam rady nawet odczytać. Po zrootowaniu urządzenia daje się je również edytować.key pisze:Sudo nie wystarcza, jesli mount jest RO.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No niech Ci będzie
Ja ogólnie nie jestem za mocny w systemach z rodziny Linux, więc już będę siedział cicho 

Pozdrawiam YaHooo 

- VipeRsan
YaHooo z tego co doczytałem to dzięki zmodyfikowanemu oprogramowaniu mamy dostęp do androidowego linuxa
Też pomyślałem między czasie o rootowaniu modemu
Ale wychodzi na to, że można to ominąć jak wcześniej już opisałem.
Wg tego co udało mi się odczytać z translatorem z 4pda modem ma 2 rdzeniowy procek z czego każdy rdzeń obsługuje inny system:

Wg tego co udało mi się odczytać z translatorem z 4pda modem ma 2 rdzeniowy procek z czego każdy rdzeń obsługuje inny system:
- Na rdzeniu 0 pracuje Android 2.3 z kernelem Linuksa v3.4.5- odpowiada on za start modemu, przetwarzanie komend AT, a w trybie HiLink dodatkowo stos sieci i Web-Server.
- Na rdzeniu 1 pracuje VxWorks v6.8 który steruje modułem radioeym i odpowiada za interakcję z siecią komórkową.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No i bardzo dobrze, bo z tego co kojarzę, to chyba rotowanie powoduje utratę gwarancji?VipeRsan pisze:Ale wychodzi na to, że można to ominąć jak wcześniej już opisałem.
Trochę ciekawe rozwiązanie. Są to w pełni niezależne systemy?VipeRsan pisze: Wg tego co udało mi się odczytać z translatorem z 4pda modem ma 2 rdzeniowy procek z czego każdy rdzeń obsługuje inny system:
Pozdrawiam YaHooo 

- VipeRsan
Pfff wiesz myślę, że zmiana softu też powoduje utratę gwarancji w szczególności na modowany
Tak czy inaczej ja swoje próby robię na modemie E3372 sygnowanym LMT więc raczej z gwarancją będzie ciężko 
Z tego co udało mi się odczytać na 4pda po mękach z translatorem to do modemu E3372 z oryginalnym softem aby odblokować ADB trzeba wpisać:
gdzie hasło to kod wygenerowany algorytmem v201 z odwrotnie wpisanego IMEI.
Z tego co widzę w E3272 też da się odblokować ADB. Niestety nie jest tak dobrze opisany jak E3372 więc nie wiem co w środku mu tam siedzi.
Co do drugiego pytania to wynika, że są to niezależne systemy. Czemu tak zrobiono nie wiem. W E3131 HiLink za całość odpowiada VxWorks. Może takie posunięcie ze strony Huawei to krok w kierunku zrobienia urządzeń bardziej "smart"
Jak ktoś lubi bardzo się zagłębiać w hackowanie to widziałem na 4pda w temacie E3372 2 części artykułu jak się dobrać do VxWorksa

Z tego co udało mi się odczytać na 4pda po mękach z translatorem to do modemu E3372 z oryginalnym softem aby odblokować ADB trzeba wpisać:
at^spword="hasło"
at^shell=2
at^reset
Z tego co widzę w E3272 też da się odblokować ADB. Niestety nie jest tak dobrze opisany jak E3372 więc nie wiem co w środku mu tam siedzi.
Co do drugiego pytania to wynika, że są to niezależne systemy. Czemu tak zrobiono nie wiem. W E3131 HiLink za całość odpowiada VxWorks. Może takie posunięcie ze strony Huawei to krok w kierunku zrobienia urządzeń bardziej "smart"

Jak ktoś lubi bardzo się zagłębiać w hackowanie to widziałem na 4pda w temacie E3372 2 części artykułu jak się dobrać do VxWorksa

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patrząc na to wszystko rozumiem, że nie powinno być problemu z napisaniem aplikacji dla modemów hilink na Windowsa, która w trayu pokazywałaby zasięg sieci, informacje czy są jakieś wiadomości; ewentualnie na pasku adresu dokładne parametry połączenia, LAC, CID, itd?
- VipeRsan
Myślę, że ktoś mógłby spokojnie zrobić taki sofcik stosując np. bibliotekę CURL. Większość kodu źródłowego jak coś można po pewnych zmianach zaadoptować z JavaScriptów.
Jak na razie to próbuję dokończyć zbieranie wszystkich adresów API i ich zastosowania. Jako, że nie wszystko działa na modemie E3372 to nie będzie to do końca sprawdzone kompendium
Jak na razie to próbuję dokończyć zbieranie wszystkich adresów API i ich zastosowania. Jako, że nie wszystko działa na modemie E3372 to nie będzie to do końca sprawdzone kompendium

