Sieć WDR4300 -> AirLive5460Ap -> wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarekOTT
Początkujący użytkownik forum

Sieć WDR4300 -> AirLive5460Ap -> wifi

Post autor: MarekOTT »

Witam.

Zawsze to forum bywa mi pomocnym, znalazłem tu dużo odpowiedzi na problemy, jednak tym razem mój problem jest trochę bardziej złożony, dlatego też postanowiłem się zarejestrować na forum i założyć temat.

Oto schemat sieci jaką chciałbym skonfigurować, posiadam wszystkie urządzenia zamieszczone na schemacie.

Obrazek

Jeśli chodzi o efekt który chce otrzymać, to przede wszystkim jedna rodzina IP wszystkich urządzeń, a przynajmniej by z dowolnego urządzenia w sieci móc połączyć się z dekoderem oraz serwerem multimedialnym. Także za pomocą dekodera chce mieć dostęp po IP do serwera multimedialnego.

- TP WDR 4300 - na urządzeniu zainstalowałem soft Gargoyle wersja 1.6.1.5
- OvisLin AirLive 5460Ap v2 - zainstalowany najnowszy dostępny na stronie producenta soft
- TP WRT340G - urządzenie leżące w półce - ogólnie nie używane od dawna, celowo zaznaczyłem na czerwono gdyż jeśli jest taka możliwość wolałbym go nie używać. Nie chce mieć przesadnie nastawianych router w domu.

Co już mam?

Aktualnie wszystko mam skonfigurowane jeśli chodzi o WDR4300, router bez problemu dzieli internet, bez problemu służy jako serwer multimedialny. Problemy zaczynają się dalej, otóż WL-5460ap w miejscu którym stoi łapie sygnał z WDR4300 jednak nie potrafię go u standaryzować na moje potrzeby. Aktualnie ustawiony jest w trybie Client, odbiera sygnał po wifi i puszcza po LAN do dekodera. Niestety albo ja czegoś nie rozumiem albo zwyczajnie nie posiada on możliwości podłączenia dwóch urządzeń po LAN i dawania obu urządzeniom dostępu do internetu. (jak wiadomo 5460Ap v2 posiada dwa gniazda LAN1 i LAN2). Tryb repeter testowałem, jednak puszcza tylko sygnał po Wifi, a LAN w tym momencie jest wyłączony, a wiec dekoder nie posiada dostępu do netu. Dekoder nie ma możliwości połączenia po Wifi.

Szczerze kiedyś gdzieś wyczytałem ze WL5460Ap to super sprzęt, dla mnie jednak to chyba urządzenie które grubo przepłaciłem. Niestety nie do końca spełnia moje oczekiwania. Myślałem że bez problemowo będzie odbierał sygnał po wifi następnie będzie go puszczał po Wifi i lan, zachowując IP przydzielane przez WDR4300. Jednak przed zakupem nie doczytałem i wydałem bezsensu pieniądze. Teraz na niektórych forach ludzie polecają 8Level Wrp-300 , twierdząc że działa im bardzo stabilnie i chyba spełniło by moje oczekiwana.

Mam jednak nadzieję że uda się przez Waszą pomoc dojść do jakiegoś konsensusu który sprawi że wszystko będzie działać jak należy.

dziękuję za każdą odpowiedz w temacie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-01-04, 15:10 przez MarekOTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć WDR4300 -> AirLive5460Ap -> wifi

Post autor: wojteks »

Zamieść obrazki na jakimś serwerze obrazkowym i tu da linki do nich.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Czyli Twoim celem jest podłączenie drugiego urządzenia do LAN2 w Ovisie?
O puszczaniu przez WiFi zapomnij, to nawet jak zadziała to nie zadziała wystarczająco dobrze.
MarekOTT

Jo_gurt pisze:Czyli Twoim celem jest podłączenie drugiego urządzenia do LAN2 w Ovisie?
O puszczaniu przez WiFi zapomnij, to nawet jak zadziała to nie zadziała wystarczająco dobrze.
Zdjęcie wrzucone na zapodaj.pl. Mam nadzieję że teraz się wyświetla, jeśli nie, dodatkowo stanowi załącznik tego posta.

