TP Link MR 3220 problem z hasłem po restarcie routera

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krystianos
Początkujący użytkownik forum

TP Link MR 3220 problem z hasłem po restarcie routera

Post autor: krystianos »

Witam,

Na wstępie zaznaczam, że jestem laikiem w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość :)

Otóż posiadam router TP Link MR 3220 do którego mam podłączony modem Huawei E3372s-153 i korzystam z tych urządzeń do internetu LTE orange free net .

Router rozsyła internet poprawnie, jednak po restarcie (nie zresetowaniu) go np. po godzinie 24 (Szczęśliwe godziny) lub też po wypięciu modemu z routera i bezpośrednim podpięciu do laptopa, po ponownym połączeniu z routerem za każdym razem muszę wpisywać hasło uwierzytelniania (4 cyfrowy PIN dostępu Orange).

Chodzi mi o to, czy (i jak) można jakoś ustawić, żeby po wyłączeniu i ponownym włączeniu routera można było łączyć się z internetem bez ponownego uruchamiania komputera stacjonarnego i wklepywania za każdym razem od początku pinu Orange? Czy ktoś życzliwy, znający się na temacie, mógłby mi jakoś pomóc?

Jeśli ma to jakieś znaczenie, dodam, że typ zabezpieczeń jaki posiadam do routera to: WPA2-PSK

Szukałem w internecie odpowiedzi na moje pytanie, ale jak dotąd nigdzie nie mogłem tego znaleźć.

Z góry dziękuję serdecznie za wszelką pomoc ;)
dexter18

Re: TP Link MR 3220 problem z hasłem po restarcie routera

Post autor: dexter18 »

Podłącz modem do komputera i przez Mobile Partner wyłącz uwierzytelnianie PIN. I tyle. Router nie powinien zapytać o PIN.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dexter18 pisze: przez Mobile Partner wyłącz uwierzytelnianie PIN. I tyle
Na karcie abonamentowej Orange się nie da.
Nie pomagam na PW!
krystianos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: krystianos »

Dziękuję za odpowiedzi.

W międzyczasie inny nurtujący problem wyszedł niestety:

Otóż router TP LINK MR 3220 ma bardzo słabe rozsyłanie wifi.

Praktycznie w pokoju obok mam 2, max 3 kreski zasięgu z 5, a i zdarza się, że 1. :zdziwko:
Ktoś wie, jak można poradzić sobie z tym problemem ? Ewentualnie przez co ten zasięg może być aż taki słaby? :(
ODPOWIEDZ