Konfiguracja WISP z lokalnym ISP - TP-LINK TL-WR843ND

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
teetx
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja WISP z lokalnym ISP - TP-LINK TL-WR843ND

Post autor: teetx »

Witam, piszę w sprawie mojej konfiguracji routera TP-LINK TL-WR843ND.

Sprawa konkretniej dotyczy jego podłączenia do mojego lokalnego ISP.
Po jego konfiguracji, tzn. ustawieniu routera w tryb WISP, sposobu pobierania adresów na Dynamic IP oraz sklonowaniu MACa po jej zakończeniu otrzymuję komunikat "WAN port is unplugged!".
Zdaję sobie sprawę, że po prostu mój TP-LINK nie połączył się z ISP...pytanie dlaczego?

Czynności/sytuacje jakie sprawdzałem/zastałem:
- Przy próbie podłączenia się do AP z telefonu (tethering Androida) jest wszystko w porządku.
Struktura: [LTE] ))) [Tel. LG P760] ))) [TP-LINK TL-WR843ND] ))) [LAPTOP]+[PC]
- Mam kartę sieciową podłączoną co PC, na której też jest ustawiony poprawny MAC zgłoszony do ISP i działa poprawnie.
Struktura: [ISP - bez zabezpieczeń] ))) [Antena panelowa 2,4 GHz]-----[Karta sieciowa USB RaLink]-----[PC]
- Podłączenie takie jak sobie życzę nie jest poprawne, czyli:
Struktura: [ISP - bez zabezpieczeń] ))) [TP-LINK TL-WR843ND] ))) [LAPTOP]+[PC]
- Oprogramowanie do routera jest aktualne
- Starałem się wpisać w konfiguracji Static IP dane jakie dostaje karta sieciowa z PC jednak to również nie działa ;/
- Konfiguracja ręczna jak i przez płytę CD nie działa, z tyłu na routerze jest przełącznik przełączony do działania w trybie WISP (w konfiguracji ręcznej również starałem się ustawiać tryb regulowany przez Software)

Zasada połączenia do ISP jest taka, aby do jego AP zgłaszało się urządzenie z konkretnym adresem MAC.
Starałem się skontaktować z biurem ISP jednak jego diagnoza nie będzie możliwa przez długi czas ;(

Proszę uprzejmie o pomoc. Ta emotka idealnie odwzorowuje mój obecny stan cierpliwości -> :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja WISP z lokalnym ISP - TP-LINK TL-WR843ND

Post autor: wojteks »

teetx pisze:Zasada połączenia do ISP jest taka, aby do jego AP zgłaszało się urządzenie z konkretnym adresem MAC.
Z tego wynika że Tp-Link nie klonuje MAC na interfejs radiowy (powinien być taki jak Ralinka w PC).
Nie pomagam na PW!
teetx

MAC został skopiowany, usilnie wpisując ciągle te same dane w końcu się połączył i jest dostęp do internetu.
Mam jednak następny problem - jakość połączenia WiFi jest tragiczna.

Obecnie siedzę przy laptopie oddalonym o 0,5m od routera i mam informacje o zasięgu "na dwie kreski".

Obrazek

Jeżeli chodzi o komórkę to już brak zasięgu jest na drugim końcu pokoju ;(

Czy miał ktoś podobne doświadczenia?

EDIT:
Zauważyłem, że mam połączenie w technologii G, w jaki sposób mogę zmienić je na N?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teetx pisze: przy laptopie oddalonym o 0,5m od routera i mam informacje o zasięgu "na dwie kreski".
Zmień kanał na którym masz WiFi, sprawdź inSSIDerem co masz w około.
Nie pomagam na PW!
teetx

Rozumiem, ze znalezieniem optymalnego kanału nie będę mieć problemu.
Nie mogę jednak znaleźć opcji zmiany kanału po stronie konfiguracji TP-LINKa

Proszę o informację gdzie mogę tą opcję zmienić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teetx pisze:Nie mogę jednak znaleźć opcji zmiany kanału po stronie konfiguracji TP-LINKa
Zakręciłem się, w trybie WISP kanału nie da się zmienić.
Nie pomagam na PW!
teetx

Router zmienił kanał przy tym jak przywróciłem jego ustawienia fabryczne - z 5 na 8.
Ok, jeżeli chodzi o dobór kanału to powiedzmy, że sobie z tym poradzę.
Zauważyłem jednak pewną prawidłowość - Router działa wyśmienicie dopóki nie połączę się z ISP.
Tak wygląda transmisja przed połączeniem z ISP:
Obrazek