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Sama zmiana softu jako tako nie powoduje zerwania gwarancji. Co więcej z tego co się orientuję to chyba nawet zmiana na alternatywny soft (jak Tomato czy OpenWRT w przypadku routerów) nie zrywa gwarancji. Dopiero jakieś dziwne mody.VipeRsan pisze:Pfff wiesz myślę, że zmiana softu też powoduje utratę gwarancji w szczególności na modowany![]()
Być może są to po prostu dwa oddzielne urządzenia połączone fizycznie np. za pomocą USB?VipeRsan pisze:Co do drugiego pytania to wynika, że są to niezależne systemy. Czemu tak zrobiono nie wiem.
Wiesz, lepsze takie niż żadneVipeRsan pisze:Jako, że nie wszystko działa na modemie E3372 to nie będzie to do końca sprawdzone kompendium

Pozdrawiam YaHooo 

- VipeRsan
Nie mam zielonego pojęciaYaHooo pisze:Być może są to po prostu dwa oddzielne urządzenia połączone fizycznie np. za pomocą USB?

Ciekawi mnie jak jest w E3272 bo tam chyba jest 1 rdzeniowy procesor, a też ma ADB co wskazuje na OS od googla tyle, że Huawei w większości modemów miał OS VxWorks więc cholera go wie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Na moim E3372:
# cat /proc/cpuinfo
Processor : ARMv7 Processor rev 1 (v7l)
BogoMIPS : 1325.46
Features : swp half thumb fastmult edsp tls
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x4
CPU part : 0xc09
CPU revision : 1
Hardware : Hisilicon hi6930
Revision : 0000
Serial : 0000000000000000
- VipeRsan
Nom w E3372 jest Hisilicon hi6930 zwany również Balong v7r2 lub Balong 720
W E3272/76 jest z tego co kojarzę to chyba jest Hisilicon hi6920/Balong v7r1/Balong 710
W E3272/76 jest z tego co kojarzę to chyba jest Hisilicon hi6920/Balong v7r1/Balong 710
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie nie wiadomo. Chyba, że przeciekną jakieś informacje od producenta.VipeRsan pisze:Nie mam zielonego pojęcia
Pozdrawiam YaHooo 

- VipeRsan
Ok ja skończyłem swoje
Czekam teraz na aktualizację postu (wojteks masz wiadomość) 
Całość została trochę poukłada i uzupełniona.
Jak ktoś będzie miał jakieś lepsze tłuamczenie, znajdzie błąd lub będzie potrafił uzupełnić braki proszę pisać
Aha jak ktoś dostanie oczu pląsu
to już nie do mnie z płaczem, bo sam ledwo widzę 

Całość została trochę poukłada i uzupełniona.
Jak ktoś będzie miał jakieś lepsze tłuamczenie, znajdzie błąd lub będzie potrafił uzupełnić braki proszę pisać

Aha jak ktoś dostanie oczu pląsu

- wojteks
- *** Administrator ***
Nastąpiła pewna zmiana, pełne opracowanie jest tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=498725#498725 a w tym temacie dyskusja na ten temat.
Nie pomagam na PW!
-
@VipeRsan, kapitalne opracowanie
Od kilku dni przebijam się przez javascripty modemu (bo mam go dopiero od kilku dni), ale widze że mnie ubiegłeś i kilkakrotnie zdublowałeś
Mam pytanie:
Czy udało się Tobie wykryć jakąś logikę, kiedy API wymaga tokena a kiedy nie?
Czasami ta sama funkcja API (na razie testuję tylko odczyt, aby się zaprzyjaźnić z modemem) odpowiada mi normalnym response, czasami mam error 125001 ?
Wiem, że mogę to wyłączyć w xml-u ale to ostateczność
Pzdr
Gimbus

Od kilku dni przebijam się przez javascripty modemu (bo mam go dopiero od kilku dni), ale widze że mnie ubiegłeś i kilkakrotnie zdublowałeś

