Mam UMTS ale czy będzie HSDPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radekgers
Stały użytkownik forum

Mam UMTS ale czy będzie HSDPA

Post autor: radekgers »

Witam,
używam globetrottera na którym uzyskuje około 3 kresek na 5 umts, karta ta nie obsługuje hsdpa. Chciałbym teraz kupić modem HSDPA, bo wiem, że jest na tym nadajniku z którego korzystam, ale czy 3/5 kresek sygnału wystarczy mi aby ten HSDPA mieć?

To 3/5 uzyskuje na antenie kierunkowej dosłownie rzuconej luzem na strych (na oko tylko mniej więcej w kierunku nadajnika), jakbym ją idealnie ustawił to może by 4/5 było.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Mam UMTS ale czy będzie HSDPA

Post autor: Fanta »

Ja proponuję spisać CID tego nadajnika poprzez Hyper Terminal. Następnie idealnie i najkorzystniej ustawić antenę na ten nadajnik i dopiero kupić modem HSDPA.

Poczytaj o CID'ach, Hyper Terminalu i AT+CSQ.
Jak uruchomić Hyper Terminal
Jak uruchomić Hyper Terminal
Sprawdzanie BTS'ów i komendy AT
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
radekgers
Stały użytkownik forum

Świetny pomysł! Co prawda hyperterminal nie za bardzo chciał mi te wartości pokazywać, ale skorzystałem z bazy UKE z pozwoleniami i znalazłem najbliższy mi nadajnik :-)

Jego współrzędne to: 20E36'51" 52N06'38"

Wg. mapa.szukacz.pl znajduje się on w odległości dokładnie 2.5km od mojego domu. Co więcej kojarzę to miejsce, nadajnik znajduje się na kominie Polfy, który w ładny dzień jest widoczny z mojego domu :-)
Więc chyba powinienem łapać HSDPA z anteną kierunkową?:D

A ktoś wie czy wszystkie BTSy są zwykle dookólne, czy tak jak ten, który jest na obrzeżu miasta, może być ustawiony w stronę miasta tylko a w drugą nie? Bo ja mam wrażenie, że to swoją anteną łapie inny, po drugiej stronie miasta, który gdyby też był ustawiony tylko w stronę miasta to byłby akurat w moją stronę.... tyle, że on jest już w odległości około 5-6km ode mnie

---

edit:

ok, po trochę dokładniejszym ustawieniu anteny na ten najbliższy nadajnik w programie globetrotter connect mam stabilne 4 kreski na 5, a at+csq daje wartość 12. Czy ktoś doświadczony wypowie się na temat hsdpa w tych warunkach?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

radekgers pisze:Świetny pomysł! Co prawda hyperterminal nie za bardzo chciał mi te wartości pokazywać, ale skorzystałem z bazy UKE z pozwoleniami i znalazłem najbliższy mi nadajnik :-)

Jego współrzędne to: 20E36'51" 52N06'38"
Najbliższy nadajnik wcale nie musi być tym, z którym się łączysz. Radzę jednak doczytać o obsłudze hyperterminala, bo to 100%-wy sposób na sprawdzenie z czym się łączysz :wink:
radekgers pisze: A ktoś wie czy wszystkie BTSy są zwykle dookólne, czy tak jak ten, który jest na obrzeżu miasta, może być ustawiony w stronę miasta tylko a w drugą nie?
Przeczytaj temat o netmonitorze, tam jest opisana standardowa budowa stacji (co nie znaczy, że nie ma różnych nietypowych konstrukcji)
radekgers
Stały użytkownik forum

o obsłudze hyperterminala przeczytałem, ale at+creg=2 daje mi error a at+creg? pokazuje tylko 1,1 i nic więcej. Mam kartę Globetrotter 3G Quad.
W mojej okolicy mam tylko 2 BTSy umts, więc niewielki wybór jest ;-)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Spróbuj jeszcze z komendą inicjującą, zrób też połączenie dial-up, sprawdź inne komendy.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39039#39039

Co do tych 2 nadajników to sprawdź, czy istnieją naprawdę, bo część tych lokalizacji to tylko plany.
radekgers
Stały użytkownik forum

Przynajmniej jeden z nich musi istnieć, ponieważ mam umts i transfer około 45kb/s mniej więcej od stycznia tego roku. Ich umiejscowienie zgadzałoby się też z tą mapką: http://moc.orange.pl/mapka.php?mapID=warszawa

Ale czy to naprawdę jest takie ważna na którym BTSie jestem? Jestem na 100% pewien, że na obu jest hsdpa.
Moje pytanie dotyczyło tylko tego, jak silny sygnał jest potrzebny, aby mieć stabilny hsdpa. Czy wynik 12 z at+csq wystarczy?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

radekgers pisze: Ale czy to naprawdę jest takie ważna na którym BTSie jestem? Jestem na 100% pewien, że na obu jest hsdpa.
Moje pytanie dotyczyło tylko tego, jak silny sygnał jest potrzebny, aby mieć stabilny hsdpa. Czy wynik 12 z at+csq wystarczy?
Dużo zależy też od obciążenia danej stacji transmisją danych lub rozmowami. Może to nawet powodować wahania wielkości zasięgu takiego NodeB.

Odbierasz silny sygnał i HSDPA powinno spokojnie chodzić. Jakbyś miał np. 1 kreskę i był poza zasięgiem to wtedy można by się zastanawiać.
radekgers
Stały użytkownik forum

Dziękuję za informację :-)
Bo nie wiem skąd, ale coś mi się kojarzyło, że trzeba mieć praktycznie pełny/idealny sygnał, aby hsdpa chodziło...
No nic, to pozostaje mi tylko zakupić jakiś modem co to obsługuje.

Swoją drogą jakby ktoś chciał kupić GC85 oraz 3G Quad to polecam się ;-)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

radekgers pisze:Swoją drogą jakby ktoś chciał kupić GC85 oraz 3G Quad to polecam się ;-)
Zapraszam do działu: Ogłoszenia.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