A tak po połączeniu:
Obrazek

Wygląda na to, że jest MIX tech. N i G jednak Maxrate jest taki jakby Router obsługiwał tylko G. Nie sądzę, żeby to było normalne, aby przystosowywał technologię do tej, którą "odbiera"... Rozumiem, że z jednego moduły WiFi już Router nie korzysta (jeden do odbierania, drugi do nadawania) jednak zasięg nadal jest katastrofalny. Zrzuty pokazują działanie sprzętu, który jest 20cm od laptopa. Na końcu pokoju już go nie ma..Dodam, że jest brak jakichkolwiek źródeł szumu - mikrofala etc. nie działają, wyłączałem nawet tunery DVB-T..
Dodam jeszcze tylko, że jeżeli dwie końcówki, tzn. komputery podłączone są przez WiFi a nie Ethernet to pobranie 7MB pliku ze stabilnego serwera graniczy z cudem..

PS: Gwarancja/Zwrot?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

teetx pisze:Zdaję sobie sprawę, że po prostu mój TP-LINK nie połączył się z ISP...pytanie dlaczego?
Dlatego ze probujesz polaczyc sie przez port ethernet WAN - masz wyrazny komunikat:
teetx pisze:"WAN port is unplugged!"
Ustaw router jako AP-Client.

Do dystrybucji netu w domu musisz uzyc drugiego AP.
Nie pomagam na PW.
teetx

key pisze:Do dystrybucji netu w domu musisz uzyc drugiego AP.
Nie rozumiem, przecież TP-LINK ostatecznie się połączył, jestem w stanie "rozsyłać" WiFi po mieszkaniu jeżeli jest w trybie WISP. Uzyskuję już IP od strony ISP, z połączeniem wszystko śmiga... pytanie dlaczego mam tak katastrofalny zasięg WiFi już wewnątrz mieszkania po połączeniu z ISP.

PS: Sczerze to widziałem, że inni klienci tego ISP mają dwa BlackBox'y pod zasilaczem POE jednak dla mnie to rozwiązanie nie było logiczne. Ich doświadczenie oczywiście przewyższa moje jednak teoretycznie (i w sumie praktycznie) jeden Router w trybie WISP powinien wystarczyć - takie jest moje zdanie. Proszę wytłumaczcie logicznie i z rysunkami, ( ;D ), jeżeli takie rozwiązanie jest błędne i dlaczego.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

teetx pisze:Nie rozumiem, przecież TP-LINK ostatecznie się połączył, jestem w stanie "rozsyłać" WiFi po mieszkaniu jeżeli jest w trybie WISP.
Ja widzisz u Ciebie - nie jest. WISP i AP-client to dwa zupelnie inne mody, miedzy ktorymi router musi przelaczac - dlatego ten katastrofalny wynik.
Nie pomagam na PW.
teetx

Ale przecież Router ma dwa moduły WiFi - nie jest tak, że jednen działa jako WISP a drugi jak zwykły AP (mam na myśli AP jak router) :(
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak wpadles na ten pomysl?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

teetx pisze:Ale przecież Router ma dwa moduły WiFi
Akurat ma jeden.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teetx pisze:Wygląda na to, że jest MIX tech. N i G jednak Maxrate jest taki jakby Router obsługiwał tylko G. Nie sądzę, żeby to było normalne, aby przystosowywał technologię do tej, którą "odbiera"
W trybie WISP musi przystosować się do technologii którą odbiera, co w tym nienormalnego?
Nie pomagam na PW!
teetx

Wygląda na to, że się myliłem.
Jak na to wpadłem? Wolałbym bez mojego adwokata nie odpowiadać xP

Rozumiem, że się wszystko wyjaśniło - czyli wszelkie problemy ze słabym zasięgiem dotyczą tego, że jest jeden moduł WiFi, który przełącza się pomiędzy APClient oraz WISP.

A możecie jeszcze mi powiedzieć dlaczego właśnie jakość połączenia spada akurat wtedy kiedy połączę się do ISP, a nie gdy Router jest już w ten tryb (z automatu) włączony oraz dlaczego przechodzi do wydajności technologii G?
Chodzi może o rozpoczęcie transmisji "na dwa baty"?