Jeśli chodzi o puszczanie przez Wifi jesli piszesz że słabo to działa, to odpuszczam taką opcję. Mam nadzieję że jednak będzie możliwość podpięcia dwóch urządzeń po LAN (LAN1 i LAN2)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MarekOTT pisze: Niestety albo ja czegoś nie rozumiem albo zwyczajnie nie posiada on możliwości podłączenia dwóch urządzeń po LAN i dawania obu urządzeniom dostępu do internetu.
Tryb AP Client maskuje MAC urządzeń za nim. Dekoder i każde inne urządzenie po AP Cliencie musi mieć ręcznie IP konfigurowane chyba że w tej wersji softu da się tak skonfigurować serwer DHCP Ovislinka aby dawał kolejne IP po WDR4300 z WDR4300 jako bramą.

WR340 skonfigurowany jako AP i switch też nie może przydzielać IP ale wtedy smartfony z obrazka tez muszą mieć IP skonfigurowane ręcznie. Przy konfiguracji WR340 jako router i AP smartfony po nim mogą mieć problem z dostępem do serwera multimedialnego.
MarekOTT pisze:puszczanie przez Wifi jesli piszesz że słabo to działa, to odpuszczam taką opcję.
Rób wszystko aby połączyć dekoder z WDR4300 kablem/PLC, PLC to przykładowo coś takiego http://allegro.pl/internet-plc-zestaw-t ... 37953.html
Nie pomagam na PW!
MarekOTT

wojteks pisze:
MarekOTT pisze: Niestety albo ja czegoś nie rozumiem albo zwyczajnie nie posiada on możliwości podłączenia dwóch urządzeń po LAN i dawania obu urządzeniom dostępu do internetu.
Tryb AP Client maskuje MAC urządzeń za nim. Dekoder i każde inne urządzenie po AP Cliencie musi mieć ręcznie IP konfigurowane chyba że w tej wersji softu da się tak skonfigurować serwer DHCP Ovislinka aby dawał kolejne IP po WDR4300 z WDR4300 jako bramą.

WR340 skonfigurowany jako AP i switch też nie może przydzielać IP ale wtedy smartfony z obrazka tez muszą mieć IP skonfigurowane ręcznie. Przy konfiguracji WR340 jako router i AP smartfony po nim mogą mieć problem z dostępem do serwera multimedialnego.
MarekOTT pisze:puszczanie przez Wifi jesli piszesz że słabo to działa, to odpuszczam taką opcję.
Rób wszystko aby połączyć dekoder z WDR4300 kablem/PLC, PLC to przykładowo coś takiego http://allegro.pl/internet-plc-zestaw-t ... 37953.html
WDR4300 (192.168.1.1) przydziela IP 192.168.1.100 do .249. Aktualnie dekoder który jest podpięty do OvisLinka ma recznie przypisany IP (192.168.1.161). Rozumiem że jeśli teraz podepnę kompa do LAN2 i nadam mu np. IP 192.168.1.200 to będzie działał bezproblemowo i jedno urządzenie i drugie równocześnie ?. Jeśli tak, to mnie to urządza, bo wtedy mogę do LAN1 podpiąć dekoder, a do LAN2 WR340 który będzie rozdzielał sygnał Wifi. Wiem że wtedy ten WR340 musi przydzielać IP z innej rodziny, ale w sumie to i tak już jest dobrze, bo będę miał dostęp do neta przez Wifi.

Jeśli chodzi o urządzenie PLC niestety nie za bardzo znam tą technologię. Wiem ogólnie że sygnał biegnie po sieci elektrycznej, jednak nasza sytuacja dotyczy domu bliźniaczego. Niestety oba "segmenty" podpięte są innym przyłączem elektrycznym, oba tez posiadają swoją skrzynkę, więc chyba to się nie "połączy", choć akurat idąc po kablu <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest mniej niż 300m :).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MarekOTT pisze:dekoder który jest podpięty do OvisLinka ma recznie przypisany IP (192.168.1.161).
To IP powinno być spoza puli DHCP głównego routera, powiedzmy 192.168.1.61, kolejne IP po Ovislinku po powiedzmy x.x.x.62 i tak dalej.
MarekOTT pisze: będzie działał bezproblemowo i jedno urządzenie i drugie równocześnie
Tak.
MarekOTT pisze:domu bliźniaczego
To może nie działać.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