Zawsze to forum bywa mi pomocnym, znalazłem tu dużo odpowiedzi na problemy, jednak tym razem mój problem jest trochę bardziej złożony, dlatego też postanowiłem się zarejestrować na forum i założyć temat.
Oto schemat sieci jaką chciałbym skonfigurować, posiadam wszystkie urządzenia zamieszczone na schemacie.

Jeśli chodzi o efekt który chce otrzymać, to przede wszystkim jedna rodzina IP wszystkich urządzeń, a przynajmniej by z dowolnego urządzenia w sieci móc połączyć się z dekoderem oraz serwerem multimedialnym. Także za pomocą dekodera chce mieć dostęp po IP do serwera multimedialnego.
- TP WDR 4300 - na urządzeniu zainstalowałem soft Gargoyle wersja 1.6.1.5
- OvisLin AirLive 5460Ap v2 - zainstalowany najnowszy dostępny na stronie producenta soft
- TP WRT340G - urządzenie leżące w półce - ogólnie nie używane od dawna, celowo zaznaczyłem na czerwono gdyż jeśli jest taka możliwość wolałbym go nie używać. Nie chce mieć przesadnie nastawianych router w domu.
Co już mam?
Aktualnie wszystko mam skonfigurowane jeśli chodzi o WDR4300, router bez problemu dzieli internet, bez problemu służy jako serwer multimedialny. Problemy zaczynają się dalej, otóż WL-5460ap w miejscu którym stoi łapie sygnał z WDR4300 jednak nie potrafię go u standaryzować na moje potrzeby. Aktualnie ustawiony jest w trybie Client, odbiera sygnał po wifi i puszcza po LAN do dekodera. Niestety albo ja czegoś nie rozumiem albo zwyczajnie nie posiada on możliwości podłączenia dwóch urządzeń po LAN i dawania obu urządzeniom dostępu do internetu. (jak wiadomo 5460Ap v2 posiada dwa gniazda LAN1 i LAN2). Tryb repeter testowałem, jednak puszcza tylko sygnał po Wifi, a LAN w tym momencie jest wyłączony, a wiec dekoder nie posiada dostępu do netu. Dekoder nie ma możliwości połączenia po Wifi.
Szczerze kiedyś gdzieś wyczytałem ze WL5460Ap to super sprzęt, dla mnie jednak to chyba urządzenie które grubo przepłaciłem. Niestety nie do końca spełnia moje oczekiwania. Myślałem że bez problemowo będzie odbierał sygnał po wifi następnie będzie go puszczał po Wifi i lan, zachowując IP przydzielane przez WDR4300. Jednak przed zakupem nie doczytałem i wydałem bezsensu pieniądze. Teraz na niektórych forach ludzie polecają 8Level Wrp-300 , twierdząc że działa im bardzo stabilnie i chyba spełniło by moje oczekiwana.
Mam jednak nadzieję że uda się przez Waszą pomoc dojść do jakiegoś konsensusu który sprawi że wszystko będzie działać jak należy.
dziękuję za każdą odpowiedz w temacie.
Pozdrawiam