PS0: Sieciowcy zauważyłem mają strasznie duże ego ;)
PS1: @Jo_gurt, strasznie cenię sobie techników z Lublina ;D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teetx pisze:który przełącza się pomiędzy APClient oraz WISP.
Ale bajki opowiadasz, AP Client to część WISP'a i nie ma nic wspólnego z byciem AP przez ten sprzęt.
Jaki repeater/wds masz tam ustawiony?
teetx pisze:PS0:
Chcesz bana?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

teetx pisze: Sieciowcy zauważyłem mają strasznie duże ego
To nie ego, tylko znurzenie pisaniem w kolko macieju tego samego. Wystarczylo by przeszukac forum, tego typu posty pojawiaja sie pare razy w tygodniu.
teetx pisze:, a nie gdy Router jest już w ten tryb (z automatu) włączony oraz dlaczego przechodzi do wydajności technologii G?
Pewnie masz dwie sieci w dwoch roznych technologiach. Wyobraz sobie za masz kran, z ktorego chcesz w krotkich odstepach lac goraca i zimna wode - wiekszosc czasu spedzisz na laniu letniej wody i czekaniu az temperatura sie ustabilizuje.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wałkowane wiele razy na różnych forach. WISP( AP Client Router) służy jak sama nazwa wskazuje do odpierania sygnału od ISP i nie ma tu miejsca do nadawania jako AP. A co z anteną? Jedyna skuteczną metoda to WISP+AP spięte po LAN-LAN (ewentualnie AP Client+router z AP połączone LAN-WAN) a jak wystarczy tylko G to znany , sprawdzony Airlive G.DUO czyli dwa radia w jednym.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kolega OP szuka szczęścia dalej ;)
http://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t= ... ead#unread
teetx

wojteks pisze: Ale bajki opowiadasz, AP Client to część WISP'a i nie ma nic wspólnego z byciem AP przez ten sprzęt.
No to sami scenariusz do bajek piszecie :) :
key pisze: Ja widzisz u Ciebie - nie jest. WISP i AP-client to dwa zupelnie inne mody, miedzy ktorymi router musi przelaczac - dlatego ten katastrofalny wynik.
To w końcu jest częścią czy czymś w ogóle osobnym?

wojteks pisze: W trybie WISP musi przystosować się do technologii którą odbiera, co w tym nienormalnego?
Sądziłem, że posiada dwa moduły WiFi. Jeżeli posiada tylko jeden to działanie w G jest logiczne

matek451 pisze: WISP+AP spięte po LAN-LAN (ewentualnie AP Client+router z AP połączone LAN-WAN)
Spięcie po LAN-WAN to rozumiem - router z AP tworzy podsieć sieci AP Clienta. Możecie mi wytłumaczyć jak będzie działało spięcie LAN-LAN? Jaka adresacja etc.?

Spostrzegłem, że mam i mogę użyć anteny WiFi, która posiada wbudowaną kartę sieciową i od niej poprowadzony jest Ethernet.
Nasuwa mi się w związku z tym pytanie - czy jest możliwość zmiany jej adresu MAC? Jak powinno się ją połączyć z zasilaczem POE (nie chcę szukać po necie z niewiadomych miejsc, jeżeli było na tym forum to napiszcie, że "Było" i możliwie dział a ja już sobie znajdę)? Czy taką anteną zarządza się na podobnej zasadzie jak routerem? Domyślam się, że zapewne jest to zależne od anteny, ale tak statystycznie i z doświadczenia? :)
wojteks pisze: Jaki repeater/wds masz tam ustawiony?
Nie miałem dostępu do Routera przez ostatni czas, czy zrzut z zakładki WDS Cię zadowoli?
Jo_gurt pisze: Kolega OP szuka szczęścia dalej ;)
Znam skrót "OP" ale jak reszta nie zrozumie to podobno dają bana :P za "posty pisane młodzieżowym slangiem (m.in. skróty takie jak: sb, wgl, cb, etc.)".
Poza tym nikt tego nie zabrania, a po drugie Trzepak to ci sami prawie ludzie...kto wie, może tam jakaś gwiazda wschodzi :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Proponuję jeszcze zajrzeć na stronę http://tplink-forum.pl/. Koledzy z tego forum powinni rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące WR-843.
teetx