Mam pytanie:
Czy udało się Tobie wykryć jakąś logikę, kiedy API wymaga tokena a kiedy nie?
Czasami ta sama funkcja API (na razie testuję tylko odczyt, aby się zaprzyjaźnić z modemem) odpowiada mi normalnym response, czasami mam error 125001 ?
Wiem, że mogę to wyłączyć w xml-u ale to ostateczność
Pzdr
Gimbus
- VipeRsan
Tego najstarsi górale nie wiedzą
Ogólnie przyjąłem, że token jest zawsze potrzebny, tym bardziej, że funkcje GetAjaxData i SaveAjaxData w pliku main.js zawsze pobierają i podają do API aktualny token.
Nie wiem czy w Windowsie czy w Linuksie działasz, ale zobacz przykłady tam masz jak sobie radzić z tokenem a automatu.
Dla wyjaśnienia w linuxie:
odpowiada właśnie za pobranie tokena i przycięcie go do samej liczby w wstawienie jako headera z początkiem "__RequestVerificationToken: ".
W windowsie jest trudniej dlatego najlepiej ściągnąć sobie unixowe komendy manipulujące tekstem w wierszu poleceń i zrobić plik wsadowy i gdzie:
odpowida za pobranie i przycięcie tokena i połączenie go z tekstem __RequestVerificationToken:
Następnie w funkcji wykorzystujesz utworzoną zmienną i jako headera podajesz w sposób:
Jak masz problem ze znalezieniem do Windowsa unikowych komend to >>TU<< masz paczkę z curl, grep i cut czyli wszytko co trzeba do zabaw z API.
[ Dodano: 2015-01-30, 10:37 ]
EDIT
Hmmm... ciekawe. Na nowszym E3372h nie działają ponoć API. Ruski rozwiązali to w sposób dość prosty, ale nie do końca zrozumiały. Wysyłają requesty w których odwołują się do funkcji JavaScriptu i ich zmiennymi do adresu 192.168.8.1/CGI.
Request ma budowę (na przykłądzie przełącznika modemu w tryb debug):
Plik wsadowy w Windowsie wygląda tak:
W przekazywanym pliku sw_debug_mode.xml jest powyżej pokazany request.
Z jednej strony duże uproszczenie (nie musimy się martwić o tokeny bo funkcje JS same o niego zadbają), ale z drugiej strony nie wiem jeszcze jak pobrać (GET) parametry
EDIT:
Ok po koślawej rozmowie z rustem i forthem wycjhodzi na to że CGI obsługuje tylko switchMode, a wiec przełączanie w tryb debug

Nie wiem czy w Windowsie czy w Linuksie działasz, ale zobacz przykłady tam masz jak sobie radzić z tokenem a automatu.
Dla wyjaśnienia w linuxie:
-H "__RequestVerificationToken: $(curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)"
W windowsie jest trudniej dlatego najlepiej ściągnąć sobie unixowe komendy manipulujące tekstem w wierszu poleceń i zrobić plik wsadowy i gdzie:
@curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token | cut -d ^> -f2 | cut -d ^< -f1 > tmp.tmp
@SET /p tok= < tmp.tmp
@del /A /F tmp.tmp
@SET tok=__RequestVerificationToken: %tok%
Następnie w funkcji wykorzystujesz utworzoną zmienną i jako headera podajesz w sposób:
-H "%tok%"
[ Dodano: 2015-01-30, 10:37 ]
EDIT
Hmmm... ciekawe. Na nowszym E3372h nie działają ponoć API. Ruski rozwiązali to w sposób dość prosty, ale nie do końca zrozumiały. Wysyłają requesty w których odwołują się do funkcji JavaScriptu i ich zmiennymi do adresu 192.168.8.1/CGI.
Request ma budowę (na przykłądzie przełącznika modemu w tryb debug):
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<api version="1.0">
<header>
<function>switchMode</function>
</header>
<body>
<request>
<switchType>0</switchType>
</request>
</body>
</api>
@curl -X POST -d @sw_debug_mode.xml http://192.168.8.1/CGI
@pause
Z jednej strony duże uproszczenie (nie musimy się martwić o tokeny bo funkcje JS same o niego zadbają), ale z drugiej strony nie wiem jeszcze jak pobrać (GET) parametry

EDIT:
Ok po koślawej rozmowie z rustem i forthem wycjhodzi na to że CGI obsługuje tylko switchMode, a wiec przełączanie w tryb debug

Ostatnio zmieniony 2015-01-30, 11:49 przez VipeRsan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
I w tym i w tym, podział czasu to 99% dla LinuksaVipeRsan pisze:

Zacząłem pisać testową aplikacje w pythonie - jakoś to mi najbardziej leży.
Postaram się po weekendzie (eeeh, ile człowiek miałby czasu gdyby nie ta durna praca) wrzucić jakis działający fragment.
Na razie wyłączyłem tokena, ale przywrócę - vi do przyjaznych nie należy i nie każdy sobie z nim poradzi, nie każdy odblokuje ADB/telnet, a to ma działać z fabrycznym modemem.
BTW: o co chodzi z modułem craddle? Wszystkie odwołania do /api/cradle/*
zwracają erroror.
Pzdr
gimbus