Rozumiem, segment Routera zostawmy.
Dopytać się chciałem jeszcze na temat tej anteny - będzie ktoś tak miły i poda mi odpowiedź?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

teetx pisze:Znam skrót "OP" ale jak reszta nie zrozumie to podobno dają bana za "posty pisane młodzieżowym slangiem (m.in. skróty takie jak: sb, wgl, cb, etc.)".
Gwoli ścisłości: OP to od dawna używany skrót przyjęty do netykiety od początku istnienia forów internetowych. Nie ma nic wspólnego z ograniczonym młodzieżowym uwstecznieniem.
teetx pisze:Poza tym nikt tego nie zabrania,
Oczywiście, skąd pomysł?

teetx pisze:Możecie mi wytłumaczyć jak będzie działało spięcie LAN-LAN? Jaka adresacja etc.?
Jak switch.
teetx pisze:Spostrzegłem, że mam i mogę użyć anteny WiFi, która posiada wbudowaną kartę sieciową i od niej poprowadzony jest Ethernet.
Antena wifi z wbudowaną kartą sieciową? Co to za herezje?
Może jakiś model?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To w końcu jest częścią czy czymś w ogóle osobnym?
Jest innym modem operacyjnym.

WISP to kombinacja dwoch trybow pracy: odbiornika (AP - client) i nadajnika (AP), miedzy ktorymi karta musi byc przelaczana.
teetx pisze: Czy taką anteną zarządza się na podobnej zasadzie jak routerem?
Antena nie zarzadza sie wcale. To pasywny kawalek metalu. Jesli masz router zewnetrzny wbudowany w antene, to nazywaj prosze rzeczy po imieniu - nikt nie ma szklanej kuli.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:WISP to kombinacja dwoch trybow pracy: odbiornika (AP - client) i nadajnika (AP), miedzy ktorymi karta musi byc przelaczana.
key, nie do końca, WISP to AP Client (tor radiowy) i router czyli masz tylko po kablu sieć.

Każde użycie trybu wds/repeater/uniwersal repeater/czy jak tam to producent nazwał które powoduje przełączenie toru radiowego w tryb AP nie jest częścią WISPa.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Fakt, w farworze walki pomieszalem WISP z WDS.
Nie pomagam na PW.
teetx

Jo_gurt pisze:Gwoli ścisłości: OP to od dawna używany skrót przyjęty do netykiety od początku istnienia forów internetowych. Nie ma nic wspólnego z ograniczonym młodzieżowym uwstecznieniem.
To akurat było w formie żartu :)
Tak samo jak "młodzieżowym uwstecznieniem" można nazwać "gimbazą" <- mam przykład pisowni słowa "hacker" ale to nie miejsce i temat ;D
Jo_gurt pisze:Antena wifi z wbudowaną kartą sieciową? Co to za herezje?
Może jakiś model?
Model...będzie, muszę się najpierw do niej dokopać. Ok, czyli też wiem, że jeżeli już to nie ma tam karty sieciowej a router (czyli jeżeli takie urządzonko router posiada to już można "anteną" zarządzać?)

PS: Dzięki wielkie za cierpliwość, widzę, że jednak kolory nicków nie kłamią ;) mimo, że o technologię NASA nie pytam hihi
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teetx pisze: czyli też wiem, że jeżeli już to nie ma tam karty sieciowej a router
Nie koniecznie router, może być sam AP Client ale zarządza się tak samo przez www.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

teetx pisze:Model...będzie, muszę się najpierw do niej dokopać.
Wystarczy trace na dowolny punkt w internecie i sprawdzenie, czy jest dodatkowy hop czy nie. Albo sprawdzenie z jakiej puli adresow dostajesz IP.

Jesli tam jest cos aktywnego, to musi byc zasilane - pisales cos o PoE.
Nie pomagam na PW.
teetx

No to świetnie, powinna być w takim razie możliwość klonowania MAC :)
Postaram się jeszcze odnaleźć model tego sprzętu.
key pisze:Wystarczy trace na dowolny punkt w internecie i sprawdzenie, czy jest dodatkowy hop czy nie. Albo sprawdzenie z jakiej puli adresow dostajesz IP.

Jesli tam jest cos aktywnego, to musi byc zasilane - pisales cos o PoE.
Tak, tak, ale chodziło mi o fizyczne jej odnalezienie gdzieś w domu ;)
Ale..w tym poście chodziło Ci o polecenie tracert oraz sprawdzenie przez jaki adres IP (czy może MAC) jest przeskok (bądź zatrzymuje się ruch sieciowy)?
ODPOWIEDZ